[sbu_post_image]
برای کودکانی که به علت کم غذایی، خوب وزن نمیگیرند میتوان با اضافه کردن مواد زیر به غذای آنان، کالری و مواد مغذی غذا را افزایش داد.
- مخلوط آرد و شیر و کره یا روغن زیتون. آرد غلات یا حبوبات. غلات یا حبوبات جوانه زده.
- بادام، پسته، گردو، فندق (کوبیده یا آسیاب شده). کنجد، مغز تخم کدو، مغز تخم آفتاب گردان، مغز تخم هندوانه (که در هاون یا آسیاب کاملاً نرم شده باشد).
- خامه، کره، روغن، شیر، ماست، پنیر و زرده تخممرغ.
توجه:
برای افزایش انرژی و مواد مغذی غذای کودک از شکر هم استفاده میکنند ولی مصرف آن باید محدود باشد تا کودک به طعم شیرین عادت نکند. از طرف دیگر تراکم انرژی شکر مثل روغن نیست.
حداکثر مجاز اضافه کردن روغن به غذا 5 میلیلیتر (یک قاشق مرباخوری) به 100 گرم از غذاست.
گرچه اضافه کردن چربی حیوانی، روغن، کره و … انرژی غذا را بیشتر میکنند ولی میتوانند روی تراکم مواد مغذی (Nutrition Density) پروتئین و ریز مغذیهای غذا تاثیر بگذارند. بنابراین بهتر است مواد حاوی نشاسته، طوری غنی شوند که تراکم مواد مغذی پروتئین و ریزمغذی غذا نه تنها حفظ، بلکه تشدید هم بشود. این هدف با اضافه کردن شیر (شیر مادر یا شیر پاستوریزه شده گاو) و یا محصولات تخمیر شده شیر مثل ماست و پنیر تحقق مییابد که هم کیفیت پروتئین غذا را بهتر میکند و هم تراکم مواد مغذی را افزایش میدهد.
ماست و پنیر به دلیل PH پایین (اسیدی بودن)، جذب آهن غیرگوشت غذا را بیشتر میکنند.
دریافت چربی را در کودکان زیر 3 سال نباید محدود کرد زیرا آنان در حال رشد هستند و بیش از 3% انرژی دریافتی روزانه آنها باید از چربیها تامین شود. مقادیر بالاتر هنگامی تجویز میشود که کودک بی اشتها باشد یا به عفونتهای مکرر مبتلا شود.
بنابراین برای کودکان زیر دو سال نباید از ماست یا پنیر کم چرب استفاده کرد. از دو تا سه سالگی به بعد استفاده از شیر گاو یا ماست با چربی 2% اشکالی ندارد.
منبع: دکتر طیبی