[sbu_post_image]
یکی از مشکلات شایع در آقایان، اختلالات هورمونی و بزرگی سینه ها است که علاوه بر ظاهر نامناسب و آزاردهنده که مانع از فعالیت های مختلف اجتماعی و ورزشی می شود گاهی با ایجاد درد، کیفیت سلامت فرد را کاهش می دهد. باورهای غلط و بعضا روش های ناکارآمد درمان ژنیکوماستی، موضوع درمان اختلالات هورمونی و ژنیکوماستی را بغرنج ساخته است.
علل ژنیکوماستی
عدم تعادل بین هورمونهای جنسی تستوسترون و استروژن ممکن است باعث بروز ژنیکوماستی شود. استروژن یک هورمون است که رشد بافت پستان را تحریک میکند. در مردان، مقادیر کمی از استروژن تولید میشود، اما میزان تستوسترون بسیار بیشتر است و این باعث میشود که استروژن خنثی شود و علائم ژنیکوماستی ایجاد نشود. اگر تعادل هورمونی به هر دلیلی به هر دلیلی از دست برود، میزان استروژن افزایش یافته و پستانها بزرگتر میشوند. در برخی موارد، علت عدم تعادل هورمونی ناشناخته باقی خواهد ماند.
باید توجه داشت که بزرگ شدن بافت پستان به دلیل اضافه وزن یا چربی اضافه نیست و ممکن است در افراد لاغر نیز رخ دهد. بنابراین، کاهش وزن یا انجام تمرینات ورزشی تغییری در وضعیت شما ایجاد نخواهد کرد.
استفاده از دوزهای بالای آندروژن در بدنسازان معمولا منجر به بروز ژنیکوماستی میشود. در این حالت، بافت پستان به طور قابل توجهی بزرگ میشود، زیرا آندروژن به استروژن تبدیل میشود. همچنین، مردانی که به علت سرطان پروستات تحت درمان ترکیبی آنتاگونیست گیرنده آندروژن و آگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین یا تنها آنتاگونیست گیرنده آندروژن قرار میگیرند، به ترتیب در 10-20 و 50-60 موارد دچار ژنیکوماستی میگردند. با این حال، در مردانی که برای هیپرتروفی خوشخیم پروستات مهارکنندههای ۵- آلفا ردوکتاز دریافت میکنند، شیوع ژنیکوماستی بسیار کمتر است (1.1 – 0.3).
بروز ژنیکوماستی در نوزادان پسر تازه متولد شده شایع است، زیرا استروژن میتواند از طریق جفت، از مادر به نوزاد منتقل شود. این شرایط موقتی خواهد بود و معمولا بعد از گذشت چند هفته، با افزایش سطح میزان تستوسترون در نوزاد پسر، علائم از بین خواهند رفت و وضعیت به حالت نرمال برخواهد گشت.
ژنیکوماستی در بلوغ
در دوران بلوغ، تغییراتی در سطوح هورمونی بدن رخ میدهد که در هر فرد متفاوت است. اگر سطح تستوسترون در بدن پسران کاهش یابد، استروژن قدرت بروز پیدا میکند و باعث بزرگتر شدن بافت پستان میشود. حدود ۵۰% از پسران در دوران بلوغ با این مشکل روبرو میشوند. ژنیکوماستی به دلیل عواملی مانند سن بلوغ افزایش مییابد و پس از اتمام دوران بلوغ، با افزایش مجدد سطوح تستوسترون بهبود مییابد و نیاز به درمان نخواهد بود. این امر به دلیل کاهش تولید تستوسترون در بدن مردان با افزایش سن اتفاق میافتد. همچنین، با افزایش سن، میزان چربی اندوخته بدن افزایش مییابد که میتواند به افزایش سطوح استروژن منجر شود و باعث بروز ژنیکوماستی شود.
سن یکی از عوامل مهم در این مورد است. بسیاری از نوجوانان در دوران بلوغ به صورت فیزیولوژیک با ژنیکوماستی مواجه میشوند که در اکثر موارد پس از گذشت یک یا ۲ سال بدون نیاز به درمان خاصی بهبود مییابد. اما در صورت ادامه ژنیکوماستی پس از سن ۱۶-۱۷ سالگی، نیاز به مشاوره و احتمالاً درمان مناسب وجود دارد. در موارد ژنیکوماستی طولانیمدت، بررسیهای جامع برای یافتن علت احتمالی ژنیکوماستی اولین و مهمترین مرحلهای است که توسط پزشک انجام میشود. برای درمان اختلالات هورمونی و ژنیکوماستی، روشهای مختلفی وجود دارد از جمله جراحی، لیپوساکشن، لیپولیز و اولتراسونیک که از موثرترین روشهای کنونی هستند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان ژنیکوماستی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ژنیکوماستی مطالعه فرمایید.
منبع: بادی بیلدینگ. عصرعلم. لحظه نما