گره (ندول) تیروئید

گاهی بافت طبیعی تیروئید شروع به رشد بیش از حد می کند و یک یا چند گره (ندول؛ nodule) را در داخل غده ی مزبور به وجود می آورد. اکثر این برآمدگی های سخت یا پر از مایع، خوش خیم (غیر سرطانی) هستند. ندول های قابل لمس تیروئید، تقریباً در 5 درصد بزرگسالان یافت می شوند. اغلب ندول های تیروئید نشانه ای ایجاد نمی کنند و فقط در هنگام معاینه روتین به وسیله ی پزشک تشخیص داده می شوند ولی بعضی از ندول ها به اندازه ای بزرگ می شوند که بر روی نای یا مری فشار می آورند.

نکته:

حدود 5 درصد ندول های تیروئید ممکن است بدخیم (سرطانی) شوند.

در صورت سخت بودن ندول در لمس، رشد سریع ندول، ایجاد خشونت صدا یا بلع یا تنفس دشوار ایجاد بزرگی غدد لنفاوی گردن یا زیر فک، احتمال سرطانی بودن ندول تیروئید بیشتر است.. بعضی از ندول های تیروئید، مقدار زیادی هورمون تیروئید (تیروکسین) ترشح می کنند که موجب کاهش وزن ناگهانی، عصبانیت و ضربان قلب سریع یا نامنظم می شود.

بعضی از ندول های تیروئید در اسکن تیروئید، مقدار زیادی از یدرادیواکتیو را جذب می کنند و در نتیجه لکه ی تیره ای در محل جذب، در تصویر اسکن دیده می شود. اگر ندول، فعالیت بیش از حدی داشته باشد، مقدار بیش از حد هورمون تیروئید تولید شده، عملکرد بقیه غده ی تیروئید را مهار می کند و برداشت ید رادیواکتیو به وسیله بافت طبیعی مختل می شود و تصویر ندول تیروتیروئیدید به صورت لکه تیره ای در زمینه ی بسیار روشن دیده می شود که به آن ندول داغ (hot nodule) گفته می شود. ندول گرم (Warm nodule) در اسکن تیروئید به شکل کانون متراکم افزایش جذب رادیو ایزوتوپ دیده م شود و در آن ضایعات عملکردی تیروئید، ساخت TSH را مهار می کنند ولی بر خلاف ندول داغ نمی توانند موجب پرکاری تیروئید شوند.

نکته

اگرچه اکثر ندول های گرم تیروئید خوش خیم هستند، در کمتر از 5 تا 10 درصد موارد، در این ندول ها، سرطان تیروئید تشخیص داده می شود. در ندول های گرم نامنظم یا بزرگ احتمال سرطانی بودن بیشتر است.

ندول سرد (cold nodule) به ندولی گفته می شود که هورمون تیروئید تولید نمی کند و در اسکن، ید رادیواکتیو را جذب نمی نماید.

نکته: احتمال بروز بدخیمی در ندول های سرد بیشتر است.

5 درصد ندول های تیروئید، از نوع سرد، 10 درصد از نوع گرم و 5 درصد از نوع داغ هستند،85 درصد از ندول های سرد، 90 درصد از ندول های گرم و 95 درصد از ندول های داغ خوش خیم اند.

برای آشنایی با ” درمان گره های تیروئید ” بر  روی لینک کلیک کنید.

منبع: کتاب بیماری های غدد

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره