تنظيم برنامه غذايي مبتلایان دیابت نوع1

تهيه برنامه تغذيه اي فرد دیابتی


به منظور تهيه برنامه تغذيه اي چندين شاخص بايد مد نظر باشد و ارزيابي شود اين شاخص ها عبارتند از:

  1. اندازه قد، وزن، سن و جنس و ….
  2. تاريخچه غذايي
  3. داده هاي آزمايشگاهي
  4. شيوه زندگي فرد
  5. آداب و رسوم و فرهنگ غذايي
  6. وضعيت اقتصادي خانواده

 براي تعيين وضعيت غذايي و عادات مصرف فرد لازم است مواد غذايي استفاده شده در چندين روز يادداشت شود و الگوهاي غذايي خانوادگي بررسي شود. اين ارزيابيها مي تواند اطلاعات مفيدي را براي برنامه ريزي غذايي در اختيار رژيم شناس مربوط بگذارد از قبيل:

  •   مقدار غذاي دريافتي روزانه
  • مقدار غذاي مصرف شده از هر گروه غذايي (وجود تنوع غذايي در خانواده) 
  •   زمان معمول مصرف غذا يا ميان وعده در خانواده
  • غذاهاي غير معمول جامعه كه ممكن است در خانواده فرد ديابتي مصرف شود.
  •   مصرف غذاهاي بيرون از منزل ( غذاهاي آماده)
  • طرز تهيه غذا
  •   مشكلات غذا خوردن ( مشكلات دهان و دندان و … )

تنظیم برنامه غذايي فرد دیابتی

برنامه غذايي فرد ديابتي با توجه به5 مرحله  زير تنظيم مي‌شود : 

  1.  تعيين انرژي مورد نياز روزانه
  2. محاسبه مقدار مورد نياز مواد درشت مغذي مانند پروتئين، كربوهيدرات و چربي با توجه به كل انرژي روزانه
  3.  تعيين مقدار مواد غذايي بر حسب واحد كه از گروههاي مختلف موادغذايي بطور روزانه بايد دريافت شود
  4.  تنظيم جدول زمان‌بندي شده وعده‌ها و ميان‌وعده‌ها همراه با تعداد واحدهاي غذايي در هر وعده
  5.   انتخاب نوع ماده غذايي در هر گروه براساس عادت‌غذايي و علائق فرد و با كمك فهرست جانشيني

 

 منبع:کتاب راهنمای دیابت نوع 1 در کودکان و نوجوانان از خانم زهرا سعید رضایی کارشناس تغذیه و خانم دکتر قائمی

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره