برای خانمهایی که به درمان خانگی هیرسوتیسم یا پرمویی علاقه دارند، خبر خوشی داریم. اکثر روشهای رفع موهای زائد و مدیریت پرمویی و علائم مرتبط آن، روشهایی طبیعی هستند.
5 راه درمان خانگی و طبیعی پرمویی در خانم ها
رعایت توصیههای زیر برای مدیریت رشد موهای زائد و دیگر علائم پرمویی زنان مفید است.
رسیدن به وزن سالم
کاهش وزن به ویژه برای خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مفید است و سلامت دستگاه تولیدمثل را بهبود میدهد. به علاوه کاهش وزن، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد و کنترل دیابت را آسانتر میکند. هرچند لاغری مستقیماً بر رشد موهای زائد اثر نمیگذارد، اما رسیدن به وزن سالم اساس درمان خانگی این سندرم به شمار میرود. نگه داشتن وزن در حد سالم گاهی اوقات تنها درمانی است که زنان مبتلا به این سندرم برای کنترل علائم به آن نیاز دارند. اما بقیه بیماران باید درمانهای متداول دیگر را در کنار کاهش وزن برای کنترل علائم و کاهش عوارض انجام دهند.
از روشهای طبیعی مبارزه با چاقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رژیم غذایی خاصی را برای کاهش وزن رعایت کنید و برای ارتقاء سلامتیتان در درازمدت برنامهریزی کنید. یک رژیم غذایی سالم باید شامل غذاهای سرشار از فیبر، پروتئینهای بدون چربی (ماهی و مرغ بدون پوست)، چربیهای سالم (روغنهای ماهی، زیتون و نارگیل) و وعدههای غذایی کمحجم و بیشتر باشد.
- غذاهایی که نباید بخورید، به اندازه غذاهایی که باید بخورید، مهماند. باید عزمتان را برای کنار گذاشتن غذاهای پرچرب و سرشار از سدیم و مواد قندی جزم کنید. به طور کلی غذاهای فرآوری شده و تنقلات جزء کالریهای پوچ محسوب میشوند.
- ورزش: سوزاندن کالری بیشتر و مصرف کالری کمتر موجب کمبود کالری میشود و در نتیجه وزنتان کم میشود. ورزشی را انتخاب کنید که از انجام دادنش لذت ببرید و سعی کنید حداقل مدت کوتاهی در طول روز ورزش کنید.
- کاهش استرس: استرس بیش از حد موجب افزایش وزن میشود و لاغر شدن را سخت میکند. هر روز مدتی به خودتان استراحت بدهید و کاری را که دوست دارید، انجام بدهید. مثلاً میتوانید با دوستانتان حرف بزنید، سرگرمی مورد علاقهتان را انجام بدهید، به موسیقی گوش کنید، خاطراتتان را بنویسید یا هر کاری که استرستان را کم میکند، انجام بدهید.
- رویکردهای تغذیهای توقف فشار خون بالا (DASH) را امتحان کنید. پژوهشگران در یک مطالعه نشان دادند که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیکی که رژیم DASH را به مدت هشت هفته رعایت کرده بودند، موفق شدند وزن قابل توجهی کم کنند و دیگر شاخصهای سلامتی را نیز بهبود دهند. این رژیم مصرف کالری را محدود میکند و شامل 50 درصد کربوهیدراتهای پیچیده، 18 درصد پروتئین و 30 درصد چربی میشود. در این رژیم باید مقدار فراوانی سبزی و میوه، غلات کامل و لبنیات کمچرب مصرف شود و مصرف غلات تصفیه شده، چربی اشباع و کلسترول کاهش داده شود.
