[sbu_post_image]
کوتاهی قد بر عکس تصور بسیاری از افراد، بیش از اینکه تحت تاثیر ژنتیک باشد، تحت تاثیر تغذیه نامناسب بوده و در واقع ژنتیک و تغذیه نامناسب همچون دو لبه یک قیچی قد کودک را مورد تهاجم قرار میدهند.
عواملی که سبب کندی رشد بچه ها و کوتاه ماندن قد آنان شود عبارتند از:
- گاهی وجود اختلالاتی در سیستم عصبی مرکزی سبب کندی رشد بچه ها میگردد.
- ناراحتی های کلیوی مانند عفونت مجاری ادراری نیز میتواند سبب این امر شود در اینگونه اطفال کوتاهای دست ها و پاها و کوتاهی انگشتان نیز مشاهده میگردد.
- عوامل ارثی و ژنتیکی نیز یکی از عوامل شایع کدی رشد و کوتاه قدی میباشد و این را کوتاه قدی فامیلی گویند.
- عوامل هورمنی یعنی کمبود ترشحات غده هیپوفیز یا غدد فوق کلیوی نیز میتواند سبب رشد و کوتاه قدی اطفال شود اما این حالت کمتر مشاهده میشود و این گروه کمتر از ۵٪ بچه های کوتاه قد را شامل میشوند.
- عوامل گوارشی مانند سوءجذب مواد غذایی در روده ها و یا التهاب روده ها و یا محرومیت غذائی و فقر سبب کوتاه قدی و کندی رشد اطفال میگردد.
- کم خونی مزمن نیز میتواند سبب این امر شود.
- بیماریهای مادرزادی قلبی نیز میتوانند سبب این امر شوند.
- ناراحتیهای ریوی مانند آسم یا هر ناراحتی تنفسی دیگری که مانع رسیدن اکسیژن کافی به بدن شوند.
- ناراحتی های روحی و روانی و افسردگی سبب میشوند که رفتار و غذا خوردن و خوابیدن و سایر اعمال طفل دستخوش اختلال و نتیجتا در رشد طفل وقفه ای ایجاد گردد در چنین مواقع دیده شده وقتی ناراحتی طفل بر طرف میشود رشد و نمو او تسریع میگردد.
- مصرف بیرویه بعضی داروها
- هر کاری که جسمی باشد یا فکری و خارج از قدرت طفل باشد رشد او را کند و سبب کوتاه قدی او میشود.
- گاهی در اثر عواملی زودتر از موقع در طفل آثار بلوغ ظاهر میشود که آنرا زودرس و بیموقع نامند که این امر سبب توقف رشد کودک و کوتاه ماندن قد او شده و عوارض دیگری را نیز به دنبال دارد.
منبع: خبرگزاری دانا ، حرفه وطن