تشخیص ندول های تیروئید

[sbu_post_image]

احتمال ۱ نفر از هر ۱۰ نفر وجود دارد که شما و یا در فردی که شما می‌شناسید ندول تیروئید ایجاد شود. با وجود اینکه مهمترین علت گره‌ تیروئید، سرطان تیروئید است که خوشبختانه در کمتر از ۱۰درصد از تشخیص ندول های تیروئید وجود دارد. این بدین معناست که ۹ گره از هر ۱۰ گره خوش‌خیم است. شایع‌ترین گره‌های خوش‌خیم تیروئید، گره‌های کلوئید و فولیکولار آدنوم هستند. اگر گره‌ای بدون نیاز بدن، هورمون تیروئید بسازد به آن گره‌ی خودکار تیروئید گفته می‌شود و گاهی اوقات می‌تواند سبب پرکاری تیروئید شود. اگر داخل گره از خون یا آب پر شده باشد به آن کیست تیروئید می‌گویند.

ما علت تشکیل گره‌های غیرسرطانی را نمی‌دانیم. بیمار با کم کاری تیروئید هم می‌تواند گره‌ تیروئید داشته باشد بخصوص اگر علت کم‌کاری التهاب باشد که به نام تیروئیدیت هاشی موتو شناخته می‌شود. گاهی اوقات کمبود ید در رژیم غذایی می‌تواند سبب به وجود آمدن گره‌ تیروئید شود. بعضی از گره‌های خودکار دارای یک نقص ژنتیکی هستند که سبب رشد آنها و تشکیل گره می‌شود.

اقدامات تشخیصی برای ندول های تیروئید

مرحله اول بررسی عملکرد تیروئید از طریق انجام آزمایش هورمون تیروئید است. انتظار می‌رود که نتیجه این آزمایش به طور معمول طبیعی باشد. در صورتی که نتیجه آزمایش طبیعی باشد، مرحله بعدی انجام نمونه‌برداری از ندول است که به آن (F.N.A) معروف است. این روش، روش استاندارد برای تشخیص ماهیت و نوع ندول‌های تیروئید است. انجام این روش و نمونه‌برداری از سوی آزمایشگاه هر دو بسیار حیاتی هستند.

وقتی شما به دلیل دیگری (مانند مراجعه به پزشک به دلیل مشکل دیگر) از ناحیه گردن سی تی اسکن یا سونوگرافی انجام می‌دهید، پزشک ممکن است ندول‌های تیروئید را روی تیروئید شما پیدا کند و تشخیص دهد. در این حالت، پزشک گردن شما را معاینه می‌کند و از شما سوال می‌کند که آیا تغییرات یا علائمی در خودتان مشاهده کرده‌اید یا نه؟

همچنین، آزمایشات دیگری نیز باید انجام شود تا پزشک ببیند که آیا تیروئید شما به خوبی کار می‌کند یا نه؟ همچنین، این آزمایشات برای تشخیص اینکه آیا ندول تیروئید سرطانی است یا خیر نیز انجام می‌شود.

آزمایش‌های تشخیص ندول تیروئید شامل موارد زیر می‌شود:

  1. آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون تیروئید در بدن
  2. سی تی اسکن تیروئید: اگر سطح هورمون تیروئید بالا باشد، این آزمایش انجام می‌شود تا پزشک بررسی کند که تیروئید چگونه عمل می‌کند.
  3. آسپیراسیون با سوزن نازک: در این آزمایش، بررسی می‌شود که آیا ندول دارای سلول‌های سرطانی است یا خیر. با استفاده از سوزن نازک، نمونه‌ای از مواد ندول برداشته می‌شود و سپس تحت میکروسکوپ برای بررسی سلول‌های سرطانی قرار می‌گیرد.
  4. سونوگرافی تیروئید: این آزمایش برای مشاهده تعداد و اندازه ندول‌ها و یا تعیین مکان آن‌ها برای آسپیراسیون استفاده می‌شود.

نمونه‌برداری از ندول‌ها فرآیندی آسان است که حتی نیاز به بی‌حسی ندارد. ابتدا بیماران احساس اضطراب می‌کنند، اما با توضیح پزشک یا انجام یک بار این فرآیند، متوجه می‌شوند که این فرآیند بسیار آسان است. نتایج این آزمایش نوع درمان مناسب را برای بیمار تعیین می‌کند و تصمیم می‌گیرد که آیا نیاز به جراحی تیروئید وجود دارد یا از روش‌های دیگر درمان استفاده شود. این نمونه‌برداری به جدا کردن ندول‌های خوش‌خیم و بدخیم کمک می‌کند.

همه بیماران دارای ندول‌های تیروئید باید آزمون‌های کارکرد تیروئید را انجام دهند تا ندول‌های همراه با هیپرتیروئیدی رد شوند. در صورت وجود هیپرتیروئیدی، باید بیمار به تخصصی در زمینه تشخیص و درمان سرطان تیروئید ارجاع داده شود. بیمارانی که علائم مشکوکی دارند، مانند رشد سریع و بی‌درد ندول در عرض چند هفته، لنفادنو

برای آشنایی با ” نشانه های ندول های تیروئید ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: پزشکان ایران. تبیان زنجان. پزشکی بالینی

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره