[sbu_post_image]
افراد دیابتی در مقایسه با افراد غیر دیابتی، اغلب با اختلالات خواب مواجه هستند. آنها گزارشات بیشتری از کمبود خواب، خواب آلودگی در طول روز و احساس ناخوشایندی در پاها که باعث بیداری شبانه شان میشود، دارند. بنابراین، اعتراف 71% افراد دیابتی به کیفیت نامناسب خواب یا نیاز به استفاده از خوابآورها، امری قابل توجه است. فراوانی عوامل مختلفی، مانند تغییرات سریع قند خون در دیابت نوع 1 یا چاقی و مشکلات تنفسی در دیابت نوع 2، میتواند باعث بیخوابی و اختلال در خواب افراد دیابتی شود. همچنین، ناراحتی و درد ناشی از نوروپاتی محیطی و عوارض دیگری مانند اختلالات تنفسی در خواب، درد ساق پا (سندرم بیخوابی ساقها)، گرفتگی عضلات، تغییرات قند خون در طول شب و نیاز مکرر به دستشویی، نیز از عوامل موثر در آشفتگیهای خواب افراد دیابتی هستند. بنابراین، ارزیابی کیفیت و اختلالات خواب در بیماران دیابتی، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
درمان اختلال خواب در افراد دیابتی
توجه به این نکته که عوامل ایجاد کننده اختلال خواب در افراد دیابتی چند فاکتوری می باشند در درمان موفقیت آمیز آن خیلی مؤثر می باشد. در مورد اختلال خواب در افراد دیابتی می توان علاوه بر درمانی دارویی از درمان های آرام سازی نیز استفاده کرد.
چند راهنمایی ساده برای یک خواب بهتر:
1) در یک ساعت مشخصی به رختخواب بروید.
2) رختخواب خود را آرام، تاریک و راحت درست کنید.
3) از رختخواب برای تماشای تلویزیون و یا انجام کار دیگری استفاده نکنید.
4) از مصرف نیکوتین و کافئین 6-4 ساعت قبل از خواب بپرهیزید.
5) قبل از خواب چرت نزنید.
6) می توانید قبل از خواب حرکات آرام سازی بدن داشته باشید اما از انجام حرکات سنگین ورزشی بپرهیزید.
7) می توانید 15 دقیقه قبل از خواب کتاب بخوانید.
8) اگر 15 دقیقه بعد از رفتن به رختخواب خوابتان نبرد، با خود کلنجار نروید. بلند شوید و به انجام کاری مثل کتاب خواندن و یا تماشای تلویزیون خود را مشغول کنید و هر گاه احساس خواب آلودگی کردید به رختخواب خود برگردید.
9) از خوردن و آشامیدن درست قبل از خواب بپرهیزید. به جز کسانی که به دستور پزشک بایستی قبل از خواب چیزی بخورند.
10) خوابیدن خود را در اولویت قرار دهید و اجازه ندهید ادامه فعالیت های روزانه جایگزین آن شود. در مورد اختلال خواب در افراد دیابتی ناشی از مشکلات تنفسی علاوه بر اقدام به کاهش وزن، برای درمان دارویی از پشک خود کمک بگیرید. در مورد درد ساق پا و گرفتگی های عضلات پا، نیز می توانی از داروهای تجویزی پزشک خود استفاده کنید. با کنترل قند خون نیز می توان از دفعات رفتن به دستشویی کاست. با حرکات آرامسازی نیز می توان از یک خواب با کیفیت بهره جست.
یک تحقیق اخیر از دانشگاه شیکاگو نشان داد که عادات زندگی سالم شامل عادات غذایی صحیح و فعالیت فیزیکی مناسب نباید از خواب با طول زمانی مناسب و کیفیت خوب غافل شوند. متوسط نیاز افراد بزرگسال به خواب حدود 8 ساعت در شب است، اما یافتههای جدید نشان میدهند که متوسط خواب افراد بزرگسال امروزه کمتر از 7 ساعت در شب است و بیش از یک سوم افراد بزرگسال حداقل در چند روز از ماه با خواب ناکافی مواجه هستند که تأثیر نامطلوبی بر کیفیت کار و فعالیتهای اجتماعی آنها دارد.
میزان نیاز به خواب در صورتی که فرد در روزهای اخیر دچار کم خوابی شده باشد، از 8 ساعت بیشتر است. حتی زمانی که ما خودمان را با برنامه کاهش خواب تطبیق میدهیم، خواب ناکافی به نوع قضاوت، زمان عکس العمل و دیگر عملکردهای ما تأثیر میگذارد. خواب ناکافی ممکن است ریسک ابتلا به دیابت را افزایش دهد. در یک مطالعه دیده شد که زنانی که فقط 5 ساعت در شب میخوابند، 2.5 برابر بیشتر تمایل به ابتلا به دیابت دارند نسبت به کسانی که 8 تا 7 ساعت در شب میخوابند. بنابراین، برای داشتن سلامتی بهتر، باید به خواب کافی و کیفیت خوب توجه کنیم.
اختلالات خواب در افراد دیابتی منجر به افزایش مقاومت به انسولین میشود، که یکی از عوارض دیابت است. یک مطالعه نشان داد که وقتی افراد سالم جوان شبانه 4 ساعت بخوابند، سطح انسولین و قند خونشان شبیه به افراد دیابتی میشود. افراد دیابتی با کمبود خواب تغییرات مداوم در سطح قند خون خود را تجربه میکنند. هورمونهایی که در طول شب ترشح میشوند و کنترل مصرف انرژی بدن را به عهده دارند، با مراحل خواب در ارتباط هستند. عدم خواب کافی یا عدم انجام مراحل مختلف خواب میتواند این الگو را تخریب کند و در نتیجه، اختلال خواب در افراد دیابتی میتواند منجر به چاقی شود.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان دیابت و مرض قند ” و ” درمان کم خوابی در دیابت ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عوارض دیابت مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب راهنمای دیابت