موهای زائد (هیرسوتیسم)

[sbu_post_image]

هیرسوتیسم یا پُر مویی، رویش بیش از اندازه موها در صورت یا بدن زنان است البته در جاهایی كه بیشتر مردها در بدنشان مو دارند، یعنی چانه، پشت لب، روی سینه و شكم. اگر چه ممكن است پرمویی در مردان هم ایجاد شود، اما در زنان بیشتر آزاردهنده است. این موها معمولاً ضخیم ‌تر، تیره‌ تر و متفاوت ‌تر از موهای معمولی هستند.

مراحل رشد مو

رشد مو دارای سه مرحله زندگی است که شامل:

  • مرحله ی رشد یا آناژن (ANAGEN) که بستگی به وضعیت فولیکول، جریان خون و مقدار هورمون در دسترس دارد.
  • مرحله ی ریزش سریع یا کاتاژن (CATAGEN)
  • مرحله ی نهفته مو یا تلوژن (TELOGEN) یا فاز استراحت، است.

در نقاط مختلف بدن این مراحل متفاوت است، مثلا در ساعد فاز استراحت بیشتر و در موهای سر فاز رشد بیشتر است.

موها به دو دسته کلی تقسیم می شوند:

  • موهای معمولی که هورمون ها اثر زیادی روی آنها ندارند، مثل موهای ابرو، پلک و موهای زیر لب.
  • موهای جنسی که به هورمون های جنسی پاسخ شدید می دهند و بیشتر در صورت، گردن، پایین شکم، فقسه سینه، سینه ها و ناحیه شرمگاهی هستند.

اگر هورمون مردانه در بدن زنان زیاد شود، موهای سر آنها ریزش می کند، ولی موهای جنسی بیشتر رشد می کند و ضخیم و پررنگ تر می شود و پُرمویی شدید ایجاد می کند. بنابراین اگر خانم ها دچار پرمویی در نقاط دیگر بدن هستند، باید قبل از درمان، علت پُرمویی توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود.

بیماری های مرتبط با هیرسوتیسم

اگر همراه موهای زائد، علایم دیگری مثل ریزش موی سر، آکنه یا جوش و غرور جوانی، اختلالات قاعدگی ، چاقی ، فشار خون بالا، بیماری قند، کلفت شدن صدا و نازایی وجود داشت، بسیار مهم و قابل بررسی است.
در این بیماران بایستی آزمایشات مربوط به تخمدان ها، غدد فوق کلیوی، تیروئید ، آزمایشات قند و انسولین صورت گیرد و اگر آزمایشات در محدوده ی طبیعی بود، ممکن است بیمار مبتلا به هیرسوتیسم ایدیوپاتیک یا ناشناخته باشد که گیرنده های هورمونی در این افراد حساسیت بیشتری به آنزیم 5- آلفاردوکتاز دارند.
مصرف بعضی داروها از قبیل داروهای ضد صرع ، کورتون، ACTH، آنابولیک ها، دانازول و سیکلوسپورین ممکن است باعث افزایش موهای زائد بدن شود.
پرمویی صورت پس از یائسگی ، مخصوصاً در زنان نژاد مدیترانه ای نسبتا شایع است. به علت نارسا شدن تخمدان ها در تولید هورمون زنانه و افزایش هورمون مردانه در این افراد، موهای کرکی صورت در نقاط لب فوقانی، چانه و اطراف صورت تیره تر، ضخیم تر و زبرتر می شوند.

منبع: تبیان

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره