انسولین چیست؟
انسولین ماده ای شیمیایی است که در لوزالمعده تولید و در خون ترشح می شود.وجود انسولین در بدن ورود قند را از خون به داخل سلولهای بدن تسهیل می کند بنابراین در صورت کمبود انسولین قند وارد سلول نمی شود ومیزان آن در خون زیاد می شود بعلاوه انسولین سبب کاهش میزان قند در خون می شود ودر صورت فقدان انسولین قند موجود در خون کاهش نمی یابد از طرف دیگر تولید قند توسط کبد افزایش می يابد به همین علت قند خون در افراد دیابتی علی رغم نخوردن غذا بالامی رود. در دیابت نوع 1(جوانان)تزریق انسولین برای حفظ حیات امری ضروری است. در رابطه با عملکرد لوزالمعده و دیابت ، ابتلا به دیابت نوع 1 ، سلولهای تولیدکننده انسولین در پانکراس را از بین میبرد. در این شرایط برای کنترل قند خون به تزریق مادامالعمر انسولین نیاز است.
انواع انسولین
انسولين كوتاه اثر
انسولين خالصي است كه ماده ديگري به آن اضافه نشده است. اين نوع انسولين مثل آب بي رنگ است .مدت اثر اين نوع انسولين كوتاه است .4 تا 6 ساعت طول اثر دارد و معروفترين تركيب انسولين دراين گروه انسولين رگولار يا كريستال ناميده مي شودواكثر مردم آن را به عنوان انسولين شفاف مي شناسند.
انسولين متوسط اثر
كه در بازار به نام انسولين N.P.H،انسولين كدر (شيري )شناخته مي شود. استفاده از اين نوع انسولين در ديابت كودكان به تنهايي توصيه نمي شود زيرا زمان شروع اثر انسولين و زماني كه مقدار اثر در سطح خون به حد اكثر مي رسد، طول مي كشد. توصيه مي شود كه از انسولين N.P.Hبه همراه انسولين شفاف استفاده شود. دفعات تزريق با انسولين N.P.Hدو نوبت در 24 ساعت است.
انسولين طولاني ا ثر
اين انسولين به نام لنتوز (گلارژين )در بازار موجود است. اين انسولين ها اخيرا”مورد استفاده قرار گرفته است و طول اثر اين انسولين 24 ساعت است و يك مقدار ثابتي از انسولين درسطح خون ايجاد مي كند.مصرف اين انسولين هم به تنهايي در كنترل ديابت كافي نيست.
انسولین های مخلوط
انسولین مخلوط حاوی نسبت مشخصی از انسولین رگولار و NPH می باشد. با این نوع انسولین قند خون کودکان را نمی توان کنترل کرد.
منبع:کتاب راهنمای دیابت نوع 1 در کودکان و نوجوانان از خانم زهرا سعید رضایی کارشناس تغذیه و خانم دکتر قائمی