فهرست موضوعات
تهيه برنامه تغذيه اي فرد دیابتی
به منظور تهيه برنامه تغذيه اي چندين شاخص بايد مد نظر باشد و ارزيابي شود اين شاخص ها عبارتند از:
- اندازه قد، وزن، سن و جنس و ….
- تاريخچه غذايي
- داده هاي آزمايشگاهي
- شيوه زندگي فرد
- آداب و رسوم و فرهنگ غذايي
- وضعيت اقتصادي خانواده
براي تعيين وضعيت غذايي و عادات مصرف فرد لازم است مواد غذايي استفاده شده در چندين روز يادداشت شود و الگوهاي غذايي خانوادگي بررسي شود. اين ارزيابيها مي تواند اطلاعات مفيدي را براي برنامه ريزي غذايي در اختيار رژيم شناس مربوط بگذارد از قبيل:
- مقدار غذاي دريافتي روزانه
- مقدار غذاي مصرف شده از هر گروه غذايي (وجود تنوع غذايي در خانواده)
- زمان معمول مصرف غذا يا ميان وعده در خانواده
- غذاهاي غير معمول جامعه كه ممكن است در خانواده فرد ديابتي مصرف شود.
- مصرف غذاهاي بيرون از منزل ( غذاهاي آماده)
- طرز تهيه غذا
- مشكلات غذا خوردن ( مشكلات دهان و دندان و … )
تنظیم برنامه غذايي فرد دیابتی
برنامه غذايي فرد ديابتي با توجه به5 مرحله زير تنظيم ميشود :
- تعيين انرژي مورد نياز روزانه
- محاسبه مقدار مورد نياز مواد درشت مغذي مانند پروتئين، كربوهيدرات و چربي با توجه به كل انرژي روزانه
- تعيين مقدار مواد غذايي بر حسب واحد كه از گروههاي مختلف موادغذايي بطور روزانه بايد دريافت شود
- تنظيم جدول زمانبندي شده وعدهها و ميانوعدهها همراه با تعداد واحدهاي غذايي در هر وعده
- انتخاب نوع ماده غذايي در هر گروه براساس عادتغذايي و علائق فرد و با كمك فهرست جانشيني
منبع:کتاب راهنمای دیابت نوع 1 در کودکان و نوجوانان از خانم زهرا سعید رضایی کارشناس تغذیه و خانم دکتر قائمی