چاقی و عدم تخمک گذاری

[sbu_post_image]

ارتباط معنی داری بین چاقی و عدم تخمک گذاری وجود دارد. همراه با افزایش چاقی ، میزان بعضی از بیماری ها از جمله بیماری پلی کیستیک تخمدان رو به افزایش است.
بیش از 30 درصد جمعیت بالای 30 سال نزدیک به 20 درصد اضافه دارند و متاسفانه در خلال 100 سال گذشته به دلیل کم تحرکی و زندگی مرفه ، تعداد مبتلایان به چاقی همواره رو به افزایش است.

علل نازایی در زنان

علل نازایی زنان به ترتیب شیوع عبارتند از :

  • اختلالات مربوط به لوله های رحمی
  • عدم تخمک گذاری (اختلالات مربوط به تخمدان)
  • اختلالات گردن رحم
  • آندومتریوز
  • علل رحمی

اختلال در تخمک گذاری و نازایی

نیمی از موارد نازائی به علت اختلال در کار تخمک گذاری تخمدانها است. اگر زن به طور منظم قاعده شود، دلیل بر تخمک گذاری مناسب است و اگر قاعدگی او نامرتب باشد، تخمک گذاری مناسبی وجود ندارد که باید علت آن بررسی شود. فقط حاملگی نشان قطعیت تخمک گذاری است.

گرچه از هر ۶ زوج یک زوج مبتلا به مشکلات باروری هستند ولی در نهایت اکثر انان با یا بدون درمان صاحب فرزند می‌شوند. آشکارترین علت ناباروری (بی‌اشتهایی) اختلال در تخمک گذاری در خانم‌ها و مشکل اسپرماتوژنز در آقایان است. عواملی که باعث بروز این مشکلات می‌شود شامل هیپوگنادیسم یا اختلال عملکرد گنادها، نقص عملکرد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز، مهار عملکرد گنادها، مانند آنچه در هیپرپرولاکتینمیا دیده می‌شود، است.

علت ۲۵-۳۰ درصد موارد ناباروری، عدم تخمک‌گذاری است. درمان اولیه این موارد با داروی کلومیفن انجام می‌شود و ۷۰ درصد بیماران به این درمان پاسخ مثبت می‌دهند. به دلیل افزایش خطر سرطان تخمدان، توصیه می‌شود که بیش از ۶ دوره از کلومیفن استفاده نشود. رژیم‌های درمانی دیگر شامل استفاده از کلومیفن به همراه HCG و یا جایگزین کردن کلومیفن با تاموکسیفن است. در صورتی که بیماران نتوانند کلومیفن را تحمل کنند یا اختلالات موکوس رحمی داشته باشند، از تاموکسیفن استفاده می‌شود. برای بیمارانی که به کلومیفن پاسخ نمی‌دهند، درمان دومی با استفاده از HMG انجام می‌شود.

در بیمارانی که عدم تخمک‌گذاری به علت مشکلات هیپوتالاموس است، استفاده از GNRH یا انالوگهای آن به صورت پالس، در ۳۰ درصد موارد، باعث باروری می‌شود. افزایش سطح سرمی پرولاکتین باعث مهار ترشح GNRH و هورمون‌های گنادها می‌شود و می‌تواند در هر جنس باعث ناباروری شود. درمان در این بیماران با استفاده از آگونیست‌های دوپامین همانند بروموکریپتین و کابرگولین انجام می‌شود.

علت شایع‌ترین ناباروری در مردان، اختلال اسپرماتوژنز است که برای درمان آن از رژیم‌های حاوی HMG و HCG استفاده می‌شود.

چاقی به طور بیش‌ازاندازه با عدم تخمک‌گذاری و ناباروری در زنان همراه است و در صورت بروز بارداری، تأثیرات مخربی بر سلامت جنین و مادر دارد. در جوامع صنعتی شده امروزی، مشکل چاقی و عدم تخمک‌گذاری به عنوان عوامل خطرساز و تهدید کننده‌ای برای سلامتی، بیشتر از گذشته مشاهده می‌شود. امروزه چاقی، نه تنها بزرگسالان بلکه نوجوانان و کودکان را به دلیل تغذیه نامناسب و مصرف غذاهای آماده و فست‌فودها تهدید می‌کند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” ارتباط چاقی و نازایی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه چاقی و عدم تخمک گذاری مطالعه فرمایید.

منبع: پرشین وی. دخترها. دکتر سلام

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره