[sbu_post_image]
انسولین به دلیل ویژگی آن در افزایش توان جسمی و عملکرد بدن،امروزه به عنوان یک داروی دوپینگ توسط برخی ورزشکاران مورد سوء استفاده قرار می گیرد .انسولین تقریبا” یک داروی کامل از لحاظ افزایش توان جسمی و قدرت بدنی ورزشکاران است.ولی با اینحال مصرف این دارو در میان ورزشکاران می تواند سبب ایجاد عوارض جبران ناپذیری شود.
عوارض مصرف انسولین در بدن سازی
تزریق انسولین سبب ورود گلوکز به داخل سلول های عضلانی می شود. بدنسازان از تزریقات مکرر و منظم انسولین کوتاه اثر به همراه رژیم های پر کربوهیدرات به منظور افزایش توده عضلانی استفاده می کنند.این روش به دلیل افزایش حجم گلوکاگون در داخل سلولهای عضلانی سبب افزایش توده عضلانی شده و نیز با جلوگیری از شکسته شدن پروتئین های عضلانی و ساخت بیشتر عضلات ،سبب افزایش حجم و سایز عضلات می شود.
- عوارض جانبی انسولین شامل مشکلات جزیی تا مشکلات جدی تر مانند افزایش وزن می باشد. البته بسیار مهم است که بدانید انسولین به خودی خود سبب افزایش وزن نمی گردد، بلکه به موازات تنظیم قند خون توسط این هورمون، چربی اضافه در بدن به علت مصرف غذای اضافی و یا دریافت مقادیر ناکافی انسولین خوراکی یا تزریقی، می تواند منجر به افزایش وزن گردد. خبر خوب آن است که با یک رژیم غذایی متعادل به همراه فعالیت بدنی منظم، می توان از این عارضه جانبی یعنی افزایش وزن، جلوگیری نمود.
- وسیله تزریق انسولین۲- موقع تزریق انسولین ممکن است قرمزی و خارش خفیفی در محل تزریق ایجاد گردد. اگر خارش و التهاب گسترش یابد و یا پوست بیش از حد خارش دار شود، باید به پزشک مراجعه کرد. وسایل تزریق کننده جدید ( مدل مدادی یا قلم انسولین) به کاهش این عوارض پوستی کمک می کنند.
- یکی دیگر از عوارض احتمالی تزریق انسولین ضخیم شدن پوستی است که تزریق ها معمولا در آن ناحیه صورت می گیرند، البته این عارضه تقریبا نادر است.
- دیگر عوارض جانبی مصرف انسولین عبارتند از: تورم صورت، لب ها و یا زبان و یا مشکل در تنفس. این عوارض جانبی می توانند نشانه ای از حساسیت جدی به انسولین باشند و هر شخصی که آنها را مشاهده می کند، باید سریعا به پزشک مراجعه کند. تجویز و تعیین دوز مصرف این دارو بایستی زیر نظر پزشک متخصص غدد و متابولیسم انجام شود تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری گردد.
احساس خواب آلودگی، ضعف، گیجی و یا احساس ناخوشی کلی ممکن است نشان دهد که قند خونتان در حد نامطلوبی افزایش یا کاهش یافته است. راه حل این است که قند خون تان بررسی شود و سپس غذا و انسولین دریافتی طبق نظر پزشک تان تنظیم گردد.
- در مصرف استنشاقی انسولین، افت قند خون رایج ترین عارضه جانبی می باشد. همچنین تنگی نفس ، درد قفسه سینه، عفونت های تنفسی، سرفه، خشک شدن دهان و زخم گلو نیز ممکن است در اثر مصرف استنشاقی این دارو از طریق دهان و بینی ایجاد شوند.
- برخی مواقع ممکن است داروهای دیگری که فرد دیابتی مصرف می کند، با انسولین واکنش نشان دهند و عوارض جانبی نامطلوبی را ایجاد کنند. بسیاری از داروها از جمله داروهای ضد فشار خون و حتی برخی از مکمل های ویتامینی ممکن است حساسیت یا مقاومت بدن فرد نسبت به انسولین را افزایش دهند. برای اجتناب از بروز این عوارض جانبی، پزشک می بایست از تمام داروها و مکمل هایی که بیمار مصرف می کند مطلع باشد، صرف نظر از این که بیمار انسولین را به صورت استنشاقی دریافت کند یا تزریقی .
عوارض هورمون های رشد در بدن سازی
ورزشکارانی که با مقاصد غیر درمانی از هورمون رشد سوء استفاده میکنند به زودی در رویارویی با محرومیت و از دست دادن شخصیت خود قرار خواهند گرفت و سوء استفاده از این هورمون به طور بالقوه نابودی هویت اجتماعی ایشان را به دنبال خواهد داشت. البته مهمتر از این موضوع دوپینگ، خطر و ریسک بروز عوارض جانبی و ابتلا به دیابت در ورزشکاران سوء استفاده کننده از هورمون رشد و به خطر افتادن سلامتی ایشان خواهد بود که در برخی از مواقع به هیچ قیمتی قابل جبران نیست.
به غیر از عوارض شناخته شدهای که ذکر شد احتمال بروز عوارض جانبی ناشناخته (به ویژه در مواقع مصرف طولانی مدت هورمون رشد و مقادیر زیاد که هنوز مطالعهای روی آن صورت نگرفته است) در ورزشکارانی که از این هورمون استفاده میکنند، نیز ممکن است سلامتی ورزشکاران سوء استفاده کننده از این هورمون را تحتالشعاع قرار دارد که به احتمال بسیار زیادی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
منبع: دانشکده بدنسازی شمس ، سلامت