[sbu_post_image]
میزان متابولیسم پایه بدن در کم کاری تیروئید کاهش مییابد. به همین علت به موازات کاهش توانایی بدن برای تولید هورمون های تیروئیدی احتمال افزایش وزن بیشتر میشود. از طرف دیگر تجمع مایعات در بدن در این افزایش وزن نقش دارد. افزایش وزن در کم کاری تیروئید معمولاً به آهستگی و به تدریج رخ میدهد و در خیلی از مواقع حتی احتمال ارتباط آن با وضعیت عملکرد تیروئید نیز داده نمیشود. تغییر ساختار واسطههای شیمیایی مغز، افسردگی، پرخوری، استرس و اختلال در تعادل هورمونی میتوانند در افزایش وزن موثر باشند.
البته باید در نظر داشت که افزایش وزن صرفنظر از کمکاری تیروئید با فاکتورهای دیگری مانند افزایش دریافت مواد غذایی، کاهش فعالیت بدنی و سبک زندگی نادرست افراد نیز ارتباط دارد. مقاومت متابولیک و مقاومت به انسولین از جمله مهمترین اختلالات مرتبط با کم کاری تیروئید هستند که منجر به افزایش وزن میشوند. اطلاع از میزان فشارخون، سطح کلسترول و قند خون و سطح هورمونهای تیروئیدی همه از جمله اطلاعاتی هستند که در کمک به کنترل وزن افراد بسیار موثر میباشند. باید توجه داشت برای جبران افزایش وزن ناشی از کم کاری تیروئید حذف وعدههای غذایی و محدودیت شدید انرژی نادرست است. شواهد موجود نشان دادهاند حذف وعدههای غذایی به علت محدودیت انرژی دریافتی، کربوهیدراتها و مواد مغذی میتوانند به میزان زیادی باعث کاهش عملکرد هورمونهای تیروئیدی شوند.
بهطور کلی انتظار میرود در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید با شروع درمانهای مورد نیاز روند کاهش وزن آغاز شود، البته طبیعی است که در برخی از افراد سرعت کاهش وزن کمتر از حد انتظار باشد. در نظر گرفتن یک دوره زمانی طولانی برای کاهش وزن در چهارچوب یک اصلاح کلی در سبک زندگی فرد برای یک کاهش وزن موفق در کنار درمان دارویی برای افراد مبتلا مورد نیاز است. ورزش کردن و فعالیت فیزیکی نیز در زمان کم کاری تیروئید علاوه بر کاهش استرس منجر به بهبود متابولیسم بدن و تسهیل کاهش وزن میشود.
اضافه وزن به تنهایی مشکلات زیادی را برای فرد به وجود میآورد که میتوان به عنوان نمونه به چربی خون، دیابت و… اشاره کرد ولی در رابطه با مراجع مورد نظر به بررسیهای بیشتری نیاز است. اینطور که به نظر میرسد علاوه بر چاقی و چربی خون با مشکل دیگری هم مواجه هستید و آن «کمکاری» غده تیروئید است.
برای تشخیص قطعی این بیماری باید آزمایش خون بدهید. ولی با علائم ذکر شده احتمال کم کاری تیروئید دور از انتظار نیست.
آشنایی با درمان چاقی تیروئید با تغذیه (کلیک کنید)
منبع: پارسی طب. شهر سرگرمی