مقابله با آکنه
عدم تعادل هورمونی مرتبط با پرمویی راه را برای پدیدار شدن جوش و آکنه باز میکند. بنابراین پوستتان را به مکانی نامناسب برای جوش و آکنه تبدیل کنید تا حتیالامکان از ایجاد آکنه جلوگیری کرده باشید. سه توصیه ساده زیر را برای پیشگیری از آکنه رعایت کنید:
- صورتتان را تمیز نگه دارید، البته زیادهروی هم نکنید: صورتتان را دو بار در روز، نه بیشتر بشویید. آلودگی و چربی را با یک دستمال نرم و تمیز یا با دستهایتان از روی صورت پاک کنید، هر بار از یک دستمال تمیز استفاده کنید. صورتتان را با یک پاک کننده ملایم بشویید و مراقب پوست ناحیههای جوشدار و آکنه زده باشید تا پوست تحریک و زخم نشود و خطر عفونت پیش نیاید.
- از مرطوب کننده استفاده کنید: بعد از هر بار شستشو لوسیون غیرکومودوژنیک به پوست صورتتان بزنید تا مرطوب کننده باعث گرفتگی منافذ پوست نشود. مرطوب نگه داشتن پوست از خشک شدن شدید ناشی از استفاده از محلولها و کرمهای ضدآکنه جلوگیری میکند، تعادل پوست را حفظ میکند و پوست خشک، چرب، پوسته پوسته، تحریک شده یا مختلط را تسکین میدهد.
- صورتتان را آرایش نکنید: لوازم آرایشی مانند پودر یا سایه روی صورتتان نزنید. اگر هر روز از ضدآفتاب استفاده میکنید، ضدآفتاب غیرکومودوژنیک تهیه کنید.
- روش ساده و بیضرری را برای مراقبت از موهایتان انتخاب کنید: محصولات حالت دهنده به مو مانند اسپری و ژل ممکن است روی صورتتان هم بنشیند. اگر از این محصولات استفاده میکنید، صورتتان را بپوشانید و دستهایتان را بعد از حالت دادن به موها بشویید. موهایتان را تمیز نگه دارید، چون چربی طبیعی موها و مواد شیمیایی شامپو و نرم کننده ممکن است با صورتتان تماس پیدا کند و منافذ پوست را ببندد. حتیالامکان موها را از صورت دور نگه دارید.
- به صورتتان دست نزنید: اگر لازم است که به صورتتان دست بزنید، اول دستهایتان را بشویید. جوشها را دستکاری نکنید و نترکانید. این کار آکنه را تشدید میکند و باعث عفونت و آسیبدیدگی دائمی پوست میشود.
- دیگر توصیههای متداول مربوط به درمان آکنه را رعایت کنید: لازم است غذاهای چرب را از برنامه غذاییتان حذف کنید، به خصوص به این دلیل که ممکن است دستهای چربتان را به صورتتان بزنید و باعث بسته شدن منافذ پوست بشوید. همچنین باید از آفتاب دوری کنید، بیشتر ورزش کنید و استرستان را کاهش دهید.
جوشها را با استفاده از درمانهای طبیعی آکنه درمان کنید:
- کشتن باکتریها: از سرکه سیب خالص به عنوان تونر برای کشتن باکتریها استفاده کنید.
- روغن درخت چای روی آکنهها بزنید: چند قطره روغن درخت چای به ماسک طبیعی صورت یا مرطوب کننده همیشگیتان اضافه کنید. البته محلول آماده روغن درخت چای را که برای درمان موضعی آکنه تولید شده است، میتوانید از اکثر داروخانهها و عطاریهای تهیه کنید. روغن درخت چای غلیظ را مستقیماً روی پوست نزنید.
- از لایهبردارهای ملایم استفاده کنید: از لایهبردارهای قوی و تحریک کننده استفاده نکنید. برای پاک کردن پوست مرده از منافذ پوست از لایهبردارهای خانگی استفاده کنید. برای مثال میتوانید شکر قهوهای یا نمک دریا را با عسل یا روغن نارگیل مخلوط کنید. ماده تشکیل دهنده دانه دانه را با ماده نرم و صاف به یک نسبت مخلوط کنید، مخلوط را با ملایمت روی پوستتان بزنید و بعد از مدتی به خوبی بشویید.
