علل هورمونی کوتاهی قد

[sbu_post_image]

اگر چه میزان افزایش قد کودکان تحت تاثیر عوامل ارثی و ژنتیکی است اما بیماری های مزمن مانند تيروئيد، هيپوفيز، غدد فوق کليه و مصرف برخی داروها در کودکی منجر به بروز کوتاهی قد در کودکان می شود.

اگر یک کودک 4ساله میزان رشد قدی اش به اندازه کودک دوساله باشد، نشان دهنده یک اختلال یا بیماری در کودک است که می تواند عامل عقب افتادن سن استخوانی نسبت به سن تقویمی کودک باشد.

یکی از دلایل کوتاهی قد و افزایش قد ناکافی بچه ها می‌تواند کمبود هورمونی باشد. هورمون‌های مختلفی در روند رشد و تکامل بچه‌ها تاثیر گذارند. از این میان می‌توان هورمون‌های تیروئید، غدد فوق کلیوی و هورمون‌های مختلف غده هیپوفیز نظیر هورمون رشد را نام برد.

در مورد هورمون رشد آزمایش‌های خاصی وجود دارد. اگر کودکی کوتاه قد است، می‌توان ابتدا این آزمایش‌ها را انجام داد تا مطمئن شد که کودک از نظر هورمون رشد مشکل دارد یا نه. اگر دچار کمبود این هورمون باشد مسلما جایگزین کردن و تجویز هورمون رشد برای افزایش قد کار عاقلانه‌ای است. اما در غیر این صورت به نظر نمی‌رسد که تجویز این هورمون‌ کمک خاصی به کودک کند.

تشخیص و اقدام برای درمان اختلالات هورمونی تیروئید در زمان مناسب نقش پررنگی در رفع علائم برگشت‌ناپذیر کودکان دارد و تا زمانی که کم‌کاری تیرویید به طور کامل درمان نشود تشخیص کمبود هورمون رشد، امکان‌پذیر نیست چون با کم‌کاری تیرویید، ترشح هورمون رشد از غده هیپوفیز، کاهش می‌یابد. عوارض تاخیر در تشخیص و درمان اختلالات هورمونی تیروئید بعد از دو سالگی غیرقابل برگشت است و تشخیص کم کاری تیروئید پس از دو سالگی، عوارض عصبی را برای فرد در بر خواهد داشت که به دنبال آن با وجود رشد فیزیکی طبیعی، فعالیت‌های عصبی فرد را دچار مشکل می کند.

افزایش قد در هر سنی متفاوت است اما به طور معمول کودکان بعد از 3 سالگی تا قبل از سن بلوغ، سالیانه 5 تا 6 سانتی‌متر رشد قدی دارند و کودکانی که دچار کم کاری تیروئید هستند، رشد آنها دچار اختلال شده و این افزایش قد را ندارند.

آشنایی با درمان کوتاهی قد (کلیک کنید)

طبیب بوشهری. بنیان

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره