درمان چاقی ناشی از کمکاری تیروئید، یک مسئله جهانی است که میلیونها انسان را در سرتاسر جهان رنج میدهد. هر ساله مقادیر زیادی پول صرف مبارزه با چاقی میشود و تاکنون صدها روش و رویکرد برای کاهش وزن ارائه شده است. یکی از مسائل مهم این است که افراد چاق، همزمان با تمایل به لاغر شدن، از لذت بردن از غذاها محروم نمیشوند.
حقیقت این است که متاسفانه هنوز فرمولی کاملاً عملی برای کاهش وزن اختراع نشده است که انسان بتواند با استفاده از آن به طور قطع وزن خود را کاهش دهد یا غذاهایی بخورد که باعث کاهش وزن شود. با این حال، غذاهایی وجود دارند که شامل عواملی هستند که میتوانند در کاهش وزن، حفظ تناسب اندام و حفظ سلامتی یاری کنند.
علل چاقی
چاقی فقط در اثر زیاد خوردن عارض نمی شود عوامل دیگری نیز وجود دارد كه آنها هم منجر به چاقی می شوند كه اكثرا ناشی از یك بیماری در بدن است .
- چاقی در اثر افزایش سن
- با افزایش سن سوخت و ساز بدن كاهش می یابد و در نتیجه به غذای كمتری نیاز خواهید داشت . غذا خوردن به روال همیشگی منجر به چاقی خواهد شد .
- چاقی در اثر كم كاری غده تیروئید
هورمون مترشحه از این غده ضمن انجام كارهای مختلف در سوخت و ساز بدن نیز نقش مهمی دارد . اگر كسی به بیماری گواتر سمی ( بزرگ شدن غده تیروئید ) دچار شود بتدریج لاغر شده و بر عكس اگر غده تیرویید كم كار باشد ؛ كاهش هورمون منجر به اختلال در كار سوخت مواد بدن به تدریج چاقتر می شود .
- بیماری قند
این بیماری مزمن معمولا با چاقی همراه است . البته در برخی موارد معتقدندكه چاقی زیاد منجر به ابتلا به دیابت می شود.
- چاقی ناشی از کوشینگ
اكثر اعمال بدن تحت كنترل یك سیستم هورمونی است كه توسط قسمتی از مغر بنام هیپوتالاموس و غده هیپوفیز كنترل می شوند اگر به هر علتی عمل این اندامها مختل شود ؛ مرضی بنام كوشینگ طاهر می شودكه منجر به چاقی بیش از حد می شود .
- بد كار كردن كلیه ها و قلب
كلیه ها وظیفه دفع آب را دارند و هر دقیقه در حدود یك سانتیمتر مكعب ادرار از كلیه ترشح می شود كه همراه خود ؛سموم بدن را دفع می كند . اگر كار كلیه به هر ترتیب بهم بخورد آب در نسوج باقی می ماند ؛ بدن ورم می كند و وزن زیاد می شود . همینطور وقتی قلب خوب كار نكند و عمل پمپاژ خود را درست انجام ندهد آب در بدن جمع می شود و باعث چاقی می گردد .
در خانمها بدنبال كاهش ترشح هورمونهای زنانگی بتدریج وزن افزایش می یابد . در نتیجه این افراد باید متوجه این خطر بوده و در خوردن مواد غذایی امساك كنند.
افرادی که به کمکاری تیروئید مبتلا هستند، به راحتی وزن میگیرند و با سختی وزن کم میکنند؛ این مسئله به دلیل اختلالات هورمونی ناشی از کمکاری تیروئید است. رژیم غذایی بیماران کمکاری تیروئید باید کنترل شده و مداوم باشد و ممکن است برای درمان کمکاری تیروئید و چاقی ناشی از آن، نیاز باشد تا تغییراتی در روش غذاخوردن ایجاد شود. برای مثال، بهتر است گرسنگی خود را با خوراکیهایی مانند کیک و شیرینی جات نظیر نکنید و به جای آنها از میوههایی مانند موز استفاده کنید؛ چرا که موز منبع خوبی از ید است و ید یک عنصر کلیدی در ساخت هورمونهای تیروئید در غده تیروئید است.
غذاهایی که در الگوی غذایی بیماری کمکاری تیروئید مناسب هستند، شامل اسفناج، توت فرنگی، گوجهفرنگی، موز، هویج، تخم مرغ، سیر، قارچ، پیاز، سیبزمینی، نخودفرنگی، کدو، حبوبات، تربچه، ماست کم چرب و غذاهای دریایی هستند. این غذاها میتوانند جایگزین ید از دست رفته توسط گواتروژنها گردند و برای درمان چاقی کمکاری تیروئید مناسب باشند. لازم به ذکر است که برخی از مواد غذایی مانند اسفناج، اگرچه در حقیقت در لیست غذاهای گواتروژن هستند، اما محتوای ید موجود در آنها برای مقابله با اثرات گواتروژنیک آنها کفایت میکند. همچنین، مواد غذایی که در خاک رشد میکنند به دلیل جذب ید از خاک، حاوی سطوح بالاتری از ید هستند.
لووتیروکسین یا لووکسین، اولین و متداولترین داروی کمکاری تیروئید و گواتر است.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” تاثیر هورمون تیروئید بر چاقی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه چاقی تیروئید مطالعه فرمایید.
منبع: تغذیه و تندرتی. پزشک شما