[sbu_post_image]
کوتاهی قد در کودکان همواره مورد نگراني اولياي آنها بوده و سبب مي شود تا پيگيري و مراقبتهاي بيشتري را برای افزایش قد کودکان شان انجام دهند . منظور از کوتاهي قد آن است که در يک کودک ، اندازه قد در شرايط يکسان از نظر جنس ، سن و نژاد ، از ساير کودکان کوتاهتر باشد . در برخي موارد نيز سرعت رشد و افزایش قد در جوار کوتاهي قد به طور اشتراکي کم است . بلندي بيش از اندازه ي قد نيز نگران کننده است . در ادامه شمار را با تاثیر تغذیه بر افزایش قد آشنا می کنیم:
تاثیر کمیت و کیفیت تغذیه بر افزایش قد
کاهش ميزان مصرف تغذيه مادر باردار و مشکلات رواني و اجتماعي مادر در تغذيه و پرورش کودک ، روماتيسم مفصلي ، بي اشتهايي ، مشکلات رواني واجتماعي کودک ، ژنتيک ، بيماريهاي مادرزادي ، اختلال در عمل هورمونها يي چون هورمون رشد (جي اچ ) ، فوق کليه پرولاکتين ، ال اچ ، اف اس اچ وهورمونهاي تيروئيد غده هيپوفيز در مغز به عنوان مهمترين علت هورموني در نداشتن افزایش قد دخالت دارد ودر صورتي که اين غده در توليد هورمون رشد ، سستي نشان دهد افزایش قد اتفاق نمی افتد.
عوامل تاثیر گذار بر افزایش رشد قدی
ژنتيک ( سرشتي ) ، اختلالات ژنتيکي مادرزادي ( سندرم مارفان وسندرم کلاين فيلتر ) ، ازدياد توليد هورمون رشد از غده هيپوفيز مغز ( جي اچ ) که به ژيگانتيسم شهرت دارد ، اختلالات تيروئيدي .
براي اينکه کودکان با اختلال افزایش قد و رشد دچار نشوند بايد آزمايشات طبي و معاينات و ارزيابي رشد و وزن کودک را به صورت منظم انجام داد . و بايد شرايطي بوجود آيد که مشکلات روحي و رواني کودک و مادر به حداقل برسد ودر صورتي که از تغذيه مناسب برخوردار نيستند برنامه غذايي مناسبي برايشان تهيه شود.
استفاده از لبنيات ، حبوبات ، ميوه و بويژه سبزيجات که که تهيه آن مستلزم هزينه زيادي نيست ، از جمله مواردی است که نشان دهنده تاثیر تغذیه بر افزایش قد است.
نبايد از داروهاي ممنوعه استفاده شود .
در ماههاي اول تولد و تا 2 سالگي بايد در مورد رشد کودک ، وزن و افزایش قد او حساسيت بيشتر نشان داد و او را همسن و سالهايش مقايسه کرد .
در صورت مشکوک بودن از نظر قد و سن و نژاد نسبت به ساير کودکان ، بايد به پزشک متخصص غدد مراجعه کرد تا به درمان کوتاهی قد کودک بپردازد .
آشنایی با روش های افزایش قد (کلیک کنید)
منبع: همدردی