[sbu_post_image]
دلایل نرمی استخوان، اغلب به کمبود ویتامین D در بدن کودکان برمیگردد. این کمبود معمولا به دلیل ناکافی بودن مصرف کلسیم از مواد غذایی یا نبودن تابش نور خورشید در بدن ایجاد میشود. نرمی استخوان ممکن است به دلیل وجود راشیتیسم در سه سال اول زندگی و دوران بلوغ، یا به دلیل پوکی استخوان در دوران کهولت سن، به وجود بیاید. در کودکان زیر سه سال، این مشکل ممکن است به دلیل ضعف در تغذیه یا به علت مادرزادی باشد که با تغییر شکل اندامها به شکل پاهای پرانتزی و برجسته شدن قفسه سینه همراه است و باعث دیر بسته شدن ملاج کودک و دیر راه افتادن او میشود. امروزه، به خواطر توجه مادران و توصیههای پزشکان، کمبود ویتامین D و نرمی استخوان در کودکان به شدت کاهش یافته است. اما در مواردی که فرد از سوءتغذیه رنج میبرد، نرمی استخوان به شکل شدید وجود دارد که لازم است تحت نظر متخصص ارتوپدی اطفال درمان شود.
علت نرمی استخوان در دخترانی که رژیمهای سنگین دارند و یا از مشکل بیاشتهایی رنج میبرند و مواد غذایی کمی دریافت میکنند، بیشتر است. افراد مبتلا به این مشکل، با دردهای استخوانی زیادی روبرو میشوند. برای برطرف شدن نرمی استخوان، مصرف ویتامین D موثر است. این ویتامین باید به صورت ترکیباتی به همراه چربی مصرف شود و برای افرادی که رژیم چربی دارند، جذب ویتامین D دشوار میشود. روغن کبد ماهی بهترین ماده برای جذب کلسیم است که به شکل قرص و کپسول در بازار موجود است و مصرف آن برای افرادی که نرمی استخوان دارند توصیه میشود. ویتامین D از واکنش تابش نور خورشید بر ترکیبات کلسترولی زیر پوست بدن به وجود میآید. برای جذب این ویتامین، لازم نیست به مدت طولانی در معرض نور آفتاب باشیم. کافی است بخشهایی از پوست بدن، شامل دست و صورت را مجموعا 15 الی 20 دقیقه در هفته در مقابل نور آفتاب قرار دهیم.
علائم
از مهمترین نشانه های نرمی استخوان در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-در نوزادان استخوان جمجمه سفت نمی شود و این عارضه در سالهای بعدی به صورت عدم تقارن در استخوان جمجمه مشاهده می شود.
– ضخیم شدن استخوان مچ دست و مچ پا
– افزایش تعریق
– تأخیر در رشد دندان های شیری
– ناهنجاری استخوان های لگنی بخصوص در دختران
– انحنای استخوان های پا
– کوتاه قدی به دلیل اختلال در استخوان های ستون فقرات، لگن و پا
نرمی استخوان جمجمه در نوزادان به سبب کاهش میزان دریافت ویتامین دی در دوران جنینی است. برای این دسته از نوزادان به دلایل نرمی استخوان بهتر است همراه با تغذیه با شیر مادر ، از مکملهای حاوی ویتامین دی نیز استفاده شود. نرمی استخوانهای جمجمه که به کرانیوتابس موسوم است ، نوعی مشکل استخوانی است که در کودکان طبیعی علامتی ندارد. این حالت ناشی از کمبود ویتامین دی در دوران جنینی این نوزادان است. این کودکان اغلب دیابت نوع اول نیز دارند و به دلایل نرمی استخوان توده استخوانی انان در دوران کودکی کم است و میزان ایمنی جسمانی انان نیز پایین است.
درمان
محققان توصیه میکنند که مادران در دوران بارداری به میزان کافی و تحت نظر پزشک خود، به نور افتاب معرض شوند.
یک تغذیهشناس معتقد است که مصرف سوپ پای مرغ بهترین دارو و منبع کلسیم و ویتامین D برای کودکان مبتلا به نرمی استخوان (راشیتیسم) است. او توصیه میکند که مادران در کنار داروهای تجویز شده توسط پزشک، از سوپ پای مرغ نیز برای بهبودی سریعتر فرزندانشان استفاده کنند. حتی در بزرگسالان مبتلا به نرمی استخوان، مصرف عصاره پای مرغ بسیار مفید است. این عصاره، حاوی ویتامین D، ویتامین A، کلسیم، فسفر و اسیدهای چرب است. به همین دلیل افرادی که از داروهای پایینآورنده چربی خون مثل استاتین استفاده نمیکنند، نباید این غذا را مصرف کنند. عصاره پای مرغ باید همراه با کمی پیاز پخته شود تا کلسیم آن به بیشترین مقدار برسد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” علت نرمی استخوان ” و ” علایم و نشانه های نرمی استخوان ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نرمی استخوان کودکان مطالعه فرمایید.
منبع: تابناک. راسخون.روزگار نو. تیتر 1