[sbu_post_image]
اصول جلوگیری از ایجاد زخم پای دیابتی
پیشگیری از بروز مشکلات زخم پای دیابتی به مجموعه ای از عوامل بستگی دارد:
- کنترل خوب بیماری دیابت
- معاینه ی منظم پا توسط بیمار
- داشتن اطلاعات کافی برای تشخیص مشکلات پا
- انتخاب پاپوش مناسب
- انجام ورزش منظم درصورت توانایی
- جلوگیری از ایجاد جراحت با از میان برداشتن موانع
- معاینه ی پزشکی پا حداقل یک بار در سال بوسیله ی مونوفیلامنت (وسیله ای از جنس نایلون که برای بررسی حس پاها بکار می رود).
عوامل موثر بر ایجاد زخم پای دیابتی
-
سن
هر چه سن بیمار بیشتر باشد احتمال بروز مسائل جدی در پاها بیشتر می شود به علاوه دیابت و مشکلات گردش خون و تخریب عصب در افراد مسن مبتلا به دیابت بیشتر است. از سوی دیگر افراد مسن بیشتر درمعرض آسیب های خفیف پا به دلیل مشکل در راه رفتن وعبور از موانع به دلیل عدم داشتن دید کافی قرار دارند.
-
مدت زمان ابتلا به دیابت
هر چه مدت زمان ابتلا به دیابت بیشتر باشد احتمال ایجاد یک یا چند فاکتور خطر برای مشکلات اندام های انتهای در افراد دیابتی بیشتر می شود.
-
خطر عفونت
عفونت هایی که به گانگرن شدن عضوی می انجامد درتمام جهان یکی از دلایل قطع عضو و همچنین افزایش خطر مرگ می باشند. زخمهایی با قطر بیش از 2/5 سانتی متر حتی اگر تحت درمان نیز قرار بگیرند ،خطر قطع عضو را بیشتر میکند. عفونت هایی که در عمق بافت واستخوان ایجاد می شوند با خطر قطع عضو بیشتری همراه می باشند.
-
کیفیت گردش خون
چنانچه جریان خون در پاهای بیمار به دلیل تخریب عروق خونی به علت کشیدن سیگار یا دیابت یا هر دو کاهش یابد بهبود زخم به سختی صورت می گیرد واحتمال ایجاد عفونت های جدی و قطع عضو بیشتر می شود.
-
هماهنگی با روش درمانی
اینکه بیمار تا چه حد از برنامه ی درمانی خود تبعیت کند و در این کار با کادر پزشکی هماهنگ باشد نکته ی بسیار اساسی دربهبود زخم است. بهمین علت به بیماران توصیه می شود هر سوال یا نکته ی نامفهومی درمورد مراحل درمان و نحوه ی مراقبت دارند از کادردرمانی بپرسند. چنانچه یکی از روشهای درمان بنظرشما موثر نیست حتماً با پزشک خود درمیان بگذارید.
-
مراکز درمان زخم
یک مرکز درمان زخم یک مرجع عالی برای ارجاع بیماران می باشد . در این مراکز گروهی از متخصصین گرد هم می آیند و با روشهای گوناگون در درمان مشکلات پای دیابتی به بیماران کمک می کنند. در این مراکز جدیدترین روشهای درمان زخم پای دیابتی به بیماران ارائه می شود حتی ممکن است پروتکل های آزمایشی برای افرادی که به درمانهای عادی جواب نمی دهند، اجرا گردد.
-
مهارت های فردی پزشکان و پرستاران
از پزشکان یا پرستارانی که در زمینه ی مشکلات اندام های انتهایی افراد دیابتی مهارت کافی دارند، سوالات خود را بپرسید. این افراد با داشتن اطلاعات و تجریبات کافی در این زمینه می توانند در تشخیص زود هنگام و ارائه روش درمانی مناسب به شما کمک کنند.
بیماری نوروپاتی یک بیماری است که دران اعصاب محیطی بدن درگیر می شود. نوروپاتی محیطی بیماری است که علایم ان بسیار متنوع است و به نوع و علت این بیماری و شرایط بدنی بیمار و سن و جنس او علایم فرق می کند.
شایعترین نوروپاتی , نوروپاتی دیابتی می باشد و علایم ان شامل گزگز مورمور در دست ها و پاها و احساس سوزن سوزن شدن در پا ها می باشد. دست ها و پاها احساس سردی شدید یا داغی شدید ممکن است بکنند و البه بسته به اینکه کدام ارگان دیگری ممکن است درگیر شود علایم ان متفاوت است.مثلا ممکن است اعصاب مثانه بیمار درگیر شود و در این شرایط بیمار احساس عدم کنترل ادرار و یا عدم تخلیه کامل ادرار داشته باشد. اختلال عملکرد جنسی و اشکال در نغوظ بسیار شایع می باشد.
منبع: موسسه خیریه دیابت