[sbu_post_image]
هورمونهای جنسی نقش مهمی در استحکام استخوانها دارند. بنابراین هر عاملی از جمله یائسگی که باعث کم شدن این هورمونها شود پوکی استخوان را تسریع میکند.
خیلیها در ۵۰ سالگی بروز علایمی مانند ناتوانی، احساس خوابآلودگی، کاهش میل جنسی و… را مربوط به افزایش سنشان میدانند در حالی که به کمبود هورمون مردانه دچار شدهاند. بهطور متوسط بعد از ۳۰ سالگی، هر سال یکی، ۲ درصد از میزان هورمونها کم میشود و بالاخره در سنین بالاتر به کمبود محسوس با علایم کامل میرسد. از اینرو، اگر مدتی است که احساس میکنید انرژی بدنیتان کم شده یا دچار کاهش میل جنسی شدهاید، احساس افسردگی و غمگینی میکنید و از مواهب زندگی لذت نمیبرید و در انجام وظایف کاری روزانه خود دچار اشتباه مکرر میشوید و بعد از شام فورا احساس خوابآلودگی میکنید، بهتر است این مطلب را بخوانید ممکن است دچار کمبود هورمون مردانه شده باشید که از آن غافل هستید.
آندروژنها یا هورمونهای مردانه در بسیاری از فرایندهای فیزیولوژیک مردان نقش مهمی برعهده دارند که مهمترین آنها هورمون تستوسترون است. معمولا با افزایش سن بهتدریج از میزان هورمون مردانه در خون کم و در نتیجه آن فرایندهای فیزیولوژیک مردانه وابسته به این هورمونها، دچار اختلال میشوند. اگر با افزایش سن، میزان کاهش هورمون تستوسترون از میزان بهخصوصی فراتر برود، فرد دچار «کمکاری غدد جنسی» یا «یائسگی مردانه» شده است. بهتر است بدانید تعداد قابلتوجهی از مردان نیز مثل زنان دچار یائسگی میشوند.
کمبود هورمون جنسی در مردان مسن
خستگی، ضعف عضلانی، کاهش میل جنسی، ناتوانی جنسی، پوکی استخوان، اختلالهای خواب، اختلال در حافظه نزدیک و جمع شدن چربی در شکم از مهمترین علایم بالینی کمکاری غدد جنسی در مردان مسن است. البته علایم فوق، غیراختصاصی هستند و ممکن است سایر بیماریها نیز آنها را ایجاد کنند بنابراین باید بهوسیله اقدامهای پاراکلینیک، وجود کمکاری غدد جنسی ثابت شود. برای تشخیص اینکه آیا دچار کمبود هستید و چه عواملی باعث آن شده است، لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید زیرا تشخیص این مساله تا حدودی مشکل است و به دانش کافی نیاز دارد.
عوارض کمبود هورمون جنسی مردانه
کمبود این هورمون، آثار بسیار سوئی بر سلامت استخوان، ترکیب بدن و قدرت عضلانی، سلامت قلب و عروق و عملکرد جنسی مردان دارد که در زیر به هر کدام از این موارد اشاره میشود:
۱- تأثیر بر سلامت استخوان: پوکی استخوان، عارضهای است که با افزایش سن در مردان و زنان مسن ایجاد میشود اما بهتر است همه علایم را مربوط به افزایش سن ندانید زیرا کمکاری غدد جنسی نیز میتواند در مردان مسن باعث پوکی استخوان شود. بهتر است بدانید حتی اگر مرد جوانی بنا به دلایلی دچار کمکاری غدد جنسی شود، بروز این عارضه باعث ایجاد پوکی استخوان شدید در وی خواهد شد. اگر در این شرایط بهدرستی هورمون تجویز شود، بهتدریج تراکم استخوان طبیعی خواهد شد.
۲- تأثیر بر ترکیب بدن و قدرت عضلانی: کاهش میزان هورمون تستوسترون با کاهش توده عضلانی و قدرت عضلانی همراه است. معمولا با افزایش سن در مردان مسنی که دچار کمکاری غدد جنسی هستند، کمبود هورمون تستوسترون علاوه بر اینکه باعث بروز پوکی استخوان میشود، قدرت عضلانی را نیز کاهش میدهد. با کاهش قدرت عضلات ران، اگر فرد سالمند در معرض افتادن یا حتی هل دادن جزئی باشد، نمیتواند تعادل خود را حفظ کند و به زمین میخورد و همین عدم تعادل و زمین خوردن، باعث شکستگی سر استخوان رانش میشود. احتمال شکستگی در این افراد، حتی اگر روی فرش زمین بخورند نیز وجود دارد.
۳٫ تأثیر بر عملکرد جنسی: شایعترین شکایت در مردان مبتلا به کمکاری غدد جنسی کاهش میل جنسی و ناتوانی جنسی است. بروز ناتوانی جنسی در مردان میتواند به ۴ دلیل مهم باشد؛ علل عروقی، عصبی، هورمونی و آناتومیک. برای تشخیص کمبود هورمون تستوسترون، لازم است آزمایشهای خاصی انجام شود. تشخیص صحیح کمبود هورمون تستوسترون در مردان اهمیت بسیاری دارد زیرا درمان مناسب، باعث بهبود کیفیت زندگی آنها و درمان نابجا با هورمون تستوسترون، باعث عوارض زیادی میشود.
منبع: سایت دکتر وریانی، متخصص ارولوژی تهران