[sbu_post_image]
در دوران بیماری، میتوانید با رعایت چند نکته مهم، کنترل دیابت خود را بهبود بخشید:
1. اگر داروهای خوراکی یا انسولین برای کنترل دیابت مصرف میکنید، قطعاً مصرف آنها را قطع نکنید. اما ممکن است بتوانید دوز مصرفی را کاهش دهید. در صورتی که نمیتوانید غذا بخورید، قرص آکاربوز خود را مصرف نکنید و با پزشک خود درباره دوز مصرفی دارو صحبت کنید.
2. سعی کنید غذاهای معمولی خود را به همان میزان مصرف کنید و مایعات اضافی بنوشید مانند آب، سوپ آبکی، نوشابههای بدون قند و آبمیوه. این کار به کنترل دیابت و جلوگیری از دهیدراتاسیون کمک میکند.
3. اگر سطح قند خون شما بالاتر از 240 میلیگرم بر دسیلیتر است، مایعات اضافی که حاوی قند نیستند مثل آب یا نوشابههای بدون قند بخورید. اگر نمیتوانید غذاهای معمولی خود را مصرف کنید، مایعات اضافی که حاوی قند و نمک هستند مثل سوپ با شیر بخورید. همچنین میتوانید غذاهای سفتتر مثل کراکرها، ژلاتین یا نان سوخاری را مصرف کنید.
4. سعی کنید هر 3 تا 4 ساعت 50 گرم کربوهیدرات بخورید، مثل 6 عدد کراکر نمکی، 1 فنجان شیر یا 1/2 فنجان آب پرتقال که هر کدام حدوداً 15 گرم کربوهیدرات دارند.
با رعایت این نکات و مشاوره با پزشک خود، میتوانید بهبود یابید و کنترل دیابت خود را در دوران بیماری حفظ کنید.
برای کنترل دیابت در بیماران، سطح قند خون را حداقل هر 3 تا 4 ساعت اندازهگیری کنید. اگر سطح قند خون بیش از 240 میلیگرم بر دسیلیتر افزایش یافته و پزشک شما قبلاً به شما گفته بود که میتوانید دوز انسولین را افزایش دهید، این کار را با احتیاط انجام دهید. اگر پزشک به شما اجازه افزایش دوز انسولین را نداده است، با او تماس بگیرید. اگر شما انسولین مصرف میکنید، هر 6 تا 12 ساعت کتون (کتون بدن) ادرار را نیز اندازهگیری کنید، به خصوص اگر سطح قند خون شما بالای 300 میلیگرم بر دسیلیتر است. اگر کتون ادرار بیش از 2+ یا به میزان متوسط بود، با پزشک خود تماس بگیرید. برای کنترل دیابت در کودکان، کتون ادرار را هر 6 ساعت، حتی در طول شب، اندازهگیری کنید. هیچ گونه دارویی را بدون اجازه پزشک برای کنترل دیابت در بیماران استفاده نکنید، زیرا بسیاری از این داروها بر روی سطح قند خون تأثیرات جانبی دارند.
نشانه های اورژانسی دیابت
نشانه هایی از کتواسیدوز دیابتی (DKA) مثل درد شکم، استفراغ، تنفس تند، بوی میوه گندیده از دهان یا خواب آلودگی شدید و نشانه های کم آبی مثل دهان خشک یا ادرار زرد و تیره از علائم اورژانس دیابت هستند. کم آبی به خصوص در بچه ها خیلی خطرناک است که ممکن است به علت اسهال یا استفراغ باشد.
بیماری همراه با کاهش سطح قند خون
در بسیاری از بیماریها، با وجود کاهش اشتها، میزان قند خون افراد افزایش مییابد. این موضوع در بیشتر موارد اتفاق میافتد، اما برخی بیماریها باعث کاهش سطح قند خون میشوند. به عنوان مثال، بیماریهای گاستروانتریت، تهوع، استفراغ و اسهال از جمله عوامل اصلی هستند که باعث کاهش سطح قند خون میشوند؛ زیرا در این بیماریها، مصرف کربوهیدرات کاهش مییابد و غذاها به طور کامل جذب نمیشوند. در این موارد، میتوان از محلولهای جایگزین املاح برای جبران املاح از دست رفته استفاده کرد. این محلولها حاوی تقریباً 15 گرم گلوکز هستند. در برخی موارد، زمانی که علائم هنوز باقی مانده و کم آبی و سطح قند خون هنوز هم بسیار پایین نرفته باشد، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان برای کنترل دیابت وجود داشته باشد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان دیابت و مرض قند ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عوارض دیابت مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب راهنمای دیابت