[sbu_post_image]
کوتاهی قد، کابوس بسیاری از نوجوانان و پدرو مادرها در دوران بلوغ است و در این میان تبلیغات فراوان و رنگارنگ انواع روشها و محصولات افزایش قد از کفش و دمپایی مخصوص گرفته تا قرصها و مکملهای دارویی انجام میشود که بسیاری از آنها بدون هرگونه اثر بوده و صرفا با مقاصد تجاری صورت میگیرد.
یکی از عوامل موثر بر افزایش قد، سن بلوغ است. هرچه بلوغ زودتر اتفاق بیفتد جهش رشدی قد سریعتر خواهد بود و اگر قد کودک را در همان لحظه با همسالان خودش مقایسه کنیم میبینیم از همه بلندتر است اما وقتی صفحات رشدش بسته میشود بقیه افراد رشد میکنند و او دیگر افزایش قد پیدا نمیکند. بنابراین چنین افرادی در زمان بلوغ از بقیه بلندترند اما معمولا در آینده نسبت به بالغین دیگر کوتاهتر خواهند بود.
در بررسی بلوغ از جداول و منحنی های افزایش رشد قدی استفاده میشود تا اگر قد فرد پایینتر از این منحنیها باشد ارزیابی آزمایشگاهی و رادیولوژی انجام شود. برای تعیین سن استخوانی فرد معمولا عکس مچ دست گرفته میشود و بعد براساس سن تخمین زده میشود که آیا نیاز به درمان و به تعویق انداختن بلوغ هست یا خیر. نکته دیگر سرعت رشد است. ممکن است فرد براساس ژنتیک قد کوتاهی داشته باشد اما سرعت رشدش مناسب باشد. این افراد را ممکن است فقط تحت نظر بگیریم و تحت درمان دارویی قرار ندهیم.
تشخیص اختلال در افزایش قد و علت آن باید از سوی پزشک متخصص و براساس شرح حال بالینی، نژاد، ژنتیک، تاریخچه خانوادگی، قد پدر و مادر، مقایسه سن استخوانی، وضع تغذیه و برخی مطالعات آزمایشگاهی باشد.
دو علت اصلی اختلال در افزایش قد، عوامل ژنتیکی و تاخیر سرشتی در رشد است. در این میان عوامل مختلفی میتواند بر میزان افزایش رشد قدی و طول قد افراد تاثیر داشته باشد. از جمله سوتغذیه، کم کاری تیروئید، کمبود هورمون رشد، بیماریهای مزمن دستگاه گوارش و سوجذب، دیابت دوران کودکی،کم خونی، کمبود ویتامینها و مواد معدنی بویژه کلسیم و ویتامین D.
هر اقدام درمانی برای درمان کوتاهی قد باید قبل از بسته شدن صفحات رشد یا همان صفحات غضروفی استخوانها انجام شود. در دختران در حدود هجده سالگی و در پسران در حدود بیست سالگی این صفحات رشد بسته میشود.
درمان کوتاهی قد نوجوانان
برای درمان کوتاهی قد نوجوانان ابتدا باید بیماری زمینهای احتمالی مانند درمان کم کاری تیروئید یا درمان مشکلات گوارشی و سوءجذب در دهان بررسی شود. درمان کوتاهی قد با هورمون رشد پس از تشخیص قطعی کمبود این هورمون و قبل از سنین بسته شدن صفحه رشد استخوان میتواند روش درمانی موثری باشد. البته عوارض احتمالی آن مثل افزایش فشار مغزی را باید مد نظر داشت.
اما مهمترین روش درمان اختلال در افزایش قد، اصلاح تغذیه است. متاسفانه الگوی ناصحیح غذایی ما و جایگزینی مواد غذایی بیارزش مانند غذاهای آماده و فستفودها باعث شده متوسط قد ایرانیان حدود دو تا چهار سانتیمتر کاهش یابد. توجه داشته باشید که مهمترین علت سوتغذیه فقر نیست، بلکه ناآگاهی نسبت به الگوی صحیح تغذیه است. یک رژیم غنی از مواد پروتئینی مانند گوشت، تخممرغ و لبنیات بسیار ضروری است.
برای آشنایی با روش های افزایش قد نوجوانان بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: خبرگزاری دانا. زیبا فیس