غدد لنفاوی نقش مهمی در توانایی بدن برای مقابله با ویروس ها، باکتری ها و سایر علل بیماری ها دارد. ورم غدد لنفاوی در قسمت های گردن، زیر بغل، زیر چانه و کشاله ران دیده می شود. درمان بزرگی و ورم غدد لنفاوی عفونی بستگی به علت آن دارد.
ورم غدد لنفاوی
غدد لنفاوی معمولا در اثر تماس بدن با یک باکتری یا ویروس، دچار ورم می شوند. به ندرت سرطان باعث ورم غدد لنفاوی می شود.
عوارض ورم غدد لنفاوی
اگر یک عفونت باعث ورم غدد لنفاوی شده و درمان نشود، ممکن است عوارض زیر رخ دهد:
1) ایجاد آبسه: آبسه یک کیسه پر از مایع، گلبولهای سفید خون، بافت مرده، باکتریها و عوامل مهاجم دیگر است. در صورت ایجاد آبسه، لازم است که آن خالی شود و با درمان آنتیبیوتیکی مورد توجه قرار گیرد. اگر آبسه در یک عضو حیاتی ایجاد شود، ممکن است آسیب جدی به جای بگذارد.
2) عفونت خون: عفونت باکتریایی در هر قسمتی از بدن میتواند منجر به عفونت خون یا سپسیس شود. عفونت خون میتواند منجر به ناتوانی و حتی مرگ عضو شود. درمان عفونت خون شامل بستری در بیمارستان و دریافت آنتیبیوتیک از طریق ورید (مانند تزریق سرم) میشود.
راه های تشخیص ورم غدد لنفاوی
برای تشخیص علت ایجادکننده ورم غدد لنفاوی، پزشک از روشهای زیر استفاده میکند:
1) بررسی وضعیت سلامتی و بیماریهای فرد: این شامل بررسی این است که ورم غدد لنفاوی چگونه و چه زمانی ایجاد شده است و آیا فرد دارای علائم دیگری است یا خیر.
2) معاینه بدنی: این شامل بررسی اندازه، دمای بدن، درد و بافت غدد لنفاوی با استفاده از دست زدن به آنها در سطح پوست میشود.
3) آزمایشات خونی: این شامل شمارش کامل سلولهای خونی میشود.
4) آزمایشات تصویربرداری: این ممکن است شامل عکسبرداری از قفسه سینه با استفاده از اشعه ایکس یا اسکن با کامپیوتر توموگرافی (CT-scan) از محل مورد نظر باشد.
5) نمونهبرداری از غده لنفاوی: این شامل برداشتن نمونهای از غده لنفاوی یا حتی تمامی آن برای بررسی تحت میکروسکوپ میشود.
راه های درمان ورم غدد لنفاوی
ورم غدد لنفاوی که به دنبال عفونت ویروسی ایجاد میشود، پس از درمان عفونت ویروسی بهبود مییابد. استفاده از آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت ویروسی موثر نیست. درمان ورم غدد لنفاوی ناشی از علل دیگر، بستگی به علت ایجاد کننده آن دارد:
1) عفونتها: درمان رایج ورم غدد لنفاوی ناشی از عفونت باکتریایی، شامل استفاده از داروهای آنتی بیوتیک است. در صورتی که ویروس ایدز باعث ورم غدد لنفاوی شده باشد، درمان این بیماری منجر به بهبودی ورم میشود.
2) اختلالات خودایمنی: اگر بیماریهای خاص مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید ورم غدد لنفاوی را ایجاد کرده باشند، درمان این ورم بر اساس درمان بیماری ایجادکننده آن انجام میشود.
3) سرطانها: بهبودی ورم غدد لنفاوی ناشی از سرطان، بستگی به نوع و درمان سرطان دارد. روشهای درمان شامل عمل جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی است.
درمان های خانگی
اگر ورم غدد لنفاوی، درد و ناراحتی ایجاد کند، برای تسکین این علائم می توانید به توصیه های زیر عمل کنید:
1) استفاده از گرما
یک حوله را در آب داغ خیس کنید. سپس آب آن را بچلانید و روی قسمت ورم کرده قرار دهید.
2) استفاده از داروهای مسکن
استفاده از داروهای مسکن مانند بروفن و استامینوفن، میزان درد و تب را کم می کند.
به کودکان داروی آسپیرین ندهید، زیرا باعث بروز سندرم ری در کودکان می شود. سندرم ری یک بیماری نادر، ولی خطرناک است که روی خون، کبد و مغز کودک یا نوجوانی که در حال بهبودی از یک بیماری ویروسی است، تأثیر می گذارد.
3) استراحت کافی
برای بهبودی بیماری زمینه ای که باعث ورم غدد لنفاوی شده است، بایستی استراحت کنید.