تومورهای هیپوفیز

[sbu_post_image]

هيپوفيز يك غده ترشح كننده هورمون است و اندازه بسيار كوچكي حدود 5 تا 8 ميلي متر قطر دارد. این غده داخل يك حفره استخواني به نام سلاتورسيكا (زين تركي) و داخل جمجمه قرار دارد. و از طرفي در زير عصب هاي بينايي قرار گرفته است و با يك اتصال كوچك به نام ساقه هيپوفيز به هيپوتالاموس وصل مي شود.
از نظر فيزيولوژيك اين غده با اين كه بسيار كوچك است ولي اعمال بسيار زيادي انجام مي دهد و كنترل ساير غدد بدن، رشد بدن، تنظيم سيستم متابوليسمي (سوخت و ساز)، قند خون، الكتروليت هاي خون، مسايل جنسي، بارداري، شيردادن و بسياري از وظايف ديگر را بعهده دارد.
با توجه به اينكه سلول هاي اين غدد دائما در حال فعاليت هستند احتمال تومورال شدن آن زياد است بطوري كه سومين تومور شايع مغزي مربوط به هيپوفيز است.(بعد از گليوم و مننزيوم)

تومور هیپوفیز بر اثر رشد غیرطبیعی‌ در غده هیپوفیز که‌ باعث‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری بیش‌ از معمول‌ سایر غدد درون‌ریز می‌گردد، به وجود می آیند. تومورهای‌ هیپوفیز ممکن‌ است‌ خوش‌خیم‌ و یا بدخیم‌ باشند، ولی‌ حتی‌ در صورت‌ بدخیم‌ بودن‌ نیز این‌ تومورها به‌ندرت‌ به‌ سایر نواحی‌ بدن‌ گسترش‌ می‌یابند. تومورهای‌ هیپوفیز در هر دو جنس‌ و در همه‌ سنین‌ دیده‌ می‌شوند، ولی‌ در سنین‌ 50-30 سال‌ شایعترند.

انواع تومورهای هیپوفیز

تومورهاي هيپوفيز بطور كلي به دو دسته تقسيم مي شوند:

دسته اول
تومورهاي كه هورمون هم ترشح مي كنند كه به آن ( Functional ) گويند كه بسته به هورموني كه ترشح مي كنند متفاوت است.
نوع اول : هورمون رشد ترشح مي كند كه به آن اكرومگالي گويند.
نوع دوم : هورمون ACIU ترشح مي كند و باعث سندرم كوشينگ مي شود.
نوع سوم : ترشح پرولاكتين دارد كه به آن پرولاكتنوما گويند و باعث نازايي و ترشح شير از سينه ها و اختلال قاعدگي مي شود.

دسته دوم
تومورهاي كه هورمون ترشح نمي كنند كه به آن non functional گويند.

 منبع: دکتر شیروانی

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره