[sbu_post_image]
غده تیروئید، یک سازمان پروانهای کوچک در جلوی گردن است که نقش بسیار مهمی در سلامت ما دارد. با وجود اندازه کوچک آن، این غده تأثیرات گستردهای بر روی عملکرد بدن دارد. ترشح هورمونهای تیروییدی این غده میتواند تأثیرات گستردهای از جمله تنظیم ضربان قلب و ساختار پوست را به وجود آورد. اختلال در ترشح هورمونهای تیروییدی میتواند منجر به پرکاری یا کمکاری تیرویید و چاقی ناشی از کمکاری تیروئید شود. این اختلالات ممکن است با علائم متنوعی همراه باشند، زیرا کارکرد غده تیروئید بر عملکرد سایر اعضای بدن تأثیر میگذارد.
غده تیروئید مسئول تولید هورمونهای ضروری برای تنظیم متابولیسم بدن است. احتمال دارد اختلال در متابولیسم به علت کمکاری تیروئید باشد که تأثیر تغذیه بر چاقی ناشی از کمکاری تیروئید قابل ذکر است.
ممکن است کمکاری تیروئید بعد از عمل جراحی برداشتن غده تیروئید اتفاق بیفتد و یا کمکاری تیروئید مادرزادی یا استرس باشد. بنابراین به هر علتی که تیروئید نتواند عملکرد مناسب را داشته باشد، کمکاری و چاقی ناشی از کمکاری تیروئید اتفاق میافتد. اگر هورمون به اندازه کافی تولید نشود، این علایم دیده میشود: عدم تحمل سرما، یبوست، خستگی، چاق شدن، خشکی پوست، بادکردگی غده تیروئید (گواتر) و حتی تورفتگی غده.
اگر فردی دچار کمکاری یا پرکاری تیروئید است و فکر میکند که میتواند با رژیم غذایی چاقی ناشی از کمکاری تیروئید را درمان کند، این ایده اشتباه است. به جز در موارد خاصی مانند کمبود شدید ید در بدن که ممکن است منجر به گواتر یا کمکاری تیروئید شود، این امر امکانپذیر نیست. در این حالت، با اضافه کردن ید به رژیم غذایی یا مصرف نمک حاوی ید میتوان کمبود ید را تامین کرد. اما اگر فرد چاقی ناشی از کمکاری تیروئید داشته باشد، به جای مراجعه به پزشک غدد، تلاش برای رفع این مشکل از طریق رژیم غذایی، اشتباه است.
احتمالاً میتوان کلسترول یا قند خون را با رژیم غذایی کنترل کرد، اما چاقی ناشی از کمکاری تیروئید چیزی نیست که با رژیم غذایی قابل درمان باشد. در این موارد، فرد باید به پزشک متخصص قلب یا غدد مراجعه کند و رژیم غذایی مناسب را در کنار درمانهای دیگر رعایت کند. در موارد مربوط به تیروئید، رژیم غذایی به تنهایی کافی نیست و این باور که غذا میتواند به تنهایی درمانی برای چاقی ناشی از کمکاری تیروئید باشد، اشتباه است.
مواد غذایی مناسب
کمبود ید، یکی از عوامل ایجاد چاقی ناشی از کم کاری تیروئید میباشد. برای تامین نیاز بدن به ید، بهترین منابع غذایی، غذاهای دریایی هستند، به خصوص ماهیهایی که در آب شور زندگی میکنند. هر فرد سالم روزانه به 150 میکروگرم ید نیاز دارد.
دریافت ناکافی سلنیوم نیز میتواند به پیشرفت چاقی ناشی از کم کاری تیروئید منجر شود. در واقع، کمبود سلنیوم یک مشکل است که در اختلالات تیروئیدی اغلب نادیده گرفته میشود، در حالی که نقش این عنصر در کنترل فعالیتهای تیروئید به اندازه عنصر ید مهم است.
در صورتی که به چاقی ناشی از کم کاری تیروئید مبتلا هستید، بهتر است انواع کلم و شلغم را که مانع از جذب ید میشوند، کمتر مصرف کنید. همچنین، بهتر است از نمک تصفیه شده یددار استفاده کنید و از مصرف نمکهایی که به صورت فلهای در بستهبندیهای غیراستاندارد در مغازهها به فروش میرسند، برای تاثیر تغذیه بر چاقی ناشی از کم کاری تیروئید خودداری کنید.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” کم کاری تیروئید و اضافه وزن ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تاثیر تغذیه بر چاقی ناشی از کم کاری تیروئید مطالعه فرمایید.
منبع: نیک صالحی. یادبگیر دات کام. نیک صالحی