اگر علاقه مند به کنترل قند خون خود هستید حتما مقاله زیر رامطالعه کنید:
برای شناخت ابعاد دیابت نوع 2 ابتدا باید به گستردگی یا اپیدمیولوژی ان نگاه کرد حدود 8%از مردم جهان وایران به دیابت مبتلا هستند یعنی حدود4 تا 5 میلیون ایرانی مبتلا به دیابت هستند که نیمی ازانها از ابتلای خود خبر ندارند. شاید به همین دلیل باشدکه به ان مرگ خاموش گفته می شود چرا که دیابت معمولا 10سال وقت می خواهد تا عوارض خود رانشان دهد یعنی دیابت اغلب باگذشت 10 سال عوارضی چون درگیری چشمی، کلیوی وزخم پای دیابتی را نشان می دهد. حال جهت پیش گیری ازعوارض دیابت راهی جز کنترل قند خون نیست چرا که دیابت قابل درمان نیست ولی قابل کنترل هست.
کنترل دیابت، 5 اصل اساسی دارد:
1– آموزش
2- تغذیه درست
3- فعالیت بدنی
4- روان درمانی
5- دارو درمانی
درمبحث اموزش اولین قدم اطلاع ازعدد قند خون ومقادیر نرمال ان در دیابت وفرد غیر دیابتی است.
الف-محدوده ی قند خون نرمال در فرد سالم
{1-قند ناشتا70 تا 99
2-قند بعد غذاکمتر از 140}
ب-محدوده ی قند قابل قبول در فرد دیابتی
{1-ناشتا 70 تا 130
2-قند بعد غذا کمتر از 180}
ج-محدوده ی قند در فردی که قند مخفی دارد
{1-ناشتا 100 تا 125
2-بعد غذا 140 تا 200}
د-تعریف دیابت:
{1-قند ناشتا بالای 126
2-قند غیر ناشتا (راندوم یا اتفاقی)بالای 200}
ه-محدوده ی هموگلوبین ای وان سی(HbA1C) یا اصطلاحا قند سه ماهه
{1-فرد نرمال کمتر از 5.5
2-قند مخفی 5.7 تا 6.5
3-فرد دیابتی بالای 6.5 است}
حال بیماران عزیزی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند جهت پیشگیری از عوارض دیابت باید
{1-قند ناشتا 70 تا 130
2-قند غیر ناشتا یا دو ساعت پس از غذا ی زیر 180
3-همو گلوبین ای وان سی کمتر از 7 داشته باشند}
برای رسید ن به اهداف فوق اولین قدم SMBG است یعنی چک قند خون ناشتا و دو ساعت بعد از هر وعده ی غذا یعنی روزانه حداقل چهاربار چک قند خون با دستگاه گلوکومتر و یادداشت آن در جدولی به شکل زیر البته بیمارانی که قند آن ها به شدت به هم ریخته است و اغلب قند های بالای 250 دارند باید ناشتا و قبل هر وعده ی غذا و قبل از خواب قند خون خود را چک و یادداشت کنند.
تاریخ |
ناشتا
|
دوساعت بعد صبحانه |
قبل نهار |
دوساعت بعد از نهار |
قبل شام |
دوساعت بعد شام |
این اندازه گیری حداقل به مدت یک هفته قبل از مراجعه به پزشک انجام شود تا پزشک بتواند به کمک بیمار نسبت به تغییر دارو ها و یا انسولین نصمیم کیری کند.
نکته ی قابل توجه این است که علی رغم این که چک قند خون اولین قدم و پایه و اساس کنترل قند خون است. متاسفانه اغلب بیماران ایرانی نه تنها قند خون خود را در منزل چک نمی کنند بلکه حتی دستگاه قند خون هم ندارندو با این تر تیب کنترل قند خون در محدوده ی نرمال تقریبا غیر ممکن است چرا که قند خون بدن انسان به ویژه در فرد دیابتی هر لحظه در حال نوسان است و قندی که آزمایشگاه گزارش می گند فقط برای همان لحظه است و یک ساعت هم نمی توان روی آن حساب کرد.
دومین اصل کنترل قند خون تغذیه درست است که خلاصه ی تغذیه صحیح در زیر می آید و اولین اصل آن مصرف حداقل 50 درصد از حجم غذای روزانه در هر سه وعده ی غذایی به صورت فیبر است یعنی انواع سالاد بدو ن سس کاهو و سبزیجات تازه و … همراه هر وعده ی غذایی.
توصيه هاي غذايي در ديابت 1و2 (کودک وبزگسال)
از نظر غذا خوردن نباید تفاوت زیادی بین او و دیگر افراد خانواده وجود داشته باشد. براي کودک ديابتي مصرف غذاهاي معمولي و سالم توصيه ميشود. طبخ جداگانه غذا برای فرد دیابتی کار درستی نیست بلکه غذای خانواده باید سالم و مغذی باشد و همه از آن به راحتی استفاده کنند.
اغلب افراد اطلاعات کافي در مورد ديابت نوع 1 ندارند و ممکن است آنرا با ديابت نوع 2 (معمولا در بزرگسالان ايجاد ميشود) مقايسه کنند.افراد ديابتي نوع 2 عموما قرص استفاده ميکنند و شايد همراه با آن داروهاي گياهي پايين آورنده قند خون نيز مصرف کنند ،ولي در ديابت کودکان تنها تزريق انسولين و مصرف غذاهاي معمولي و مناسب براي رشد کودک لازم است .بنابراين مراقب باشيد تا اطلاعات نادرست ديگران باعث ایجاد مشکلات برای فرزند شما نشود.
همچنين خانواده نبايد کودک ديابتي را مانند يک بيمار تحت مراقبت شديد قرار دهند و باعث جدايي و منزوي شدن کودک در جمع خانواده ، فاميل و دوستان شوند. داشتن نشاط و شادابي در زندگي عادي لازمه سالم بودن کودک ديابتي است.
ديابت و تغذيه
شايد پس از اطلاع خانواده از ديابت کودک،اولين چيزي که در مورد غذا خوردن به ذهن آنها مي رسد،اين است که بعد از اين فرزند آنها نمي تواند به هيچ عنوان از مواد قندي و شيريني جات و مواد نشاسته اي استفاده کند، اين موضوع باعث ناراحتي زياد خانواده و کودک ميشود و حتي ممکن است بلافاصله مصرف اين غذاها در خانواده و يا براي فرد ممنوع شود در صورتيکه استفاده از موادغذايي قنددار براي ديابتي ها ممنوع نيست ولي مقدار مصرف آنها مهم است که بايد به آن توجه شود. . براي اصلاح اين رفتارهاي نادرست لازم است در ابتدا همه مواد غذايي که در اطراف ما وجود دارد و همچنين اثر آنها بر قند خون شناخته شوند .
غذاها انواع مختلفي دارند که بر حسب شباهتشان آنها را به 6 دسته تقسيم ميکنند ،در بين آنها 3 دسته داراي مواد قندي و نشاسته اي (کربوهيدرات) بوده و 3 دسته ديگر مواد قندي نشاسته اي(کربوهيدرات) ندارند يا بسيار کم دارند.
دیابت و چاقی، احتمال ایجاد صافی کف پا را افزایش میدهند.