بلوغ زودرس به علت تابش اشعه

[sbu_post_image]

تابش رادیوتراپی و تابش اشعه به مغز، معمولاً در موارد لوکمی و تومورهای مغزی، خطر بلوغ زودرس را به شدت افزایش می‌دهد، بدون توجه به اینکه آیا اشعه مستقیم به هیپوتالاموس تابیده شده است یا به نواحی دورتر مغزی خورده است. رادیوتراپی و تابش اشعه به مغز با دوز کم (18-24 Gy) فقط در دختران می‌تواند شروع بلوغ جنسی را تسریع کند، اما رادیوتراپی با دوز بالا حدود 25-47Gy می‌تواند بلوغ جنسی را در هر دو جنس تسریع کند و خطر ایجاد بلوغ زودرس نسبت به سن کودک در زمان رادیوتراپی مغزی و تابش اشعه به مغز را دارد.

بلوغ زودرس به علت تابش اشعه به مغز، اغلب با کمبود هورمون رشد همراه است و ممکن است با سایر شرایط (مانند اشعه درمانی نخاع و هیپوتیروئید) منجر به تأثیرات منفی بر روی پرگنوس قد نهایی در بزرگسالی شود. اگر به علائم اولیه تکاملی بلوغ در کودک توجه کافی نشود، ترکیب هورمون رشد و اثر تسریع‌کنندگی هورمون‌های جنسی اغلب باعث ایجاد سرعت رشد طبیعی می‌شود که به نوبه خود منجر به افزایش سریع سن استخوانی و اختلال در قد نهایی می‌شود.

درمان بلوغ زودرس به علت تابش اشعه

آنالوگ‌های GnRH به وسیله تابش اشعه به مغز می‌توانند در توقف بلوغ موثر باشند. با این حال، کمبود همزمان هورمون رشد (و یا کمبود هورمون تیروئیدی) می‌تواند تشخیص داده شده و به سرعت درمان شود تا قد نهایی بهتری داشته باشد. به عنوان مثال، یکی از عوارض دیررس رادیوتراپی و تابش اشعه به مغز با دوز بالا می‌تواند باعث کمبود گنادوتروپین‌ها ناشی از هیپوپیتوتاریسم در بیماران با یا بدون شرح حال بلوغ زودرس شود، که نیاز به درمان جایگزین با استروئیدهای جنسی دارد.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بلوغ زودرس مطالعه فرمایید.

درمان بلوغ زودرس

نشانه های بلوغ زودرس

علت بلوغ زودرس

منبع: کتاب بیماری های غدد و متابولیسم (نلسون)

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره