[sbu_post_image]
تري گليسيريد منبع مهم سوخت بدن ميباشد و عمدتاً براي تأمين انرژي فعاليتهاي روزانه به كار ميرود. تري گليسيريد نيز چون كلسترول، هم در كبد ساخته شده و هم از طريق مواد غذايي وارد خون ميشود. افزايش بيش از حد آن در بدن موجب ميشود تري گليسيريد در زير جلد و يا در بافتهاي چربي ديگر ذخيره گردد. مقدار تريگليسيريد خون يك ساعت بعد از هر وعده غذاي پر چرب، شديداً افزايش يافته و بعد به تدريج در بافتهاي چربي ذخيره شده و يا ممكن است مورد سوخت و ساز قرار گرفته و كم گردد.
اما مقدار كلي آن بعد از يك شب ناشتا بودن نبايد از 200 تا 250 واحد يعني 2 تا 2/5 گرم در ليتر تجاوز كند. بنابراين هر نوع افزايش در مقدار تريگليسيريد و يا كلسترول خون كه بيشتر از مقادير فوق باشد به عنوان چربي خون بالا شناخته ميشود.
علائم تری گلیسیرید بالای خون
حدود بيست درصد از افراد جامعه به نوعي افزايش چربي خون دارند، ولي چون غالباً نشانه واضحي ندارد اكثراً از آن بياطلاعند.
به همين علت توصيه ميشود تمام افراد بالاتر از 20 سال هر پنج سال يكبار، كلسترول خون خود را اندازهگيري كنند. براي اين كار، ناشتا لازم نيست. اگر مقدار كلسترول از 200 واحد بيشتر بود، لازم است چند هفته ديگر مجدداً اندازهگيري شود. در صورت بالا بودن كلسترول، با توجه به ساير شرايط بيمار از جمله مرد بودن، سيگاري بودن، چاق بودن، وجود ديابت، فشارخون و يا وجود سكته قلبي در پدر، مادر، خواهر و يا برادر در سن كمتر از 55 سال، همچنين بر مبناي وجود يا عدم وجود بيماري قلبي يا مغزي در بيمار، به ارزيابي و درمان چربي خون بالا تصميمگيري ميشود.
در تعداد كمي از بيماران ممكن است حلقه سفيد رنگي دور سياهي چشم و يا رسوبات زرد رنگ چربي را در روي پلك ببينيم. اين رسوبات چربي ممكن است بعضاً بر روي زانو، آرنج، كف دست، مفاصل انگشتان و يا پاشنه پا نيز ديده شوند كه در اين موارد بايد به فكر ارثي بودن بيماري بود و تمام افراد خانواده را مورد بررسي و آزمايش دقيق قرار داد.
منبع: پارسی طب