[sbu_post_image]
چندین دلایل برای بلوغ جنسی دیررس وجود دارد. غالباً این پدیده به زمینه خانوادگی بر میگردد. یعنی کسی که بلوغ جنسی دیررس دارد احتمالاً پدر و مادر، عموها، عمهها، داییها، خالهها، برادران یا خواهرانش هم بلوغ دیررس داشتهاند. به این پدیده درنگ سرشتی گفته میشود و معمولاً به درمان خاصی نیاز ندارد. این گونه نوجوانان نهایتاً به طور طبیعی رشد خواهند یافت، فقط کمی دیرتر از همسالان خود. مشکلات پزشکی نیز میتواند باعث بلوغ دیررس گردد.
دیابت و بلوغ دیررس
افرادی که به بیماریهای مزمنی چون دیابت، اختلال غدد برون ریز (فیبروزکیستیک)، بیماری کلیه و یا حتی آسم مبتلا باشند ممکن است دوران بلوغ را از سنین بالاتری شروع کنند زیرا بیماری آنها، رشد بدنشان را مشکلتر میسازد. درمان مناسب و کنترل بهتر این بیماریها میتواند به جلوگیری و درمان بلوغ دیررس کمک کند. افرادی که دچار سوء تغذیه باشند نیز ممکن است دیرتر از کسانی که رژیم غذایی سالم و متعادلی دارند رشد یابند.
بلوغ دیررس در ورزشکاران
برای مثال، نوجوانانی که دچار اختلال تغذیه بیاشتهایی عصبی هستند غالباً آنقدر وزن از دست میدهند که بدنشان نمیتواند به نحو مناسب رشد کند. دخترانی که به صورت حرفهای ورزش میکنند نیز ممکن است دچار تأخیر در رشد شوند زیرا تمرینات شدید آنها را لاغر و نحیف میکند. بدن دختران قبل از ورود به دوران بلوغ و شروع عادت ماهانه، نیازمند مقدار بخصوصی چربی است. بلوغ جنسی دیررس به دلیل مشکلاتی در غدّه هیپوفیز یا غدّه تیروئید نیز میتواند باشد. این غدّهها هورمونهای مهم برای رشد بدن را تولید میکنند. برخی افرادی که در زمان طبیعی، وارد دوران بلوغ نمیشوند، دچار مشکلات کروموزومی هستند. مشکلات کروموزمی میتواند با فرایند رشد طبیعی تداخل کند.
سندروم (نشانگان) ترنر، نمونهای از اختلال کروموزومی است. این بیماری هنگامی بروز میکند که یکی از دو کروموزم X زنان، غیرطبیعی باشد یا وجود نداشته باشد.
این امر به مشکلاتی در چگونگی رشد دختر و رشد تخمدانهای او و تولید هورمونهای جنسی میانجامد. زنانی که دارای سندروم ترنر باشند و درمان مناسب نشده باشند، از نظر بدنی کوچکتر از حدّ طبیعی و نازا هستند و ممکن است مشکلات پزشکی دیگری نیز داشته باشند. مردانی که دچار سندروم (نشانگان) کلاینفلتر هستند با یک کروموزم X اضافی به دنیا آمدهاند (XXY به جای XY ). این بیماری نیز میتواند باعث کند کردن رشد جنسی گردد.
منبع: پارسی طب