[sbu_post_image]
هروقت که احساس کردید در صورت یا بدنتان با افزایش ناگهانی و چشمگیر رشد موها مواجه شدهاید، حتماً به دنبال علت پرمویی بگردید و از پزشکتان کمک بخواهید. اگر به هر دلیلی نظم عادتهای ماهانهتان به هم خورد، یا اگر احساس کردید که صدایتان دارد هر روز بمتر و بمتر میشود، حتماً به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید. رشد موهای زاید در خانم ها، همیشه و همه جا رشد نمیکنند. در نواحی خاصی به وجود میآیند، میمانند و در همان نواحی هم رشد میکنند. کدام نواحی؟ نواحی خاصی که معمولاً انتطار میرود آقایان در آن جاها مو داشته باشند، نه خانمها. کجاها؟ چانه، روی لب بالایی، گونهها، سینهها، شکم و ران پا. اما به هر مویی که در این نواحی ببینید، نمیتوانید بگویید موی زاید. موهای زاید، تیره و ضخیمند و با آن موهای نازک و ظریفی که ممکن است در سرتاسر بدن پخش باشند، فرق دارند. این موهای نازک و ظریف را در خیلی از خانمها ممکن است ببینید؛ در بعضیها بیشتر و در بعضیها کمتر، و البته هیچ ربطی هم به موهای زائد ندارد.
مشکل پرمویی یا موی زاید، همان طور که از اسمش برمیآید، یعنی رشد زیادی موها یا وجود موهای زاید. مشکل نادری هم نیست. حتی میشود گفت نسبتاً شایع است. مثلاً در کشوری مانند انگلستان 18 درصد از خانمها از رشد موهای زاید در ناحیه سینه شکایت دارند. 28 درصد از خانمهای انگلیسی از پرمویی در صورت مینالند و 35 درصدشان از پرمویی در شکم. نزیک به70 درصدشان هم از وجود موهای زاید در پاهایشان رنج میبرند. میبینید؟ شیوعش اصلاً کم نیست.
تشخیص علت پرمویی
بعد از یک شرح حال و معاینه اولیه، علت پرمویی معمولاً مشخص میشود. آزمایش هورمونی و سونوگرافی تخمدان نیز میتواند به تکمیل و تعیین روند درمانی بیمار کمک کند. همچنین، مصرف برخی داروها نیز ممکن است علت دیگری برای رشد موهای زاید در خانمها باشد. بارداری هم ارتباط معنیداری با رشد موهای زاید در خانمها دارد. بیشتر زنان در زمان بارداری به درجاتی از پرمویی دچار میشوند که در برخی موارد، واضحتر از نواحی دیگر است. رشد موهای زاید در خانمها ناشی از اثرات هورمونی دوران بارداری است و پس از زایمان به تدریج کاهش مییابد.
داروی کاهش رشد موهای زاید
موجودیت داروهایی است که میتوانند تأثیر هورمونهای مردانه را در بدن کاهش دهند، اما این داروها نیازمند 3 تا 6 ماه هستند تا تأثیر خود را نشان دهند. بعلاوه، این داروها تأثیری در کاهش رشد موهای زاید جدید نیز دارند، اما نمیتوانند بهطور مؤثری بر روی موهای زاید قبلی اثر کنند. همچنین، داروهای خاصی وجود دارند که بهطور خاص برای کاهش رشد موهای زاید صورت طراحی شدهاند و به شکل کرم عرضه میشوند تا بر روی صورت و چانه مالیده شوند. این کرمها معمولاً بعد از 4 تا 8 هفته اثر خود را نشان میدهند، با این حال ممکن است گاهی اوقات زمان بیشتری نیاز باشد.
همچنین، دو داروی خوراکی وجود دارد که هر دو میتوانند جلوی تأثیر هورمونهای مردانه را بگیرند. اولین دارو سیپروترون استات است که گاهی به همراه قرصهای ضد بارداری دیان تجویز میشود. دومین دارو اسپیرونولاکتون است که معمولاً با یک قرص ضد بارداری همراه میشود تا جلوی قاعدگیهای نامنظم که یکی از عوارض این دارو است، گرفته شود.
با توجه به عوارض دارویی، به خانمهایی که از این دو دارو استفاده میکنند، توصیه میشود که حتماً در حین مصرف آنها باردار نشوند؛ زیرا در غیر این صورت، ممکن است عوارض خطرناکی بر جنینشان تحمیل شود.
افزایش موهای زاید در مناطقی مانند صورت، گردن و سینه یک علامت بیماری است که باید جدی گرفته شود و به عنوان یک مشکل زیبایی مورد توجه قرار نمیگیرد. این نشانهها ممکن است نشانگر اختلالات در غدد مانند هیپوفیز، تیروئید، تخمدانها و غدد فوقکلیوی و یا برخی بیماریهای داخلی دیگر باشد. همچنین، این افزایش موها ممکن است ناشی از افزایش حساسیت بافتها به هورمون مردانه تستوسترون یا بیشسازی آن در بدن باشد که باعث فعال شدن این هورمون و ایجاد علائم مردانگی میشود.
در صورتی که این افزایش موها ناشی از اختلالات غددی باشد، ممکن است علائم دیگری همچون اختلال قاعدگی، کاهش موهای سر، جوشهای صورت، افزایش حجم عضلانی و چاقی همراه با آن باشند. اما اگر این افزایش موها به دلیل عوامل دیگری از جمله افزایش حساسیت بافتها به هورمون مردانه باشد، علائم دیگری معمولا وجود ندارد و بیمار فقط تغییرات در موهای خود را مشاهده میکند.
بنابراین، افزایش موهای زاید در مناطق حساس باید مورد بررسی پزشک قرار گیرد تا اختلالات غددی یا هورمونی مشخص شود و درمان مناسب انجام شود.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان پرمویی ” و ” نشانه های هیرسوتیسم ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه رشد موهای زاید در خانم ها مطالعه فرمایید.
منبع: پوتیکا. ویوان نیوز