شانس بارداری را افزایش دهید
خانمهایی که با سندرم تخمدان پلی کیستیک و پرمویی مبتلا هستند، معمولاً با مشکلات ناباروری مواجه میشوند و چاقی نیز میتواند فرآیند بارداری را دشوارتر کند. بنابراین، اگر شما دارای این سندرم هستید یا با چاقی مواجه هستید، میتوانید با رعایت موارد زیر، احتمال بارداری خود را افزایش دهید:
1. وزن خود را به حد سالم برسانید، اما از زیادهروی در این زمینه خودداری کنید. افراط در ورزش و وزن کم بدن میتواند فرآیند بارداری را دشوارتر کند.
2. تغذیه مناسب داشته باشید. مصرف کالری را محدود کرده و یک رژیم غذایی متعادل را دنبال کنید تا به لاغری کمک کنید و به بدنتان کمک کنید تا خودش را بهتر تنظیم کند. اگر چاق هستید، رعایت یک رژیم غذایی سالم و کاهش وزن میتواند شانس بارداری را افزایش دهد.
3. به پزشک یا متخصص باروری مراجعه کنید. اگر عواملی مانند پرمویی و سایر مشکلات به باروری شما تأثیر میگذارند، مشاوره با پزشک میتواند به شما کمک کند تا یک طرح درمان مناسب را برای افزایش باروری خود انتخاب کنید. طرح درمان باروری برای خانمهایی که با اندومتریوز، سندرم تخمدان پلی کیستیک یا اختلال تیروئید مبتلا هستند، ممکن است با درمان خانمهایی که فقط مشکل پرمویی ایدیوپاتیک دارند، تفاوت داشته باشد.
مراقب سلامت روانتان باشید
مسئله پرمویی برای خانمها یک مشکل ناراحتکننده است. اگر از ظاهر خود به خاطر بزرگ شدن موهای زائد خود خجالت میکشید، احساس میکنید که این موهای ناخوشایند زیبایی زنانگیتان را از بین برده است و با افراد دیگر ارتباط برقرار کردن برایتان مضطربکننده است، احساس افسردگی میکنید یا بهطور مداوم به این مشکل فکر میکنید، حتماً باید به یک مشاور یا متخصص سلامت روان مراجعه کنید. متخصص به شما کمک میکند درمان پرمویی و تغییر سبک زندگی خود را پیدا کنید و همچنین در برطرفکردن مشکلات روانی ناشی از پرمویی به شما کمک کند.
با رعایت توصیههای زیر میتوانید استرس و احساسات مختلف خود را کنترل کنید:
1. ورزش کنید: ورزش کردن باعث برقراری تعادل هورمونی در بدن میشود، به شما کمک میکند تا وزن سالمی داشته باشید یا وزن مناسب خود را حفظ کنید، احتمال بارداری را افزایش میدهد و استرس و علائم افسردگی یا اضطراب را کاهش میدهد. به علاوه، وقتی بدن متناسب خود را مشاهده میکنید، احساس بهتری درباره ظاهر خود پیدا میکنید.
2. با یک نفر حرف بزنید: احتمالاً خانمهای دیگری در خانواده شما هم با مشکل پرمویی روبرو هستند. از آنها بپرسید که چگونه با این مشکل روبرو شدهاند و از چه روشهایی برای رفع پرمویی یا مدیریت استرس آن استفاده کدهاند.
3. محیط خانه را آرام و دلپذیر نگه دارید: با تبدیل خانه به یک پناهگاه امن، یک محل آرام در اختیار خواهید داشت که حداقل در آن به مشکلات پرمویی فکر نمیکنید. امتحان کنید از آروماتراپی و ماساژ شکم با استفاده از اسطوخودوس و ترنج استفاده کنید، الگوی خواب منظمی داشته باشید، یک ساعت قبل از خواب دیگر به دستگاههای الکترونیکی نگاه نکنید، در اتاق خواب نور کمی داشته باشید و برای فعالیتهای آرامشبخشی مانند حمام گرم، مطالعه، آشپزی، تماشای فیلمهای کمدی، گوش دادن به موسیقی و صحبت کردن با دوستان وقت بگذارید. حتماً بخشی از زمان فراغت خود را برای خود در خانه تعبیه کنید تا بتوانید استرس را از خود دور کنید و تمام وقتتان را صرف انجام کارهای خانگی نکنید.
برنامه سادهای را برای رفع موهای زائد تهیه کنید
حتی اگر درمانهای طبیعی دیگری را برای مدیریت علائم پرمویی پیدا کرده باشید، باز هم لازم است که از دست انبوه موهای زائد خلاص شوید. هفتهها یا حتی ماهها طول میکشد تا اثر بسیاری از درمانها شروع شود. به علاوه بعضی از درمانها چندان موثر نیستند یا اثر آنها دائمی نیست و بنابراین بخشی از موهای زائد حتی بعد از درمان نیز دوباره رشد خواهد کرد. اگر تحمل دیدن موهای زائد را ندارید، برنامه روزانهای را برای از بین بردن یا رنگ کردن موهای زائد تهیه کنید.
موهای زائد صورت از همه بیشتر باعث اضطراب خانمها میشود، اما هر چه با روشی که انتخاب کردهاید، راحتتر باشید، ادامه دادن برنامه روزانه برایتان آسانتر میشود. اگر دوست ندارید موهای زائدتان دیده شود، علاوه بر لیزردرمانی و الکترولیز میتوانید توصیههای زیر را رعایت کنید:
- باید به طور منظم صورت خود را اصلاح کنید، این کار بستگی به قسمتهای بدنتان دارد که قرار است دیده شوند و اینکه چقدر برای شما مهم است که بدنتان بدون مو باشد. برای اصلاح موهای بدن میتوانید از روشهایی کمهزینه و بدون استفاده از داروها و مواد شیمیایی استفاده کنید. مثلاً برای اصلاح موهای باقیمانده و انجام ریزهکاریها میتوانید از ماشین ریشتراش استفاده کنید. بعد از اصلاح حتماً کرم اصلاح را به پوستتان بزنید و مراقب باشید که آکنه نزنید. برای اصلاح موهای زائد باید آنها را در جهت رشد مو اصلاح کنید تا پوستتان تحریک نشود و نسوزد.
- اپیلاسیون روشی دردناکتری است، اما نتایج آن نسبت به اصلاح با تیغ ماندگارتر است. میتوانید از کیتهای خانگی استفاده کنید یا به کلینیک زیبایی یا آرایشگاهی مراجعه کنید که خدمات اپیلاسیون را ارائه میدهد. برای کاهش استرس، برنامهریزی منظمی برای اصلاح موها داشته باشید. مثلاً میتوانید موهای صورت را هر روز یا یک روز در میان اصلاح کنید و وقت خاصی برای اصلاح موهای بدن در نظر بگیرید. منظم و با برنامه پیش رفتن اضطرابتان را کم میکند.
- برای خرید محصولات و وسایل اصلاح موثر، به هزینهی لازم اهمیت دهید. از آنجایی که از تیغ، کرم اصلاح، کرم موبر یا کیت اپیلاسیون به مقدار زیاد استفاده میکنید و این محصولات را روی پوست صورتتان هم میزنید، حتماً محصولاتی تهیه کنید که باعث تحریک و خشکی پوست، ایجاد آکنه، سوختگی با تیغ یا موهای درون روییده نشوند و بوی ناخوشایندی نداشته باشند.
- اگر کرم اصلاح بانوان غیرکومودوژنیک پیدا نکردید، از کرم اصلاح مردانه بدون بو و مخصوص پوست حساس استفاده کنید. البته میتوانید کرم اصلاح طبیعی را خودتان هم تهیه کنید.
بیش از اندازه خودتان را به زحمت نیاندازید. اگر تحمل موهای زائد بدن در فصل سرما خیلی ناراحتتان نمیکند، فاصله بین دفعات اصلاح را در فصل زمستان که صورت و بدنتان با شال و لباس گرم پوشیده میشود، بیشتر کنید.