تغذیه مناسب با میزان كافی ید كه می تواند با مصرف انواع ماهیها، میگو و دیگر آبزیان و همچنین مقدار توصیه شده نمک یددار تصفیه تامین شود، ضامن سلامت جنین و مادر باردار است.
تغییرات عملكرد تیروئید در بارداری
بارداری طبیعی باعث تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی میشود که بر عملکرد تیروئید تأثیر میگذارد. به همین دلیل، تفسیر نتایج آزمایش تیروئید برای زنان باردار باید با دقت انجام شود. اندازه تیروئید در زنان باردار، به ویژه در مناطقی که کمبود ید دارند، ممکن است تا 10 تا 15 درصد بزرگتر از حد طبیعی باشد. اما این بزرگی تیروئید معمولاً در معاینه بیمار واضح نیست و گاهی ممکن است به صورت گواتر در ناحیه جلوی گردن مشاهده شود.
علائم و نشانه ها
– خستگی زیاد در بارداری
– فقدان توجه کافی
– افزایش وزن غیر عادی
– اختلالات خواب خانم باردار
– درد مفاصل
– ضعف عضلانی
– نفخ و احتباس آب در بدن
– افتادگی پلک
– پف و ورم صورت
– یبوست
– خشکی پوست
– کاهش نبض
– انقباض های عضلانی
– گیجی
– صدای خشن
تمام علایم ذکر شده در همه افراد وجود ندارد و افراد مختلف متناسب با وضعیت خود، به برخی از این علایم مبتلا می شوند.
ارتباط عملكرد تیروئید مادر و جنین در دوران بارداری
در طی سه ماه اول بارداری، جنین كاملأ وابسته به هورمونهای تیروئید مادر است كه از جفت عبور نموده و به جنین میرسند. پس از پایان سه ماه اول بارداری غده تیروئید جنین فعالیت خود را شروع نموده و هورمون تیروئید تولید میكند. از این زمان تا پایان بارداری جنین برای تولید هورمون تیروئید نیاز به ید دراد كه باید از طریق مادر به او برسد.
درمان
بعد از مراجعه به پزشک متخصص غدد، پزشک بر اساس نتایج آزمایشات، درمان دارویی را برای مادر آغاز میکند. در کمکاری تیروئید، هورمون تیروئید به مقدار کمتری در خون ترشح میشود، بنابراین باید اقدامات دارویی صورت گیرد تا این هورمون در خون افزایش یابد. معمولاً دوز این دارو در دوران بارداری بیشتر از حالت عادی است، زیرا نیاز به این هورمون در این دوران افزایش مییابد. همچنین، پزشک غدد توصیه میکند که فرد باردار هر شش هفته یک بار آزمایش تیروئید بدهد تا میزان هورمون تیروئید در خون مشخص شود و در صورت لزوم دوز دارو تغییر کند. رژیم غذایی و ورزش مناسب طبق دستور پزشک میتواند برای درمان کمکاری تیروئید مفید باشد.
رژیم غذایی مناسب
تخصصین توصیه میکنند زنان باردار رژیم غذایی متعادلی داشته باشند همچنین برای بهبود عملکرد تیروئیدشان میتوانند از مولتی ویتامینهای دوره بارداری و مکملهای معدنی شامل ید استفاده کنند. ضمن اینکه مراجعه به متخصص برای دریافت یک برنامه رژیم غذایی کم کاری تیروئید نیز مفید میباشد.
مکملهای طبیعی
با توجه به اینکه تیروئید برای تولید هورمونهای خود از ید استفاده میکند، ید یک ماده معدنی حیاتی برای زنان باردار است. در طول دوره بارداری، جنین از ید موجود در رژیم غذایی مادر استفاده میکند.
به طور معمول، زنان باردار نیاز به حدود 250 میکروگرم ید در روز دارند. با این حال، افراد مبتلا به بیماریهای خودايمنی تیروئید ممکن است با مصرف ید عوارض جانبی روبرو شوند. مصرف قطرههای ید و یا مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیادی ید مانند جلبک دریایی، جلبک دالس و جلبک کلپ میتواند منجر به تشدید هیپرتیروئیدیسم یا هیپوتیروئیدیسم شود. اطلاعات قابل اعتماد در مورد ید موجود است و برای استفاده صحیح از مکملهای ید، افراد باید با پزشکان خود مشورت کنند.
عوارض این بیماری بر جنین
از جمله عوارضی که معمولا برای کم کاری تیروئید در دوران بارداری و اثر آن بر جنین برشمرده میشود میتوان به زودرس به دنیا آمدن نوزاد، نوزاد کم وزن، نوزادی با مشکلات تیروئیدی و نقایص هنگام تولد اشاره کرد. اما همه اینها در صورتی است که این بیماری در طول بارداری درمان نشود. در بیشتر موارد با درمانهای دارویی میتوان سلامت مادر و جنین را تضمین کرد