[sbu_post_image]
چاقی هورمونی یک بیماری است که در آن مقدار زیادی چربی در بدن ذخیره میشود. چربی، منبع اصلی انرژی بدن است. اگر انرژی دریافتی بیشتر از انرژی مصرفی باشد، بافت چربی افزایش مییابد و به راحتی از بین نمیرود. این امر باعث افزایش وزن و چاقی هورمونی میشود. چون مصرف انرژی با وزن بدن متناسب است، افزایش وزن به همراه افزایش مصرف انرژی میآید. بنابراین، با افزایش انرژی دریافتی، مصرف انرژی نیز افزایش مییابد و وزن بدن ثابت میماند. برخی بیماران از افزایش پیشرونده وزن شکایت میکنند، حال آنکه مقدار غذای دریافتی آنها افزایش نیافته است. این وضعیت کاملاً امکانپذیر است؛ اگرچه مقدار انرژی دریافتی افزایش نیافته باشد، اما به دلیل کاهش فعالیت جسمی، مصرف انرژی کاهش یافته است که باعث افزایش وزن میشود. در ادامه، با عوامل و عوارض چاقی هورمونی بیشتر آشنا خواهید شد.
عوامل هورمونی چاقی
تاثیر عوامل هورمونی چاقی بر مقدار چربی بدن چه در موقعیت های طبیعی و در موارد غیرطبیعی بیماری ها دیده می شود. در حالت طبیعی، مقدار چربی در بدن زنان بالغ در حدود دو برابر مردان جوان است و در بارداری با افزایش چربی بدن رخ می دهد. چاقی در زنان در زمان بلوغ، بارداری یا یائسگی شروع می شود. چاقی در بسیاری از موارد و نه همیشه در بیماری هایی مانند کم کاری تیروئید، کم کاری غدد جنسی، کم کاری هیپوفیز و نشانگان کوشینگ دیده می شود.
سایر علل چاقی هورمونی برخی بیماری ها می توانند به چاقی یا تمایل به افزایش وزن منجر شوند. این بیماری ها شامل افسردگی و مشکلات خاص عصبی هستند که می توانند با پرخوری همراه باشند. همچنین داروهایی مثل استروئیدها، قرص های خوراکی ضدبارداری، فنوتیازین ها، انسولین و برخی از داروهای ضدافسردگی می توانند با تحریک اشتها، افزایش وزن را سبب شوند.
عوارض چاقی
-
چاقی و فشارخون بالا
هر چه وزن شما بیشتر شود، بافت چربی نیز افزایش مییابد. این بافت برای زنده ماندن به اکسیژن و مواد غذایی نیاز دارد که توسط جریان خون تأمین میشود. افزایش نیاز به اکسیژن و مواد غذایی، منجر به افزایش حجم خون و فشار در سیستم گردش خون میشود. این امر باعث افزایش فشار بر دیوارهی عروق میشود. همچنین، چاقی باعث افزایش سطح هورمون انسولین در خون میشود که علاوه بر کنترل قند خون، باعث نگه داشتن آب و نمک در رگها میشود و این باعث افزایش حجم خون میشود.
علاوه بر این، چاقی منجر به افزایش تعداد ضربان قلب و کاهش ظرفیت عروق برای جابجایی خون میشود که تمام این عوامل باعث افزایش فشار خون میشوند.
-
چاقی و دیابت
چاقی عامل اصلی ایجاد دیابت نوع 2 می باشد، زیرا افزایش چربی باعث افزایش مقاومت بدن به اثر هورمون انسولین می شود. لذا این هورمون نمی تواند با مقادیر نرمال قبلی، وظیفه ی خود را كه كنترل قند خون است، به درستی انجام دهد و قند خون بالا می رود كه خود یكی از عوامل مهم خطر چاقی و دیابت برای سلامتی فرد است.
-
چاقی و چربی خون بالا
رژیمهای غذایی با مقدار زیادی چربی اشباع شده، مانند گوشت قرمز یا غذاهای سرخ شده، ممکن است علاوه بر ایجاد چاقی، باعث افزایش کلسترول بد (معروف به LDL) شود. چاقی همچنین میتواند منجر به کاهش کلسترول خوب (معروف به HDL) و افزایش سطح تریگلیسریدها در خون شود.
تریگلیسریدها بیشترین میزان چربی در غذاهای ما و همچنین بیشترین درصد چربی در بدن ما را تشکیل میدهند و ممکن است سطح بالای تریگلیسرید در طولانی مدت، منجر به اختلال در سطح چربیهای خون شود و باعث تصلب شرایین و افزایش عوامل و عوارض چاقی هورمونی شود، زیرا چربیهای اضافه در جدارهای رگها رسوب میکنند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” اختلالات هورمونی و چاقی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه چاقی هورمونی مطالعه فرمایید.
منبع: پرستار کوچک. غذا و سلامت