[sbu_post_image]
در سالهای قبل از غنیسازی ید در این کشورها، با شمار زیادی از کودکان عقبمانده ذهنی روبهرو بودیم که به تشخیص کم کاری تیروئید در بارداری مادران آنها بود. خوشبختانه با افزودن ید به نمک طعام در این کشورها و همین طور افزودن ید به مولتیویتامینهای مخصوص دوران بارداری از میزان بروزاین نوع کم کاری تیروئید در بارداری کاسته شد.
نوع دیگر کم کاری تیروئید به دلیل فعال شدن سیستم ایمنی فرد علیه غده تیروئید خودش به وجود میآید که گاه علت بروز این حالت مبتلا شدن به بیماریهای ویروسی خاص است.
علائم کم کاری تیروئید در بارداری
علائم کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدی شامل خستگی، یبوست، عدم تحمل سرما و افزایش وزن میباشد. علاوه بر این، ورم اندامها و صورت، ریزش مو و خشکی پوست نیز ممکن است از علائم دیگر باشند. این علائم ممکن است در بسیاری از بیماریهای دیگر نیز مشاهده شود، بنابراین برای تشخیص دقیق این بیماری نیاز به انجام آزمایشات خاص هورمونی داریم. همچنین، در دوران بارداری تغییراتی در میزان طبیعی این آزمایشهای هورمونی رخ میدهد، بنابراین برای تشخیص صحیح، به مشاوره فرد متخصص در این زمینه نیاز داریم.
خطرات ناشی از کم کاری تیروئید در حاملگی
– سقط جنین
– زایمان زودرس
– مسمومیت بارداری
– فشار خون ناشی از بارداری
– اختلالات رشد در کودک
– عوارضی مانند کاهش آهن بدن و افزایش فشار خون
– آسیب های مغزی در کودک مانند معلولیت های شناختی
متخصص غدد علاوه بر تجویز دارو، به فرد باردار توصیه می کند که هر شش هفته یک بار آزمایش تیروئید بدهد تا میزان هورمون تیروئید در خون مشخص شود.
رژیم غذایی برای درمان کم کاری تیروئید در بارداری
مخالفان پرکاری تیروئید باید از مصرف مواد غذایی گواتروژن خودداری کنند و سبزیجات را به صورت پخته مصرف کنند. مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا (کانولا)، بادام زمینی، ارزن و سویا هستند. مصرف سویا میتواند باعث مانع شدن از جذب کافی داروهای تیروئید شود، بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرد.
همچنین باید توجه داشت که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کرد تا ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا همراه با بخار خارج شود. برای جلوگیری از زیادهرفتن مصرف ید و کمکاری تیروئید، تنظیم کالری دریافتی ضروری است. همچنین، تأمین مقادیر کافی ویتامینهای C، A، E و گروه B برای تولید هورمون تیروئید بسیار حائز اهمیت است. برای این منظور، مشاوره با کارشناس تغذیه و استفاده از درمان دارویی توصیه میشود. همچنین، نباید نمک یددار را در شیشههای شفاف و در معرض نور نگهداری کرد.
تغییر رژیم غذایی بر اساس نوع بیماری تیروئید بسیار حائز اهمیت است. همچنین باید به یاد داشت که در صورت پرکاری و کمکاری تیروئید، رژیم غذایی هرگز نمیتواند به عنوان جایگزین درمان دارویی کمکاری تیروئید در دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد؛ بلکه باید به عنوان یک اقدام تکمیلی مفید در کنار درمان دارویی در طول عمر مدنظر قرار گیرد.
T4 آزاد (تیروکسین)، هورمون فعال تیروئید در خون است. بسیار مهم است که به یاد داشته باشیم که در افراد سالم، مقدار طبیعی هورمون T4 در خون، مانند محدودههای طبیعی برای قد و وزن، وجود دارد که به عنوان محدودههای طبیعی تلقی میشود و ممکن است مقدار هورمون تیروئید برای جمعیت عمومی، برای یک فرد خاص مناسب نباشد. پادتنهای ضد تیروئید احتمال وجود التهاب خودايمنی تیروئید را که ممکن است عامل هیپوتیروئیدی باشد، نشان میدهند. یک پزشک عمومی ممکن است بتواند کمکاری تیروئید در دوران بارداری را تشخیص دهد، اما بیشتر اوقات نیاز به کمک یک تخصصی در بیماریهای تیروئید، یعنی پزشک زیر نظر، وجود دارد.
برای آشنایی با ” درمان کم کاری تیروئید در بارداری ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: جام جم آنلاین. بیتوته. دستان سبز