علل تاخیر در زمان قاعدگی(پریود) چیست؟

اگر هیچگونه بیماری شناخته شده‌ای در چرخه قاعدگی شما وجود ندارد  ، دوره قاعدگی شما باید بعد از 30 روز از شروع آخرین دوره خود شروع شود.

اگر از شروع آخرین دوره قاعدگی شما بیش از 30 روز گذشته باشد، می‌توان نتیجه گرفت که دوره قاعدگی بعدی شما به تأخیر افتاده است. در صورتی که بیش از شش هفته بدون خونریزی گذشته باشد، می‌توانید آن را به عنوان یک دوره قاعدگی از دست رفته در نظر بگیرید. چندین عامل می‌توانند باعث تأخیر در دوره قاعدگی شما شوند، از تغییرات اساسی در سبک زندگی تا بیماری‌های مزمن.

10 علت تاخیر در قاعدگی خانم­ها 

اضطراب دارید

سیستم پاسخ به استرس بدن شما در بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس متمرکز است. اگرچه ممکن است شرایط اضطراب‌آور شما به پایان رسیده باشد، اما واکنش بدن شما هنوز همانند شرایط قبلی شما است.

هنگامی که سطح استرس به اوج خود می‌رسد، مغز شما به سیستم غدد درون‌ریز خود دستور می‌دهد که بدن شما را با هورمون‌هایی که حالت جنگ یا گریز شما را فعال می‌کنند، پر کنند. این هورمون‌ها عملکردهایی را که برای فرار از یک تهدید قریب‌الوقوع ضروری نیستند، از جمله سیستم دستگاه تناسلی شما، سرکوب می‌کنند.

در صورت تجربه استرس زیاد، بدن شما ممکن است در حالت جنگ یا گریز بماند که می‌تواند تخمک‌گذاری شما را به طور موقت متوقف کند. این عدم تخمک‌گذاری ممکن است منجر به تأخیر در دوره قاعدگی شما شود.

کاهش یا افزایش وزن داشته‌اید

تغییرات شدید در وزن بدن می‌تواند زمان قاعدگی شما را تحت تأثیر قرار دهد. به عنوان مثال، افزایش یا کاهش شدید چربی‌های بدن می‌تواند به عدم تعادل هورمونی منجر شود که باعث تأخیر یا متوقف شدن پریود می‌شود.

به علاوه، کاهش شدید کالری بر بخشی از مغز که با سیستم غدد درون‌ریز “ارتباط” دارد و دستورالعمل‌هایی برای تولید هورمون‌های تولید مثل را صادر می‌کند، تأثیر می‌گذارد. وقتی این کانال ارتباطی مختل شود، دیگر هورمون‌ها ترشح نمی‌شوند.

شدت تمرین خود را افزایش داده‌اید

برنامه تمرینی شدید نیز می‌تواند باعث تاخیر در قاعدگی خانم‌ها شود. این مورد بیشتر در افرادی که روزانه چند ساعت ورزش می‌کنند وجود دارد. علت این امر این است که شما کالری بیشتری نسبت به آنچه که مصرف کرده‌اید می‌سوزانید.

هنگامی که بیش از حد کالری می‌سوزانید، بدن شما انرژی کافی برای حفظ سیستم‌های خود را ندارد و می‌تواند به عدم تعادل هورمونی منجر شود که چرخه قاعدگی شما را به تاخیر می‌اندازد و منجر به از دست رفتن پریود یا تاخیر در آن می‌شود.

عادت ماهیانه معمولاً به محض کاهش شدت تمرین یا افزایش کالری دریافتی به حالت عادی بر می‌گردد.

مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) هستید

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) مجموعه‌ای از علائم ناشی از عدم تعادل هورمون‌های تولید مثل است. افراد مبتلا به این بیماری هیچ‌گاه تخمک‌گذاری نمی‌کنند. در نتیجه، پریود آن‌ها ممکن است سبک‌تر از حد معمول باشد، زمان آن مرتب و هماهنگ نباشد، یا در کل پریودی صورت نگیرد.

سایر علائم PCOS می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • موهای اضافی صورت و بدن
  • آکنه روی صورت و بدن
  • نازک شدن موها
  • افزایش وزن یا کاهش وزن
  • لکه‌های پوستی تیره غالباً بر روی چین‌های گردن، کشاله ران و زیر سینه‌ها
  • تگ‌های پوستی در زیر بغل یا گردن
  • ناباروری (لینک به مشکلات نازایی)

از قرص‌های جلوگیری از بارداری استفاده می‌کنید

بسیاری از خانم‌ها این قرص‌ها را دوست دارند زیرا عادت ماهیانه را منظم می‌کند. اما گاهی اوقات ممکن است تأثیر متضادی بخصوص در چند ماه اول استفاده داشته باشد.

مثلا هنگامی که قرص را متوقف می‌کنید، ممکن است چند ماه طول بکشد تا قاعدگی شما به حالت عادی برگردد. با بازگشت بدن به سطح هورمون اولیه خود، ممکن است مدت چند ماه پریود نشوید.

اگر از روش کنترل هورمونی دیگری از جمله IUD ، کاشت یا شات استفاده می‌کنید، ممکن است پریود شما به طور کامل متوقف شود.

در مرحله پیراموپوز هستید

پیراموپوز یک دوره زمانی است که به ورود به دوران یائسگی در زنان پیش از این ورود می‌کنند. این دوره معمولاً از اواسط تا انتهای دهه چهل سن زنان آغاز می‌شود و چندین سال طول می‌کشد تا زمانی که دوره قاعدگی به طور کامل قطع می‌شود.

بسیاری از خانم‌ها، از دست دادن دوره قاعدگی را به عنوان اولین نشانه‌ای از ورود به پیراموپوز می‌دانند. آن‌ها ممکن است یک ماه بدون پریودی را تجربه کنند و سپس سه ماه بعد دوباره قاعدگی داشته باشند. همچنین، ممکن است سه ماه متوالی بدون دوره قاعدگی را تجربه کنند و دوره بعدی قاعدگی، که اغلب به سبکی متفاوت نسبت به قبل است، شدیدتر یا سبک‌تر باشد.

در دوران یائسگی زودرس هستید

یائسگی زودرس که به عنوان نارسایی زودرس تخمدان نیز شناخته می‌شود، وقتی تخمدان شما قبل از 40 سالگی کار خود را متوقف کند، اتفاق می‌افتد.

وقتی تخمدان‌های شما آنطور که باید کار نکنند، استروژن کافی تولید نمی‌شود. با کاهش همیشگی سطح استروژن، شروع به تجربه علائم یائسگی خواهید کرد.

تاخیر در قاعدگی خانم‌ها یا از دست رفتن آن ممکن است نشانه اولیه یائسگی زودرس باشد. همچنین ممکن است گرگرفتگی، تعریق شبانه و مشکل در خواب را نیز تجربه کنید.

علائم دیگر نارسایی زودرس تخمدان عبارتند از:

  • خشکی واژن
  • مشکل باردار شدن
  • کاهش میل جنسی
  • مشکل در تمرکز

مبتلا به یک بیماری تیروئیدی هستید

تیروئید شما یک غده پروانه‌ای شکل در گردن شما است که هورمون‌هایی تولید می‌کند که به تنظیم بسیاری از فعالیت‌ها در بدن از جمله چرخه قاعدگی شما کمک می‌کند. چندین بیماری شایع تیروئید از جمله کم‌کاری تیروئید و پرکاری تیروئید وجود دارد.

هر دو اختلال کم‌کاری و پرکاری تیروئید می‌تواند بر چرخه قاعدگی شما تأثیر بگذارند و باعث بی‌نظمی آن شوند، اما پرکاری تیروئید به احتمال زیاد باعث ایجاد تاخیر در قاعدگی خانم‌ها یا از دست رفتن آن می‌شود. بعضی اوقات ممکن است به مدت چند ماه پریود نشوید.

علائم دیگر بیماری تیروئید شامل موارد زیر است:

  • تپش قلب
  • ایجاد تغییراتی در اشتها
  • تغییرات وزن غیر قابل توضیح
  • عصبی شدن یا اضطراب
  • لرزش جزئی دست
  • خستگی
  • تغییر در موهای شما
  • مشکل خواب

یک بیماری مزمن دارید

بعضی از بیماری‌های مزمن، به ویژه بیماری سلیاک و دیابت، ممکن است با بی‌نظمی در دوره قاعدگی خانم‌ها همراه باشند.

بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که بر دستگاه گوارش اثر می‌گذارد. زمانی که افراد مبتلا به سلیاک، گلوتن مصرف می‌کنند، سیستم ایمنی بدن با حمله به غشای روده کوچک واکنش نشان می‌دهد.

وقتی روده کوچک آسیب دیده است، توانایی بدن در جذب مواد مغذی از غذاها مختل می‌شود و این می‌تواند به سوء تغذیه و تأثیرات آن بر تولید هورمون‌ها و منجر به بی‌نظمی در دوره قاعدگی خانم‌ها و دیگر مشکلات منجر شود.

افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 نیز ممکن است در شرایط نادری با از دست رفتن دوره قاعدگی روبرو شوند. این امر معمولاً زمانی رخ می‌دهد که سطح قند خون کنترل نشده باشد.

ممکن است شما باردار باشید

اگر احتمالی برای بارداری شما وجود داشته باشد و عادت ماهیانه شما مثل همیشه منظم نباشد، ممکن است زمان انجام آزمایش بارداری رسیده باشد. سعی کنید این کار را حدود یک هفته پس از شروع دوره خود انجام دهید. خیلی زود آزمایش دادن می‌تواند منجر به جواب منفی کاذب شود.

اگر پریود شما به طور معمول نامنظم است، پیدا کردن زمان مناسب برای انجام آزمایش بارداری سخت‌تر می‌شود. ممکن است لازم باشد چند هفته بگذرد یا با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید.

سایر علائم اولیه بارداری که باید مراقب باشید شامل موارد زیر است:

  • سینه‌های دردناک
  • سینه های متورم
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • خستگی

خط پایانی

اگر دوره قاعدگی یک خانم از حداقل 30 روز از شروع آخرین پریودش گذشته باشد، تاخیر در قاعدگی در نظر گرفته می‌شود.

بسیاری از عوامل می‌توانند منجر به این تأخیر شوند، از تغییرات در سبک زندگی روزمره تا بیماری‌های اساسی. اگر قاعدگی شما به طور مرتب به تأخیر می‌افتد، برای تعیین علت آن، به پزشک خود مراجعه کنید.

 

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره