علل توقف رشد و افزایش قد

[sbu_post_image]

قد یک نوزاد تازه متولدشده حدود ۵۰ سانتی متر است و طی ۲۰ سال قد نوزاد حدود سه برابر افزایش می یابد، اما چرا رشد بیشتر از این ادامه پیدا نمی کند و متوقف می شود. برای درک این موضوع اول باید بدانیم صفحه رشد چیست.

صفحه رشد استخوانی

صفحه رشد در دو انتهای استخوان های بلند کودکان قرار دارد و مسئول رشد استخوان هاست. با پایان فرآیند بلوغ، فعالیت صفحه های رشد متوقف و به استخوان تبدیل می شوند. نقش پیچیده ژن ها، تغذیه و هورمون ها سبب می شود سلول های استخوانی در صفحه های رشد استخوان های بلند تکثیر و رشد خطی استخوان ها متوقف شود.

هورمون های موثر در افزایش قد

مهم ترین هورمون هایی که در این فرآیند رشد نقش دارند، عبارتند از: هورمون رشد، تیروکسین، اندروژن ها و استروژن که به ترتیب توسط غدد هیپوفیز، تیروئید و غدد تناسلی ترشح می شوند. در پایان فرآیند بلوغ غدد تناسلی در دختران و پسران تولید هورمون استروژن را افزایش می دهند. افزایش استروژن در خون سبب می شود صفحه های رشد استخوان ها در بافت استخوانی ادغام شوند و کار رشد استخوان را متوقف کنند. در نتیجه بافت استخوانی نسبت به هورمون هایی که مسئول رشد هستند واکنش نشان نمی دهد. در بعضی از افراد فعالیت غدد جنسی زودتر از حد معمول افزایش می یابد. این مساله سبب می شود قد این افراد از میانگین قد افراد جامعه کوتاه تر باشد. برعکس اگر فعالیت غدد جنسی دیرتر از زمان معمول افزایش یابد، فرد از قد بلندتری برخوردار خواهد شد.

بهترین راه این است که به فکر بهداشت خود باشیم، از تغذیه سالم و کامل برخوردار باشیم، به طور مرتب ورزش کنیم و بدرستی و به میزان کافی بخوابیم، اما مهم تر از همه باید بدانیم هر قدر هم که تلاش کنیم، نمی توانیم روی میزان قد خود تاثیر چندانی داشته باشیم.

منبع: تبیان زنجان

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره