دیابت و فشار خون بالا

[sbu_post_image]

ارتفاع فشار خون یکی از بیماری‌های خطرناک است که می‌تواند به اعضای مهم بدن از جمله قلب، کلیه، چشم و مغز آسیب برساند. در بیماران دیابتی، به خصوص دیابت نوع 2، فشار خون بالا بسیار شایع است و بیش از 50 درصد از بیماران دیابتی همچنین دارای فشار خون بالا هستند. این دو بیماری می‌توانند عوارض جدی برای بدن ایجاد کنند و باید به سرعت کنترل شوند. حفظ فشار خون در محدوده 120/80mmHg یا کمتر در بیماران دیابتی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی به میزان 50 درصد و صدمات کلیوی، چشمی و عصبی به میزان 33 درصد را کاهش دهد.

فشار خون نشان‌دهنده نیرویی است که خون به دیواره‌های رگهای خونی وارد می‌شود. این فشار برای حرکت خون در سراسر بدن ضروری است. حداکثر فشار خون، زمانی است که قلب منقبض شده و خون را با فشار به داخل شریان‌های بزرگ فرستاده می‌شود و به آن فشار خون سیستولیک یا حداکثر گفته می‌شود. همچنین حداقل فشار خون زمانی است که قلب در حال استراحت است و خون از درون رگها به طرف قلب باز می‌گردد، که به آن فشار خون دیاستولیک یا حداقل گفته می‌شود. میزان طبیعی فشار خون مساوی یا کمتر از 120/80 mmHg است.

علت فشار خون بالا در افراد دیابتی

در اغلب موارد علت فشار خون بالا مشخص نمی باشد اما عواملی وجود دارند که باعث ابتلاء شخص به دیابت و فشار خون بالا می شوند این عوامل به دو دسته تقسیم می شوند:

1) عوامل خطرساز غیر قابل کنترل در بروز دیابت و فشار خون بالا شامل موارد زیر است.

سن: با افزایش سن خطر ابتلاء به دیابت و فشار خون بالا بیشتر می شود.

جنس: در سنین میانسالی مردان بیشتر از زنان مبتلا به دیابت و فشار خون بالا می شوند ولی پس از سن یائسگی زنان بیشتر مبتلا می شوند.

نژاد: طبق آمار سیاه پوستان بیشتر از سفید پوستان به دیابت و فشار خون بالا مبتلا می شوند.

وراثت: افرادی که پدر و مادر و یا بستگاه درجه یک آنان دیابت و فشار خون بالا دارند بیشتر مبتلا می شوند.

2) عوامل خطرساز قابل کنترل در بروز دیابت و فشار خون بالا شامل موارد زیر است:

چاقی، بی تحرکی، مصرف زیاد نمک و چربی. استعمال دخانیات و سیگار. مصرف الکل، استرس و تنش های عصبی.

تشخیص دیابت و فشار خون بالا زمانی است که طی دو بار اندازه گیری با دستگاه فشارسنج کالیبره شده فشار خون مساوی یا بیشتر از 80/130 باشد.

درمان فشار خون بالا در بیماری دیابت

شش گام اساسی در درمان بدون داروی فشار خون عبارتند از:

1) کاهش مصرف نمک: حداکثر نمکی که شخص روزانه می تواند مصرف کند 2400 میلی گرم یا یک قاشق چایخوری است.

2) افزایش مصرف میوه و سبزیجات: مصرف میوه و سبزیجات تازه تا 4 سهم در روز توصیه می شود.

3) انجام فعالیت های ورزشی: انجام ورزش های سبک به مدت 3 روز در هفته و به مدت 45 دقیقه در مدت یک ماه اثرات مثبت خود را روی دیابت و فشار خون بالا نشان خواهد داد.

4) کاهش وزن و رسیدن به وزن مطلوب: با رسیدن به وزن ایده آل، فشار کمتری روی قلب ایجاد شده و فشار خون راحتتر کنترل می شود. کاهش وزن نیم کیلوگرم در هر هفته مناسب می باشد.

5) عدم مصرف سیگار: سیگار باعث انقباض عروق و فعالیت بیشتر قلب شده و فشار خون را بالا می برد.

6) عدم مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی: مصرف مواد مخدر باعث افزایش فشار خون و دیابت می شود.

در صورتی که با رعایت این شش گام اساسی، فشار خون و دیابت کنترل نشود، نیاز به درمان دارویی توسط پزشک دارد. لازم به ذکر است که در طول درمان دارویی نیز باید موارد ذکر شده رعایت گردد. در صورت عدم درمان و تداوم فشار خون بالا، قلب به طور غیر طبیعی بزرگ شده (کاردیومگالی) و کارایی خود را از دست داده و منجر به نارسایی قلبی خواهد شد. مصرف پتاسیم، کلسیم، منیزیم برای کاهش فشار خون و درمان دیابت مفید است. این مواد معدنی در موز، گلابی، زردآلو، شلیل، پرتقال، کاهو، گل کلم، کدو، سیب زمینی، سویا، گوجه فرنگی، انبه، هلو و آناناس موجودند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” چاقی و دیابت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دیابت مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب راهنمای دیابت

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره