[sbu_post_image]
ترشح هورمون رشد از غده هيپوفيز يك جريان دائمي و هميشگي نيست، بلكه اين هورمون به صورت دوره اي يا پريوديك ترشح مي شود و ميزان آن در خون، در طول شبانه روز تفاوت دارد و تحت تاثير عواملي ترشح آن افزايش مي يابد.
خوابيدن، ورزش كردن ، گرسنگي، سرما ، اعمال جراحي ، شوك هاي عصبي و خوردن غذاهاي پروتئيني باعث مي شود كه هورمون رشد بيشتر ترشح شود.
تاثیر هورمون رشد بر افزایش قد
در واقع هورمون رشد يك خاصيت فيزيولوژيك مهم دارد كه از كاهش غلظت گلوكز (قند) خون جلوگيري مي كند تا آن را براي نياز سلول هاي مغزي حفظ كند. بنابراين كاهش غلظت گلوكز به هنگام گرسنگي و ورزش سبب افزايش ترشح هورمون رشد در خون مي شود. در حين خواب عميق نيز بيشترين مقادير هورمون رشد ترشح مي شود.
در دوران كودكي، ترشح کافي هورمون رشد اهميت زيادي دارد، زيرا مقادير متناسب آن سبب رشد طبيعي كودك مي شود و كاهش آن به كوتاهي قد و كاهش رشد كودك منجر مي شود.
از طرف ديگر افزايش ترشح هورمون رشد نيز در سنين كودكي، باعث رشد و بلند قدي غير طبيعي و غول پيكري وي مي شود و عارضهاي به نام “ژيگانتيسم” را به وجود مي آورد. حتي بعد از سنين رشد كه صفحات رشد استخوان ها بسته مي شوند، با افزايش ترشح هورمون رشد، اگرچه طول استخوان ها افزايش نمي يابد، اما قطر استخوانها زياد شده و درشت هيکلي در ناحيه فك، پيشاني، دست و پاها عارضه اي را به وجود مي آورد كه “آكرومگالي” ناميده مي شود.
استفاده از هورمون رشد برای افزایش قد، به صورت تزریقی با فواصل خاص است، مثلاً هر شب با مقدار مشخصی که پزشک تجویز میکند، به بیمار تزریق میشود. آمپولها به صورت زیر جلدی تزریق میشود. مدت درمان خیلی طولانی است و در حد یک یا چند سال است. با این کار، پزشک از کودک انتظار رشد قدی دارد اما اگر صفحات رشد بسته شده باشد، ما دیگر انتظار پاسخ به درمان با هورمون رشد را نداریم.
منبع: تبیان