علت موهای زائد زنان

[sbu_post_image]

هیرسوتیسم یا موهای زائد زنان، به وضعیتی اطلاق می‌شود که در آن موهای مردانه به طور زیادی در صورت و بدن خانم‌ها رشد می‌کند. این موها ممکن است در نواحی چانه، پشت لبها (به صورت ریش و سبیل) یا بدن خانم‌ها رشد کنند و مشکلات جدی روانی و روحی برای آنها ایجاد کنند. علت اصلی موهای زائد در تمام خانم‌ها، افزایش سطح هورمون‌های مردانه است. این افزایش می‌تواند به دلیل بیماری‌هایی مانند تخمدان پلی‌کیستیک، تومور تخمدان، اختلالات قاعدگی و تومور غدد فوق کلیوی رخ دهد.

سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که چرا بعضی خانم‌ها موهای زائد دارند و بعضی ندارند؟ جواب این سوال در سطح هورمون‌های مردانه در خون آنها است؛ به عبارت دیگر، خانم‌هایی که موهای زائد دارند، سطح هورمون‌های مردانه بیشتری در خون خود دارند. افزایش هورمون‌های مردانه در خانم‌ها معمولاً به دلیل بیماری‌هایی اتفاق می‌افتد که قبلاً ذکر شد.

بعضی از خانم‌ها هنگام انجام آزمایش خون، از پزشکان می‌شنوند که سطح هورمون‌های مردانه در خونشان طبیعی است، اما باز هم با موهای زائد روبرو هستند. علت موهای زائد در این گروه از خانم‌ها معمولاً به دلیل حساسیت پوستشان نسبت به هورمون‌های مردانه است که بیش از حد طبیعی است. همچنین برخی داروها نیز می‌توانند باعث ظاهر شدن موهای زائد شوند، از جمله قرص‌های جلوگیری از بارداری، کورتیکواستروئیدها و هورمون‌ها.

به طور معمول، ژنتیک نیز می‌تواند نقشی در این موضوع داشته باشد و بسیاری از پزشکان این را به عنوان یکی از عوامل موهای زائد زنان می‌شناسند. اگر جستجو کنید، ممکن است مشاهده کنید که معمولاً مادر، خواهر، عمه یا خاله بیمار نیز از همین مشکل رنج می‌برند. البته، با پیشرفت سن، احتمال ایجاد موهای زائد در بدن این خانم‌ها بیشتر می‌شود.

یکی از دلایل موهای زائد و پرمویی زنان و نیاز آنها به از بین بردن موهای زائد بدن، شامل موارد زیر است:

  • هورمونها مانند تستوسترون، پرولاکتین، کورتیزول، FSH، LH، هورمونهای تیروئید و …
  • وجود تومورهای تخمدان، هیپوفیز، مغز و فوق کلیه
  • داشتن تخمدانهای با کیستهای متعدد
  • علل فامیلی، ارثی و نژادی
  • مصرف داروهایی مانند دانازول، آندروژن‌ها (مانند تستوسترون)، کورتیکواستروئیدها، فنی توئین، استرپتومایسین، مینوکسیدیل
  • علل ناشناخته
  • مصرف غذاهایی که حاوی ترکیبات کورتن (مانند پوست مرغ و…) هستند

راه های کاهش رشد موهای زائد

برای مقابله با موهای زائد و از بین بردن موهای زائد ناحیه تناسلی  قبل از هر کار دیگری، اگر اضافه وزن دارید حتماً وزن کم کنید. با کاهش وزن، میزان هورمون های مردانه در خونتان پایین می آید و جلوی رشد موهای زایدتان گرفته می شود. اما از این حرف ها که بگذریم، با موهای زائد زنان، این مهمان های ناخوانده به شیوه های دیگری هم می شود برخورد کرد: اگر پرمویی شما از نوع خفیف است و پزشکتان هم این اطمینان را به شما داده که با یک مشکل هورمونی جدی مواجه نیستید، می توانید کلاً از درمان صرف نظر کنید؛ چراکه هیچ خطری تهدیدتان نمی کند. ولی اگر از به خطر افتادن زیبایی تان ترس دارید، می توانید بروید سراغ درمان های موضعی؛ و اگر درمان های موضعی موهای زائد هم به کارتان نیامد، از داروها کمک بگیرید. مهم ترین داروهایی که در چنین مواردی تجویز می شوند، عبارتند از: سیپروترون استات و اسپیرونولاکتون.

رایج ترین راه رفع موهای زائد زنان هم عبارتند از: تراشیدن مو، استفاده از موبر، چسب های سفیدکننده، بند انداختن و استفاده از موم ، الکترولیز و لیزر.

داروهایی وجود دارند که تأثیر هورمون های مردانه را در بدن کاهش می دهند. البته بین 3 تا 6 ماه طول می کشد تا این داروها اثر کنند. ضمن این که، این داروها در کاهش رشد موهای زاید جدیدتان هم مؤثرند. یعنی برای رفع موهای زاید قبلی تان نمی توانند کار چندانی انجام بدهند. داروی خاصی نیز وجود دارد که مشخصاً برای کم کردن رشد موهای زاید صورت، ساخته شده است. این دارو به شکل کرم عرضه و روی صورت و چانه مالیده می شود. این کرم بین 4 تا 8 هفته پس از مصرف اثر می کند، هرچند که گهگاه ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد.

دو داروی خوراکی هم برای رفع موهای زائد داریم که هر دو جلوی تأثیر هورمون های مردانه را می گیرند:

1ـ سیپروترون استات که گهگاه با قرص های ضد بارداری دیان و به صورت توأم، تجویز می شود.

2ـ اسپیرونولاکتون که آن هم معمولاً با یک قرص ضد بارداری همراه می شود تا جلوی قاعدگی های نامنظم، که یکی از عوارض همین دارو است، گرفته شود.

به دلیل عوارض دارویی، به خانم هایی که از این دو دارو به علت موهای زائد استفاده می کنند، اکیداً توصیه می شود که در حین مصرف آن ها باردار نشوند؛ چرا که در غیر این صورت، عوارض خطرناکی به جنینشان تحمیل خواهد شد.

طول مدت درمان با دارو بستگی به علت موهای زائد زنان و مشکل هورمونی فرد و علائم کلینیکی بیمار دارد مثلا میتوان درمان را همزمان یا ترجیحا دو ماه بعد از لیزر شروع کرد و بعد از شش ماه تا یکسال با توجه به وضع هورمونی و سیر و پیشرفت موهای زائد قضاوت کرد واگر بعد از یک سال موها عود نکرد و علائمی دال بر اختلال هورمونی دیده نشد میشود درمان موهای زائد را قطع کرد و سه تا شش ماه بعد مجددا بیمار را ویزیت کرد ودر صورتیکه علائمی از عود موهای زائد دیده شد مجددا درمان موهای زائد را شروع کرد وبالعکس اگر علائم عود دیده نشد مجددا شش ماه بعد بیمار را ویزیت کرد.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان پرمویی زنان ” و ” نشانه های هیرسوتیسم ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه موهای زائد زنان مطالعه فرمایید.

منبع: مجله اینترنتی لوپر. سلامت نیوز

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره