[sbu_post_image]
علائم افزایش قند خون(دیابت) کدامند؟
خستگی و بی حالی: ناکافی بودن ورود قند به داخل سلولها و ناتوانی در تأمین انرژی مورد نیاز سلولها، باعث ایجاد خستگی میشود.
لاغری و ضعیف شدن: گرسنگی سلولها به دلیل عدم تأمین کافی انرژی، با وجود مصرف غذا، منجر به ضعف بدن و لاغری میشود.
تشنگی زیاد و پر ادراری: افزایش قند خون باعث دفع بیشتر گلوکز توسط کلیهها میشود که منجر به تشنگی زیاد و دفع زیاد ادرار به همراه مقدار زیادی آب میشود. این موضوع میتواند منجر به پرادراری و پرنوشی شود. افزایش قند خون و کاهش عملکرد سیستم ایمنی میتواند منجر به ایجاد عفونتهای مختلف ادراری، پوستی و قارچی در فرد مبتلا شود.
علائم کاهش قند خون کدامند؟
علائم کاهش قند خون میتواند شامل تپش قلب، تعریق، عصبانیت، لرزش، سردرد، رنگ پریدگی، ضعف، تاری دید، سوزن سوزن شدن یا بی حسی لب ها، گرسنگی، گیجی، عدم تمرکز، تهوع و اضطراب باشد. در صورتی که قند خون بهطور شدید کاهش یابد، علائم ناگهانی و شدیدی دیده میشود، از جمله تشنج، از دست دادن هوشیاری، گیجی و بی قراری که جزو فوریتهای پزشکی محسوب میشوند.
علل کاهش قند خون کدامند؟
مصرف انسولین بیش از حد، تأخیر یا حذف یک وعده از رژیم غذایی، افزایش ناگهانی فعالیتهای ورزشی و انجام ورزشهای سخت و طولانی، و تغذیه نامناسب میتواند عواملی باشند که منجر به کاهش قند خون شود. در صورتی که شخص کمآگاهی داشته باشد یا نتواند به درستی قند خون خود را تنظیم کند، ممکن است با مشکلاتی مواجه شود.
در مواردی که قند خون بهطور خفیف کاهش یابد (70-75 mg/dl)، میتوان از آب قند یا یک قاشق مربا خوری عسل یا نصف لیوان آب میوه استفاده کرد تا در مدت 5-10 دقیقه بهبود حاصل شود. اما در صورت کاهش شدید قند خون که باعث از دست دادن هوشیاری فرد میشود، باید بلافاصله از تزریق آمپول گلوکاگون استفاده و بیمار به مراکز درمانی منتقل شود. هنگام کاهش قند خون، مصرف مواد غذایی پرچرب مانند پیراشکی و شکلات توصیه نمیشود و باید از مواد قندی استفاده شود.
عوارض مزمن یا طولانی مدت دیابت
عدم کنترل مناسب قند خون در دراز مدت اثرات مخربی بر اعضاء بدن بیماران دیابتی دارد. عوارض دیابت عبارتند از:
- نوروپاتی (Neuropathy): آسیب های اعصاب محیطی که باعث از بین رفتن حس درد به ویژه در اندام تحتانی و پاها شده و در نهایت ممکن است به زخم پای دیابتی منجر شود.
- نفروپاتی (Nephropathy): آسیب های وارده به عروق و بافت کلیه ها که ممکن است به نارسایی کلیه و در صورت عدم کنترل قند خون به دیالیز منجر شود.
- رتینوپاتی (Retinopathy): آسیب های وارده به عروق چشم و آسیب دیدن شبکیه موجب اختلال دید بیماران می شود که لازم است کنترل سالیانه توسط چشم پزشک انجام شود.
- کاردیومیوپاتی (Cardiomyopathy): عوارض قلبی و عروقی در بیماران دیابتی بعلت افزایش فشار خون و چربی های خون بیشتر دیده می شود. آسیب عضله قلب و اختلال عملکرد قلبی موجب نارسایی قلبی می شود.
- گاستروپارزی (Gastroparasia): عوارض گوارشی به علت اختلال در اعصاب حسی و حرکتی معده و روده ها می باشد که ممکن است به صورت اسهال یا یبوست مشاهده شود.
- درماتوپاتی (Dermatopathy): لکه های قرمز یا قهوه ای به تعداد زیاد در ساق پاها مشاهده می شود گاهی موارد تاول های بزرگ حاوی مایع شفاف و استریل ایجاد شده که در موارد شدید تاول های خونریزی دهنده دیده می شوند.
امروزه کنترل علائم دیابت توسط یک تیم پزشکی انجام می شود و فرد دیابتی نیز یکی از اعضای اصلی این تیم محسوب م گردد. فرد دیابتی باید اطلاعات خود را در مورد علائم دیابت و نحوه کنترل آن افزایش داده و اصول مراقبت از خود را بیاموزد. برای داشتن یک زندگی معمولی، انتخاب غذای مناسب، حفظ وزن مطلوب، ورزش منظم و اجتناب از مصرف دخانیات لازم و ضروری است.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” علائم و عوارض دیابت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دیابت مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب راهنمای دیابت