افرادی که دیابت یا بیماری قند دارند بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به سکته های قلبی و مغزی هستند و مشکلات جنسی، عفونتهای مکرر و خرابی دندان را بیشتر از دیگران تجربه می کنند. برای جلوگیری از عوارض دیابت بهتر است این مقاله را با دقت بخوانید.
سکته های قلبی و مغزی
بیماری دیابت در دراز مدت می تواند اثر سوئی بر روی عروق داشته و فرد دیابتی را بیشتر از هر فرد دیگر در معرض خطر بیماری های قلب و عروق مغزی قرار دهد. در مرحله ی اول عوارض دیابت، صدمات وارده بر عروق بزرگی که خون را به قلب و سایر اعضای بدن همچون دستها، پاها و سر حمل می کند سبب می شود که قلب بیشتر و سخت تر کار کرده و این اضافه کاری مداوم سبب سکته های قلبی و سکته های مغزی در اثر بسته شدن عروق کوچکتری که قلب و مغز را تغذیه می کنند می گردد. البته صدمات وارده به عروق در مرحله اول بروز عوارض دیابت، علائم مشخص ندارد ولی بیماران شکایاتی مثل: جوش نخوردن و یا دیر جوش خوردن زخم ها و بریدگی ها. انقباض دردناک عضلات پاها که با استراحت برطرف می شود. سرگیجه های متناوب.
مشکلات روابط جنسی و کاهش میل جنسی
بیماری دیابت در دراز مدت به سلول های عصبی ضایعاتی وارد می کند. این ضایعات عصبی در عوارض دیابت موجب نارسایی فرستادن پیغامهای عصبی گشته و کار سیستم اعصاب را برای مسئولیتهای مختلف دارد مختل می کند. همین مسئله در عوارض دیابت سبب مشکلات جنسی در مردها و زنهای دیابتی می گردد.
ابتلا به عفونتهای پی در پی
افراد دیابتی در معرض خطر عفونتها و مشکلات دیگر پوستی می باشند. برای این که مراقبت از خود را در برابر عوارض دیابت به طور کامل انجام دهید بایستی از پوست خود نیز مراقبت کنید به خصوص ناحیه پاها با اولین علائم عفونت در پا به خصوص و یا در هر نقطه ی دیگری از بدن توجه کرده و یاد بگیرید که چگونه عوارض دیابت را درمان کنید.
راه های مراقبت از پوست
حمام روزانه با صابون های ملایم و آب ولرم و استفاده از نرم کننده های پوست هنگامی که بدن شما هنوز مرطوب می باشد برای جلوگیری از عوارض پوستی دیابت مفید است. این مسئله سبب نرمی پوست و جلوگیری از خارش و خشکی در عوارض دیابت می شود. جلوگیری از صدمات پوستی، بریدگی، خراش و یا فرو رفتن خار و سوزن، بریده چوب و غیره در پوست. در هنگام باغبانی یا تعمیرات، شستن ظروف و تمیزی منزل حتماً دستکش بپوشید. از آفتاب زدگی پرهیز کنید. عینک بزنید. در زمستان در هوای سرد وقتی که سرما و برف شدید می باشد لباس گرم و کافی بپوشید که از سرمازدگی جلوگیری شود ویا کمتر از منزل خارج شوید. بریدگی پا و صدمات پوستی را به سرعت معالجه کنید. محل صدمه را با آب و صابون شسته و آن را پانسمان کنید. اگر زخم یا بریدگی با تمام توجهات شما پس از دو سه روز جوش نخورد و علائم عفونت را در عوارض دیابت مشاهده کردید با پزشک خود مشاوره کنید.
علائم عفونت در عوارض دیابت عبارتند از: سرخی اطراف پوست، گرم بودن پوست، ورم، نبض دار شدن اطراف زخم. خانم های مبتلا به دیابت، بیشتر در معرض عفونتهای مهبل در عوارض دیابت هستند زیرا بالا بودن میزان قند در خون محیط مناسبی برای رشد میکروبها در این محل بوجود می آورد.
علایم عفونت مهبل در عوارض دیابت معمولاً شامل: خارش در محل (مهبل). سوزش هنگام ادرار کردن. ترشحات سفید زنانه. عفونتهای مثانه که اگر در عوارض دیابت به موقع معالجه نشوند عوارض شدیدتری را به وجود می آورند.
علایم عفونت مثانه در عوارض دیابت عبارتند از: تکرر ادرار. احساس پر بودن مثانه ولی مشکل ادرار کردن. احساس سوزش هنگام ادرار کردن. ادرار کدر و یا خون آلود، درد پشت به خصوص در ناحیه پایینی کمر. لطفاً پزشک معالج خود را هنگام بروز عوارض دیابت و هر یک از علائم فوق مطلع کنید.
عفونتهای دهان و دندان
بالا بودن میزان قند خون فرد را در معرض عوارض دیابت و خطر بیماری های لثه و دندان قرار می دهد. توجهات روزانه دهان و دندان، مسواک کردن، استفاده از نخ دندان و استفاده از دهان شوی. مراجعه به دندان پزشک هر شش ماه یک بار لطفاً به دندان پزشک خود اطلاع دهید که شما مبتلا به دیابت هستید.
توجه:
پیروی از رژیم های غذایی تعیین شده توسط تیم بهداشتی برای جلوگیری از عوارض دیابت، خوردن داروها به موقع برای کنترل قند خون، آزمایش قند خون و یادداشت دقیق آن در پرونده خود، چک کردن فشار خون به طور منظم در صورت بالا بودن و کم کردن آن و پیروی منظم از رژیم درمانی خود، آزمایش خون برای HbA هر دو و یا سه ماه یکبار، معاینات سالانه چشم، آزمایشات خون و ادرار کامل سالانه برای جلوگیری عوارض دیابت ناشی از ناراحتی های کلیوی لازم است.
به پزشک معالج و یا پرستار تیم بهداشتی خود علایم زیر را برای جلوگیری از عوارض دیابت گزارش دهید: درد، مور مور شدن یا بی حس شدن در ناحیه انگشتان پا و یا هرگونه مشکل و نارسایی در روابط جنسی. هر روز پاهای خود را به دقت بررسی کنید. آنها را مرتب بشویید. از جوراب نخی و یا پنبه ای استفاده کنید، در صورت بروز هرگونه عارضه آن را گزارش دهید. اگر حامله هستید ویا به فکر آن هستید که صاحب فرزندی بشوید با دکتر خود مشاوره کنید و تحت نظر مستقیم پزشک معالج خود به این کار اقدام نمایید زیرا نگه داشتن میزان قند خون در حد طبیعی در دوران حاملگی خطر عوارض دیابت را برای شما و فرزندتان کاهش می دهد. اگر سیگاری هستید حتماً سیگار را ترک کنید به خصوص اگر برنامه حامله شدن دارید. به یاد داشته باشید که قدرت در دانستن است.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان مرض قند ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عوارض دیابت مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب جدیدترین روش های کنترل دیابت