پیشگیری از عفونت در دیابت

[sbu_post_image]

یکی از شایعترین عوارض عفونت در دیابت، زخم پای دیابتی است. طبق آمار 15 درصد کل افراد دیابتی حداقل یکبار در زندگی مبتلا به زخم پا می شوند. در دنیا در هر 30 ثانیه یک اندام تحتانی بعلت عوارض دیابت قطع می شود. بیماران دیابتی مستعد ایجاد زخم پا بوده و نیازمند توجه و مراقبت ویژه برای پیشگیری از عفونت در دیابت می باشند.

عوارض عفونت در دیابت

عوامل خطر زای زخم پای دیابتی شامل نوروپاتی (حسی، حرکتی، اتونوم)، بیماری عروق محیطی، تغییر شکل غیر طبیعی در پا، قطع عضو قبلی، وجود پینه، مصرف سیگار، کاهش بینایی، پرفشاری خون، و بالا بودن چربی های خون می باشد.

اگر بیمار با عفونت در دیابت به لنگیدن متناوب دچار باشد یا از درد در حالت استراحت شکایت کند، ممکن است مبتلا به بیماری عروق محیطی باشد و به زخم پای دیابتی مستعد باشد. اگر پاهای بیمار به رنگ بنفش در آمده و در لمس سرد باشد، احتمال نقص گردش خون و عفونت در دیابت وجود دارد. اختلال شریان محیطی یکی از علل بروز زخم پای دیابتی است که می تواند باعث اختلال در روند بهبود زخم، عفونت در دیابت و در نتیجه قطع عضو شود. اختلالات پا یکی از شایعترین علت های بستری شدن و ناتوانی در بیماران دیابتی است.

زخم پای دیابتی و عفونت آن یکی از مشکلات شایع در بیماران دیابتی است. این مشکل با ترکیب چندین عامل از جمله کاهش حس، اختلال گردش خون، قند خون بالا، سیستم ایمنی ضعیف و عفونت ها به وجود می آید. این عوامل باعث می شوند درمان زخم پای دیابتی با مشکلاتی مواجه شود.

بیماران دیابتی به دلیل کاهش حس در پای خود، ممکن است فرو رفتن جسم خارجی در پا و حتی سوختگی پا را متوجه نشوند. همچنین، اختلال گردش خون ممکن است باعث شود سلول های دفاعی به محل زخم نرسند و در نتیجه بهبودی صورت نگیرد. بنابراین، تشخیص شرایط پر خطر در پا برای تمام بیماران دیابتی بسیار مهم است.

برای تشخیص شرایط پر خطر در پا، بیماران دیابتی باید سالیانه توسط پزشک معاینه شوند. این معاینه شامل بررسی سیستم حسی و حرکتی، وضعیت عروقی، شکل ظاهری پا، تغییر شکل استخوانی، بررسی پوست بویژه بین انگشتان پا، وجود گرمی و قرمزی، بررسی شرایط ایجاد عفونت در دیابت و زخم می باشد.

بنابراین، بیماران دیابتی باید به مواردی مانند عفونت ها و زخم پای دیابتی توجه کنند و در صورت وجود هرگونه علائم، به پزشک خود مراجعه کنند. به دلیل اینکه درمان زخم پای دیابتی با مشکلاتی مواجه است، پیشگیری از آن بسیار مهم است.

روش های پیشگیری از زخم پای دیابتی

روزانه باید پاها را معاینه کرد و به دقت تغییرات رنگ پوست، تورم، ترک‌های پوستی و درد را نظارت کرد. انتخاب کفش مناسب و راحت که اندازه‌ی پا را داشته باشد، اهمیت ویژه‌ای در پیشگیری از عفونت در دیابت و زخم پای دیابتی دارد. بهترین زمان برای خرید کفش بعد از ظهر است زیرا پا در اندازه‌ی طبیعی‌اش قرار دارد. رعایت بهداشت پاها شامل شستشوی روزانه و خشک کردن دقیق آنها، کوتاه کردن ناخن‌ها به شکل مستقیم و عدم دستکاری ضایعاتی مانند میخچه می‌شود. بیماران دیابتی باید هرگز با پای برهنه پیاده‌روی نکنند. همچنین باید روزانه کفش‌ها را بررسی کرده و وجود سنگریزه یا میخ در آنها را چک کنند. پوشیدن جوراب مناسب از جنس نخ و کتان و تعویض روزانه آنها نیز ضروری است. همچنین در طول پیاده‌روی یا مسافرت‌های طولانی، به پاها استراحت داده شود. محافظت از پاها در برابر سرما و گرما نیز بسیار مهم است و باید از رفتن به محیط‌های خیلی گرم یا خیلی سرد خودداری کرد. سطوح خشک پاها باید با استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده مرطوب شوند، با این تفاوت که بین انگشتان پا نباید مرطوب شوند زیرا این کار می‌تواند باعث رشد قارچ در آنجا شود. در صورت وجود هر گونه زخم یا عفونت در دیابت، باید بلافاصله آن را با یک پانسمان استریل پوشانده و به پزشک مراجعه کرد.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان دیابت و مرض قند ” و ” درمان زخم پای دیابتی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پیشگیری از عفونت در دیابت مطالعه فرمایید.

منبع: کتاب راهنمای دیابت

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره