علایم کم کاری تیروئید
در بیماری کم کاری تیروئید، سطح هورمونهای تنظیم کننده متابولیسم بدن کاهش مییابد. به عبارت دیگر، میزان مصرف چربی، پروتئین و کربوهیدرات در بدن تحت تأثیر این بیماری قرار میگیرد و باعث کاهش 15 تا 40 درصدی مصرف این مواد تغذیهای میشود. برخی از علایم بیماری کم کاری تیروئید دقیقاً برعکس علایم ناشی از بیش فعالی تیروئید هستند. شایعترین علایم این بیماری عبارتند از: کاهش ضربان قلب، خستگی، خواب آلودگی شدید، افت هوشیاری، اختلال حواس، کاهش حافظه، افزایش وزن بدن بدون افزایش مصرف غذا، یبوست، خشن شدن صدا، افتادگی پلکها، پف آلود شدن صورت، عدم تحمل سرما، خشک و ضخیم شدن پوست و مو، سردرد و اختلال شدید در عادات ماهیانه.
درمان
عمده ترین اقدام درمانی ، هورمون درمانی است. علی رغم این که بسیاری ازعلایم ، بعد از چند ماه درمان دارویی برطرف می شوند اما مبتلایان به این بیماری باید تمام عمر تحت نظر پزشک متخصص باشند. حمایت تغذیه ای این بیماران، به ویژه از نظر مواد مغذی که برای ساخته شدن هورمون تیروئید لازم است، همراه با درمان دارویی، بسیار اهمیت دارد.
رژیم غذایی در کم کاری تیروئید:
به عنوان مبتلایان به کمکاری تیروئید، باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن مانند انواع کلم، شلغم، روغن گلزا (کانولا)، بادام زمینی، ارزن و سویا پرهیز کنید و بهتر است سبزیجات را به صورت پخته مصرف کنید.
همچنین باید در مصرف سویا احتیاط کنید، زیرا ممکن است مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود.
از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید تا ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج شود. همچنین نمک یددار را در شیشههای شفاف و در معرض نور نگهداری نکنید.
زیادهروی در مصرف ید باعث کمکاری تیروئید میشود، بنابراین باید مصرف آن را کنترل کنید.
تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور، مشاوره با کارشناس تغذیه و استفاده از درمان دارویی توصیه میشود.
اطمینان از تأمین مقادیر کافی ویتامینهای C، A، E و ویتامینهای گروه B، به ویژه B2، B3، B6 که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند، لازم است.
بنابراین، توصیه میشود که در برنامه غذایی روزانه، مواد غذایی زیر را منظم مصرف کنید:
– منابع مناسب ویتامین C: توت فرنگی، آناناس، هندوانه، موز، سیب زمینی و هلو.
– منابع مناسب ویتامین A: جگر، تخم مرغ، ماهیهای روغنی، سبزیهای سبز رنگ (به جز گیاهان خانوادهای کلم)، سبزیها و میوههای زرد و نارنجی رنگ. هر چه این میوهها و سبزیها پررنگتر باشند، غلظت ویتامین در آنها بیشتر است.
– منابع مناسب ویتامین E: روغنهای گیاهی، مغز دانهها (به جز بادام زمینی) و غلات.
– منابع مناسب ویتامین B: غلات سبوسدار، گوشت گاو، گوشت ماکیان و ماهی.
– استفاده از منابع مناسب غنی از روی، نظیر غذاهای دریایی، گوشت قرمز، گوشت ماکیان و غلات سبوسدار.
– استفاده از مکمل مولتیویتامین و املاح در کنار منابع غذایی بالا.
– مصرف منظم منابع غنی از فیبر، نظیر سبزیها، میوههایی مانند انجیر، آلو، سیب، مرکبات، همچنین حبوبات و غلات سبوسدار، برای برطرف شدن یبوست
*نوشیدن آب به مقدارکافی (حداقل 7 لیوان) بسیار ضروری است.
* پرهیز از مصرف قند های ساده مانند قند و شکر، شیرینی جات و …
* پرهیز از مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار، میانه روی در مصرف فرآورده های شیری و گندم.
* استفاده از منابع غنی از آهن مانند جگر، گوشت قرمز و غلات غنی شده با آهن، به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از فقر آهن نیز می باشند.
* استفاده از منابع غنی B12 مانند جگر گاو، جگر مرغ، گوشت گاو، ماهی قزل آلا به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از کمبود این ویتامین هستند. عدم توجه به کم خونی با هر منشائی که باشد، در تشدید ضعف و خستگی و بسیاری از علایم دیگر مؤثر خواهد بود.
* استفاده از اسیدهای چرب ضروری به ویژه مکمل امگا – 3 که منبع غنی آن ماهی های روغنی آب های سرد هستند، می تواند در تخفیف برخی علایم مفید باشد. کمبود اسیدهای چرب ضروری می تواند باعث بر هم خوردن تعادل در عملکرد غده ی تیروئید شود.
با توجه به آن چه که ذکر شد، اصلاح رژیم غذایی با توجه به نوع بیماری تیروئید بسیار مهم است.در ضمن باید در نظر داشته باشید که در پرکاری و کم کاری تیروئید، رژیم غذایی هرگز نمی توان جایگزین درمان دارویی باشد؛ بلکه باید به عنوان یک اقدام تکمیلی بسیار مفید همراه با درمان دراویی در طول زندگی مورد توجه قرار گیرد.
منبع: تبیان
خوانندگان محترم، جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نقش تغذیه در کم کاری تیروئید از شما دعوت می کنیم که مطلب “تاثیر تغذیه بر چاقی ناشی از کم کاری تیروئید” را بخوانید.