[sbu_post_image]
سیستم غدد درونریز شامل غدد مختلفی در بدن است که ترشحات خود را به جریان خون میریزند. هورمونهای ترشح شده از این غددها نقش پیامرسان شیمیایی در بدن ایفا میکنند و بسیاری از تواناییهای بدن از جمله رشد استخوانها، ضربان قلب و توانایی بدن برای تبدیل کالری مصرفی به انرژی به واسطه این هورمونها ممکن میشود. عملکرد این دستگاه به اندازهای اهمیت دارد که حتی اختلال کوچکی ممکن است فرد را به بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای تیروئیدی، اختلالات رشد و عملکرد جنسی و بسیاری دیگر از بیماریها مبتلا کند. عواملی چون استرس و عفونت میتوانند تعادل این سیستم را بر هم بزنند و باعث بروز بیماریهای غدد درونریز شوند. این اختلالات ممکن است بدون ایجاد علایم معمول شروع شوند و فرد زمانی متوجه موضوع شود که بیماری پیشرفت کرده باشد. اما با دانستن علایم اصلی هر یک از این بیماریها و مراجعه به موقع به پزشک، میتوان از بیماریهای مرتبط با غدد درونریز جلوگیری کرد.
مقدار خیلی زیاد یا خیلی کم از هر هورمون میتواند برای بدن ضررآور باشد. به عنوان مثال، اگر غده هیپوفیز هورمون رشد زیاد تولید کند، ممکن است کودک رشد غیرطبیعی و بلند قدی پیدا کند. اگر این مقدار کم باشد، کودک ممکن است به طور غیرطبیعی کوتاه قد و ریز شود. کنترل تولید یا جایگزینی برخی از هورمونهای خاص میتواند بسیاری از اختلالات غدد درونریز در کودکان و نوجوانان را برطرف کند. برخی از این اختلالات عبارتند از:
-
اختلالات غدد درون ریز و ناتوانی آدرنال
در این وضعیت عملکرد قشر غده آدرنال ( غده فوق کلیوی ) پایین آمده و درنتیجه تولید هورمون های کورتیکوستیروئید آدرنال نیز بسیار کم می شود. علائم ناتوانی آدرنال می تواند شامل ضعف، خستگی، درد شکم، حالت تهوع، کم آب شدن بدن، و تغییرات پوستی باشد. پزشکان ناتوانی ادرنال را با تجویز جایگزین هایی برای هورمون هایکورتیکوستیروئید مداوا می کنند.
-
سندرم کوشینگ در اختلالات غدد درون ریز
مقدار بسیار زیادی از هورمون گلوکوکورتیکوئید در بدن میتواند منجر به بروز سندرم کوشینگ شود. در کودکان، این اتفاق معمولاً زمانی رخ میدهد که کودک برای درمان بیماریهای خودايمنی مانند lupus مقدار بالایی داروهای ترکیبی کورتیکوستیروئید (مانند پردنیسون) مصرف میکند. اگر این وضعیت به دلیل وجود تومور در غده هیپوفیز باشد که مقدار زیادی کورتیکوتروپین تولید میکند و غدههای فوق کلیوی (آدرنال) را تحریک به تولید بیش از حد کورتیکوستیروئیدها میکند، به آن بیماری کوشینگ گفته میشود. علائم این بیماری ممکن است سالها طول بکشد و شامل چاقی بیش از حد، ناتوانی رشد، ضعف عضلانی، کبود شدن سریع پوست، آکنه، افزایش فشار خون و تغییرات فیزیولوژیکی است. برای درمان این بیماری، پزشکان از روشهای مختلفی مانند جراحی، درمان پرتوی، شیمی درمانی یا داروهایی که تولید این هورمونها را متوقف میکنند، استفاده میکنند.
غدد درونریز اعضای کوچک ولی ضروری ای هستند که کلیه هورمونهای مهم تنظیمکننده عملکردهای بدن را ترشح میکنند. این غدد شامل هیپوفیز، تیروئید، پاراتیروئید، فوق کلیوی و لوزالمعده میشوند. ارتباط متقابل بین این غدد و تغییراتی که باعث بروز بیماریهای غدد درونریز میشود، بسیار پیچیده است.
برای آشنایی با ” درمان بیماریهای غدد درون ریز ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: برترین ها. آفتاب. بیتوته