علل اختلالات هورمونی

[sbu_post_image]

شمار زیادی از زنان به خصوص جوان‌ترها با مشکلی روبه‌رو هستند که برای درمان آن، ممکن است تا مدت‌ها از این مطب به آن مطب بروند و از پزشکان مختلف کمک بخواهند، ولی خیلی از پزشکان بیماری آن‌ها را تشخیص نمی‌دهند، اما اگر خوش‌اقبال باشند آن وقت شاید بفهمند که از اختلالات هورمونی رنج می‌برند، این زن‌ها همان‌هایی هستند که با علل اختلالات هورمونی ناگهان چاق می‌شوند، جوش‌های زیر پوستی روی صورتشان ظاهر می‌شود، موهای زائد درمی‌آورند، ملول و بی‌تاب می‌شوند و…

تعادل هورمونی نقش حیاتی در ایجاد و حفظ سلامت ایفا می کند و حتی تنها یک مورد اختلالات هورمونی می تواند پیامدهای منفی و شدیدی روی خلق وخو، وزن، انرژی، سطح اضطراب و توان تولید مثلی داشته باشد. درک چگونگی حفظ تعادل هورمون ها در بدن موضوع پیچیده اما حائز اهمیتی است که در حد یک مقاله علمی است اما شناسایی دلایل اختلالات هورمونی و راهکارهای درمانی آن برای زنان می تواند بسیار مفید باشد.

دلایل اختلالات هورمونی

علل اختلالات هورمونی بسیار متنوع هستند و برای بیان همه آنها ممکن است حوصله خوانندگان را خسته کند. اما تغییراتی که در هیپوتالاموس و هیپوفیز رخ می‌دهد، اختلال در کارکرد تخمدان و ابتلا به سندروم تخمدان پلی‌کیستیک از شایع‌ترین عوامل اختلالات هورمونی است. این سندروم یکی از علل نازایی نیز می‌باشد و بیشتر مراجعین خانم‌های چاق هستند که عادت‌های نامنظم دارند و دچار مشکلات نازایی هستند و در سونوگرافی کیست‌های ریز در تخمدان مشاهده می‌شود. علت بروز این کیست‌ها اختلالات هورمونی است و تخمدان به علت وجود آن‌ها کارکرد عادی خود را از دست می‌دهد و به موقع تخمک آزاد نمی‌کند.

یکی دیگر از شایع‌ترین عوامل اختلالات هورمونی استرس است. هر گونه استرس کم یا زیاد، می‌تواند منجر به اختلالات هورمونی شود. خانم‌هایی که رژیم‌های غذایی سخت می‌گیرند، دچار پرخوری یا بی‌اشتهایی هستند ممکن است در معرض اختلالات هورمونی قرار بگیرند. همچنین، فعالیت ورزشی شدید برای فردی که به تازگی فعالیت بدنی را شروع کرده نیز می‌تواند باعث اختلال در هیپوتالاموس و به هم خوردن تعادل هورمون‌ها شود. برای این که تخمدان‌ها عملکرد مناسبی داشته باشند، باید چهار نقطه بدن کارکرد صحیحی داشته باشند. این شامل هیپوتالاموس و هیپوفیز در مغز، تخمدان، رحم و سیستم تناسلی می‌شود. اختلال در هر یک از این ۴ عضو می‌تواند باعث اختلال در کارکرد تخمدان شود و کار تخمدان واکنشی به فعالیت مغز است.

همچنین، تغییرات آب و هوایی، جابه‌جایی جغرافیایی و اختلال در عملکرد غده آدرنال نیز از جمله عواملی هستند که می‌توانند منجر به اختلالات هورمونی شوند.

گاهی اوقات، بیماری‌های زمینه‌ای می‌توانند باعث بروز اختلالات هورمونی شوند. ابتلا به دیابت و مشکلات تیروئیدی در متابولیسم هورمونی تاثیر می‌گذارند و می‌توانند منجر به اختلالات هورمونی شوند. به عنوان مثال، پرکاری یا کم‌کاری تیروئید می‌تواند تعادل هورمون‌های بدن را به هم بزند. چاقی مفرط و افزایش وزن شدید همچنین می‌تواند در ارتباط با سایر بیماری‌ها و عوامل بسیار دیگری، دست به دست هم دهد و باعث اختلالات هورمونی شود.

درمان اختلالات هورمونی

ناتوانی در تعادل هورمون‌ها، همانند بسیاری از مشکلات بهداشتی و سلامتی، با انجام تغییرات ساده و سالم در الگوی زندگی قابل تعویض است. تخصصی‌ها باور دارند که زنان می‌توانند با استفاده از مواد مغذی که در زیر فهرست آن‌ها عنوان شده، به روش‌های طبیعی تعادل هورمون‌های بدن خود را برقرار کنند. برای این منظور، مناسب است که این مواد غذایی را در رژیم غذایی خود جای دهید:

– مصرف غذاهای غنی از فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس‌دار
– اضافه کردن سبزیجات بوته‌ای مانند بروکلی و کلم به رژیم غذایی
– مصرف سبزیجات مغذی دارای برگ‌های سبز و پهن مانند اسفناج و کاهو
– مصرف منابع گیاهی غنی از استروژن مانند دانه سویا، نخود و عدس
– مصرف میوه‌های سرشار از فلاوونوئیدها مانند توت‌ها، انگور قرمز و مرکبات
– مصرف اسیدهای چرب حیاتی مانند روغن زیتون، ماهی، امگا 3، غلات سبوس‌دار و خشکبار
– مصرف چربی امگا 3 موجود در ماهی‌های آزاد، ماهی تن و مکمل‌های روغن ماهی
– استفاده از مکمل‌های غذایی حاوی ب‌کمپلکس
– مصرف محصولات ارگانیک، مرغ و ماهی

علاوه بر این‌ها، فراموش نکنید که انجام فعالیت‌های ورزشی منظم و روزانه، کنترل استرس، داشتن خواب شبانه کافی، پرهیز از مصرف بیش از حد گوشت و چربی حیوانی و لبنیات چرب، کافئین، قهوه، کولاها و نوشابه‌های انرژی‌زا و کربوهیدرات‌های تصفیه شده مانند نان و برنج سفید، همگی عواملی هستند که می‌توانند ترشح هورمون‌ها را در بدن متعادل نگه دارند و از اختلالات هورمونی جلوگیری کنند.

برای آشنایی با ” پرمویی وهیرسوتیسم ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: تبیان. خراسان نیوز

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره