پیشگیری از پرمویی زنان

[sbu_post_image]

قبل از اختراع لیزر های پیشرفته در درمان پرمویی زنان معمولا پزشکان برای پیشگیری از پرمویی زنان (در مناطق وابسته به هورمون ) و کم رنگ شدن و نازک شدن موهای زائد از داروهای ضد هورمون مردانه استفاده می کردند و معمولا هم به علت دوز بالای دارو و طول مدت بالای درمان ( حداقل دوسال ) و گاها عوارض دارویی ( خصوصا در دوز بالا ) بیمار داروها را قطع میکرد و نهایتا درمان با مشکل و شکست همراه بود.

هیچ‌ دارویی‌ که‌ اختصاصاً برای‌ درمان‌ هیرسوتیسم‌ و پرمویی زنان تأیید شده‌ باشد وجود ندارد. شایع‌ترین‌ داروی‌ مورد استفاده‌ برای‌ درمان‌ پرمویی زنان یک‌ دیورتیک‌ (ادرارآور) است‌ که‌ اثرات‌ ضد هورمون‌های‌ مردانه‌ را نیز دارد. به‌ نظر می‌رسد این‌ دارو مؤثرترین‌ دارو در کاهش موهای زائد باشد. سایر داروهایی‌ که‌ ممکن‌ است‌ برای‌ هیرسوتیسم‌ ناشی‌ از تولید بیش‌ از حد آندروژن‌ها توصیه‌ شوند عبارتند از دگزامتازون‌، داروهای‌ تنظیم‌ خانواده‌، لوپرولاید و داروهای‌ ضد آندروژن‌. تأثیر این‌ داروها تنها ممکن‌ است‌ به‌ کاهش‌ رشد موی‌ جدید کمک‌ کنند اما معمولاً مقدار مویی‌ که‌ قبل‌ وجود داشته‌ است‌ تغییری‌ نمی‌کند.

امکان‌ دارد داروهای‌ اضافه‌تری‌ برای‌ هرگونه‌ بیماری‌ زمینه‌ای‌ در پرمویی زنان تجویز شوند. اگر پوست‌ در اثر تراشیدن‌ تحریک‌ شود، از کرم‌ هیدروکورتیزون‌ ۱% استفاده‌ کنید. استفاده‌ از مواد یا کرم‌های‌ موبر اغلب‌ توصیه‌ می‌شود. موبرها را با احتیاط‌ مصرف‌ کنید زیرا ممکن‌ است‌ باعث‌ تحریک‌ پوست‌ شوند.

علل و دلایل پرمویی زنان

رشد موهای زائد یا پرمویی زنان، مشکلی است که می‌تواند مشکلات روحی، روانی و اجتماعی را برای خانم‌ها به وجود آورد. این موها به طور مداوم افزایش می‌یابند و می‌توانند مناطق مختلف صورت و بدن را در بر گیرند، که موجب از بین رفتن ظرافت صورت و اندام بدن می‌شود.

پرمویی زنان در نژاد ایرانی به طور کلی رایج است، در حالی که در نژاد کره‌ای کمتر دیده می‌شود. وجود برخی هورمون‌ها نیز در این موضوع نقش دارد. برخی بیماری‌ها مانند کیست تخمدان، تنبلی تخمدان، اختلالات قاعدگی و سایر اختلالات هورمونی می‌توانند باعث افزایش موهای زائد شوند. همچنین با افزایش سن، تعداد موهای زائد نیز افزایش می‌یابد. مصرف برخی داروها مانند کورتون، داروهای ضد صرع و تشنج نیز می‌تواند باعث افزایش مو در افراد شود. همچنین چاقی نیز می‌تواند یکی از عوامل افزایش پرمویی زنان باشد، زیرا در صورت چاق بودن، هورمون‌های زنانه به هورمون‌های مردانه تبدیل می‌شوند که این موضوع می‌تواند منجر به پرمویی زنان شود.

برای رفع مشکل پرمویی در بدن و صورت زنان، ابتدا باید علت این پرمویی را شناسایی کرد. به عنوان مثال، اگر پرمویی به دلیل عوامل هورمونی باشد، ممکن است نیاز به مصرف داروهای هورمونی داشته باشید. همچنین، اگر مصرف داروهای جلوگیری از بارداری باعث پرمویی شده باشد، لازم است که با پزشک خود مشورت کنید و در صورت لزوم داروها را قطع کنید.

در صورتی که پرمویی ناشی از وجود توده‌های مشکوک در تخمدان، مغز یا فوق کلیه باشد، ممکن است نیاز به درمان با دارو یا جراحی داشته باشید. همچنین، در برخی موارد، ممکن است الکترولیز (سوزاندن موها از ریشه) به همراه مشاوره و نظر پزشک معالج، راه حلی مناسب برای از بین بردن دائمی موها باشد. این روش معمولاً نیازمند چندین جلسه درمانی برای هر فولیکول مو می‌باشد.

اگر شخصی با مشکلات هورمونی روبرو باشد، معمولاً برای درمان پرمویی از هر دو روش لیزر و دارو استفاده می‌شود، در غیر این صورت، لیزر به تنهایی برای رفع موهای زائد زنان به کار می‌رود. بر اساس آزمایشات انجام شده، ۹۰ درصد افراد هیچ گونه اختلال هورمونی ندارند. انجام آزمایشات چکاپ و معاینات مکرر توسط پزشک، به ویژه برای دختران نوجوان و جوان، بسیار ضروری است تا در مراحل اول به درمان پرمویی زنان اقدام شود. همچنین، انجام سونوگرافی از تخمدانها و رحم و فوق کلیه و عکسبرداری از مغز و هیپوفیز نیز برای پیشگیری از پرمویی زنان بسیار حیاتی است تا به بررسی علت بروز پرمویی پرداخته شود.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان پرمویی ” و ” نشانه های هیرسوتیسم ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پرمویی زنان مطالعه فرمایید.

سلامت نیوز. پورتال پزشکی ورزشی ایران. ایران ناز

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره