افزایش قد در دوران مدرسه و بلوغ

[sbu_post_image]

در اواسط دوران کودکی، از سرعت رشد قد و وزن کاسته می شود، ولی در مقایسه با اوان کودکی و اواخر کودکی، آهنگ رشد ثابت است. در سن 6 سالگی، رشد متوسط قد در حدود 116 سانتی متر (45 اینچ) است و اندازه متوسط وزن در حدود 21 کیلوگرم (46 پوند) است. در سن 12 سالگی، رشد متوسط قد 150 سانتی متر (59 اینچ) و اندازه متوسط وزن در حدود 40 کیلوگرم (88 پوند) است. در این دوره پسران اندکی از دختران بزرگتر و تا حدودی سنگین تر از دختران هستند.

در اواخر نوباوگی (سنین مدرسه) افزایش رشد جسمانی هم در دختران و هم در پسران آغاز می شود. به طور کلی ، تغییرات جسمانی بلوغ، حاصل از فعالیت های هورمونی است که دستگاه عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار می دهد.

علایم اولیه بلوغ در دختران، معمولاً در سن 10 سالگی در بدن ظاهر می شود که همراه با جهش و تغییر ناگهانی در قد و وزن و بزرگ شدن نوک سینه ها است (تقریباً 2 سال قبل از نخستین عادت ماهانه) از این دوره به بعد، تمامی بافت سینه بزرگ می گردد. محیط و قطر لگن خاصره افزایش می یابد و کفل ها پهن و بزرگ می شوند و موهای اطراف آلت تناسلی، ابتدا مستقیم، سپس فری رشد می کنند. غدد عرق در زیر بغل فعال می شوند و موهایی در این قسمت ظاهر می گردد. سن ظهور قاعدگی 13 سالگی است، لیکن دامنه آن از 9 سالگی (یا حتی زودتر) تا 16 یا 17 سالگی متغیر است. یک سال قبل از بروز اولین قاعدگی، رشد اصلی قد مشخص می گردد.

پس از آغاز دوران نخستین قاعدگی، نرخ رشد قد به طور ناگهانی کاهش می‌یابد و در حدود سن 17 سالگی متوقف می‌شود. در طی این مدت، تغییراتی ممکن است در ترشحات رحم رخ دهد. به طور معمول، با افزایش ترشحات، غدد چربی اطراف منافذ مویی فعال می‌شوند و ممکن است جوش‌ها و لک‌هایی در صورت و بدن شکل بگیرند. این اتفاق به واسطه انسداد منافذ پوستی توسط چربی سیاه، عفونت و جوش‌های کوچک در صورت ایجاد می‌کند. همچنین، تغییراتی در حنجره و صدای فرد ایجاد می‌شود که بر لحن صدا تأثیر می‌گذارد. در این مرحله، فرد به طور معکوس نسبت به دوران‌های قبلی که فعالیت بیشتری داشت، احساس سستی و خستگی می‌کند.

افزایش قد در دختران قبل از دوران بلوغ (حدود 7-8 سالگی) حدوداً 5-6 سانتیمتر در سال است و با کاهشی در حدود سن 9 سالگی کاهش می‌یابد و رشد کودک کندتر می‌شود. اما با شروع دوران بلوغ، کودک به سرعت افزایش قد چشمگیری پیدا می‌کند به طوری که در دو سال بعد از آغاز این دوره، در هر سال حدوداً 7-9 سانتیمتر به قد اضافه می‌شود. در این مرحله، کودک اشتهای فراوانی برای خوردن پیدا می‌کند و همچنین سالانه حدود 5-11 کیلوگرم وزن اضافه می‌کند.

بعضی اشخاص لاغر بوده و به زور غذا می خورند و تصویر ذهنی غلطی از بدن خود دارند. به عنوان نمونه بر خلاف لاغر بودن، احساس چاقی می کنند. یک علت دیگر اختلال رشد در دخترها و پسرها، خودداری از خوردن غذا به علت ترس از چاقی می باشد که به آن بی اشتهایی عصبی گفته می شود.

علایم اولیه بلوغ در پسران توأم با تغییر ناگهانی قد و وزن است که معمولاً 2 سال دیرتر از دختران بروز می کند، سپس آلت تناسلی در بیضه ها بزرگ می شود. ظهور و پیداش مو در ناحیه زیر شکم (زهار)، همراه با پیدایش مو در زیر بغل، روی لب، کشاله ران، روی ران ها اطراف آلت تناسلی، آغاز می شود. تغییرات حنجره ای و نای صدا را تحت تأثیر قرار داده، جوش هایی نیز در صورت ظاهر می شود. پسران هم مثل دختران ممکن است دچار سستی و بی حالی شوند. در حدود سن 14 سالگی، احتلام و انزال های شبانه رخ می دهد. سپس رشد قد و وزن به طور ناگهانی کند می شود و در حدود 18 یا 19 سالگی متوقف می گردد. در اوان جوانی بزرگ شدن سینه های پسران امری بدیهی است. هر چند ممکن است موجبات دستپاچگی و شرمساری در آنان گردد. به هر حال این تغییر در اکثر پسران بروز می کند و به مدت یک تا دو سال باقی مانده و سپس فروکش می کند.

آشنایی با بلوغ و امکان افزایش قد (کلیک کنید)

منبع: کتاب بلند قد شویم

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره