کمبود ویتامین D و بیماری راشیتیسم

[sbu_post_image]

باید در نظر داشت که کمبود ویتامین D، اگر در سنین کودکی رخ دهد، می‌تواند باعث بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان شود که علائم خاص خود را دارد. برای تولید ویتامین D کافی، باید به مدت ۱۵ دقیقه در روز به اشعه آفتاب در مناطقی از بدن مانند صورت، گردن، بازوها و دست‌ها برخورد کنیم. پس از آن، می‌توان از ضدآفتاب‌ها برای جلوگیری از مضرات اشعه ماوراء بنفش استفاده کرد. البته برای بهره‌برداری کامل از این روش، هوا باید صاف باشد و هیچ مانعی در مقابل آفتاب وجود نداشته باشد.

اگر دو بار در هفته به بدن به مدت ۱۵ دقیقه برخورد اشعه آفتاب داده شود، می‌توان تمام نیاز فرد به ویتامین D را تأمین کرد و از بیماری نرمی استخوان جلوگیری کرد. بنابراین، برای حفظ سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از بیماری‌های مربوط به کمبود ویتامین D، باید به میزان کافی به اشعه آفتاب برخورد کرد و به مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D مانند شیر، پنیر، کره، خامه و ماهی‌های چرب توجه کرد.

فواید ویتامین D در راشیتیسم

ویتامین D یک نوع چربی است که در مواد غذایی مختلف یافت می‌شود. منابع غنی از ویتامین D شامل شیر، پنیر، کره، خامه و ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین و ماهی تن هستند. گوشت و تخم مرغ نیز حاوی ویتامین D هستند، اما به میزان کمتر. عملکرد اصلی ویتامین D حفظ مخازن کلسیم و فسفر در بدن است. این ویتامین با تاثیر بر روی مخاط روده باریک، باعث می‌شود که درصد زیادی از کلسیم و فسفر موجود در مواد غذایی جذب شود و از دفع این مواد با ارزش جلوگیری می‌کند.

ویتامین D تنها نوع ویتامینی است که به عنوان هورمون نیز شناخته می‌شود. این ویتامین برای محکم کردن استخوان‌ها و دندان‌ها مفید است و همچنین به حفظ قدرت عضلانی و جذب کلسیم بدن کمک می‌کند. کمبود کلسیم یا ویتامین D می‌تواند منجر به ترک خوردن یا شکستن استخوان‌ها شود. بیماری اصلی ناشی از کمبود ویتامین D، راشیتیسم یا نرمی استخوان است. راشیتیسم یا ریکتز، ناشی از کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوان‌ها در کودکان است. عوارض راشیتیسم در استخوان‌های اصلی و بلند رخ می‌دهد و فرد ممکن است دچار درد و سستی عضلات شود. به دلیل کمبود املاح، استخوان‌ها قادر به تحمل وزن نیستند و ممکن است انحنا پیدا کنند.

به طور کلی، راشیتیسم یک بیماری استخوانی است که در بچه‌ها باعث ضعیف شدن استخوان، پاهای پرانتزی و تغییر شکل در اندام‌ها می‌شود. افرادی که به موارد زیر معرض هستند، بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند:

  • بچه‌هایی که به مدت طولانی فقط از شیر مادر تغذیه می‌کنند و از مکمل ویتامین استفاده نمی‌کنند.
  • افرادی که در رژیم غذایی خود مقدار کمی کلسیم مصرف می‌کنند.
  • افرادی که پوست تیره دارند و به نور بیشتری برای ساخت ویتامین D نیاز دارند و در نور کمتر ممکن است دچار کمبود ویتامین D و بیماری راشیتیسم شوند.
  • افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند و به دلیل مصرف ناکافی لبنیات بیشتر در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم هستند.

درمان نرمی استخوان یا راشیتیسم

تجویز کلسیم درمان راشیتیسم یا ریکتز است. معمولا چند ماه طول می کشد تا وضعیت بیمار به حد طبیعی برسد. پای پرانتزی یا بسیاری از تغییر شکل اندام ها با درمان دارویی خود به خود خوب می شوند. در حالات شدید تغییر شکل استخوان ها در کمبود ویتامین D و بیماری راشیتیسم ممکن است، جراحی نیاز باشد با این وجود بعضی اوقات تغییر شکل استخوانی لگن یا قفسه ی سینه و یا مشکلات قدی که برای بیمار به بوجود آمده ممکن است برای همیشه برای وی باقی بمانند.

برای آشنایی بیشتر با ” درمان نرمی استخوان ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: پرشین پرشیا. واضح. هفت سیب

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره