کم کاری‌ غده پاراتیروئید

[sbu_post_image]

کم‌کاری غده پاراتیروئید به کاهش تولید هورمون پاراتیروئید (پاراتورمون) از غدد پاراتیروئید اشاره دارد. این غده‌ها که به اندازه نخود هستند و در پشت غده تیروئید قرار دارند، مسئول تنظیم سطح کلسیم خون هستند. کاهش هورمون پاراتیروئید در خون باعث کاهش سطح کلسیم خون می‌شود. هورمون پاراتیروئید همراه با ویتامین D و کلسیتونین (هورمونی که از تیروئید ترشح می‌شود) سطح کلسیم را در بدن تنظیم می‌کنند. این اختلال نادر در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ می‌دهد.

کم‌کاری غده پاراتیروئید یا هیپوپاراتیروئیدیسم ممکن است ارثی یا اکتسابی باشد. در گذشته، هیپوپاراتیروئیدیسم اکتسابی ثانویه به جراحی گردن یا تیروئید شایع‌تر از هیپوپاراتیروئیدیسم ارثی بود، اما امروزه با پیشرفت روش‌های جراحی و نیز افزایش درمان‌های غیر جراحی پرکاری تیروئید، شیوع این نوع کم‌کاری پاراتیروئید کاهش یافته است. در این روش‌ها، غده‌های پاراتیروئید (که در سطوح خلفی لوب‌های جانبی تیروئید قرار دارند) حفظ می‌شوند.

کم‌کاری غده پاراتیروئید ارثی می‌تواند به صورت مستقل و بدون وجود نشانه‌های دیگر پوستی و غدد درون ریز ایجاد شود. به طور خاص، هیپوپاراتیروئیدیسم ارثی ممکن است همراه با دیگر ناهنجاری‌ها، مانند نقص تکاملی یا نارسایی اعضای درون ریز دیگر از جمله غده فوق کلیه، تیروئید یا تخمدان، رخ دهد. کم‌کاری پاراتیروئید مزمن اکتسابی معمولاً ناشی از برداشت ناخواسته تمام غده‌های پاراتیروئید در طی جراحی‌های گردن یا تیروئید اتفاق می‌افتد. علل کم‌تر رایج هیپوپاراتیروئیدیسم مزمن اکتسابی شامل آسیب ناشی از رادیوتراپی در پرکاری پاراتیروئید و آسیب غددی در بیماران مبتلا به هموکروماتوز و هموسیدروز پس از انتقال مکرر خون هستند.

تشخیص و درمان کم کاری غده پاراتیرویید

تست PTH کامل، معمولاً بیشترین تست هورمون پاراتیروئید درخواستی است. این تست برای کمک به تشخیص علت پایین یا بالا بودن سطح کلسیم و همچنین برای تشخیص بین علل مرتبط و غیرمرتبط با پاراتیروئید درخواست می‌شود. همچنین، در صورت بیماری مرتبط با پاراتیروئید، ممکن است برای پایش اثربخشی درمان نیز درخواست شود.

افزایش ترشح PTH ممکن است به دلیل وجود تومور خوش‌خیم پاراتیروئید و در نتیجه کم‌کاری غده پاراتیروئید ایجاد شود. همچنین، میزان پایین PTH ممکن است به دلیل شرایطی باشد که باعث هیپرکلسمی یا اختلال در تولید PTH و در نتیجه کم‌کاری غده پاراتیروئید می‌شوند. برخی داروها، مانند فسفات‌ها، داروهای ضدتشنج، استروئیدها، ایزونیازید، لیتیم و ریفامپین نیز می‌توانند سطح PTH را افزایش دهند.

درمان کم‌کاری غده پاراتیروئید، شامل جایگزینی ویتامین D و یا 1.25 OH)2 D3) (کلسیتریول) به همراه مصرف زیاد کلسیم خوراکی می‌باشد.

برای آشنایی با ” درمان کم کاری پاراتیروئید ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: کتاب بیماری های غدد

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره