نکات رفتار صحیح والدین با فرزندان در دوران بلوغ

دوران بلوغ یکی از حساس­ترین دوران زندگی هر فرد است. در این دوران تغییرات فیزیکی و احساسی قابل ملاحظه­ای در دختران و پسران رخ می­دهد که نحوه صحیح برخورد با این تغییرات در نحوه سپری کردن آن بسیار موثر است. قبل از رسیدن به دوران بلوغ، والدین باید از تغییراتی که قرار است رخ دهد، آگاهی کامل داشته باشند.

 

بلوغ در پسران


در بازه سنی 12 تا 19 سال، هر پسری شروع به تجربه مراحل اولیه بلوغ می‌کند. این دوران زمانی بسیار پیچیده است که در طول آن، یک پسر ممکن است احساس پریشانی، گیجی و شرمساری کند. اغلب والدین آخرین افرادی هستند که یک پسر می‌خواهد برای مشاوره به آنها مراجعه کند، اما این نباید شما را از مشارکت در یک روش دلسوزانه و حمایت‌کننده باز دارد. در اینجا چند نکته وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند.

پاسخ به بلوغ

به طور کلی، شروع بلوغ پسران از سنین 9 تا 14 سالگی آغاز می‌شود. این ممکن است برای کسانی که دیرتر به بلوغ می‌رسند و همسالان خود را مشاهده می‌کنند که بلوغ آنها آغاز شده و نشانه‌هایی مانند رشد ماهیچه‌ها، تغییر صدا و رشد موهای صورت یا بدن دیده می‌شود، چالش‌برانگیز خواهد بود.

بهترین راه برای کمک به فرزندتان در این مرحله، ایجاد نگرانی خاصی نیست. از دخالت بی‌جا خودداری کنید، زیرا این ممکن است مشکلاتی که فرزند شما ممکن است قبلاً در مدرسه یا با دوستانش روبرو شده است، بیشتر شود. این مهم نیست که این تغییرات را نادیده بگیرید یا وانمود کنید که اتفاق نمی‌افتد. به جای این‌ها، اگر فرزندتان هرگونه ناراحتی نشان دهد، به او فرصت بدهید تا در مورد آن صحبت کند.

اگر فرزند شما تأخیر در بلوغ را تجربه کرده است، به او اطمینان دهید که در نهایت این اتفاق برای او هم خواهد افتاد. اگر او نشانه‌هایی از بلوغ زودرس یا تغییرات در صدا را نشان داد، این ویژگی مثبت را تأکید کنید و او را با مسائلی مانند تراشیدن ریش یا دیگر کارهای مردانه آشنا کنید. با برخورداری از یک دیدگاه طبیعی و سالم نسبت به بلوغ، می‌توانید به فرزندتان کمک کنید تا استرس‌های مرتبط با این تغییرات را کاهش دهد.

چگونه با بهداشت و بوی بدن مقابله کنیم

یکی از اولین علائم بلوغ، تغییر در بوی بدن است. در این دوره، پسر فرایندی را به نام آدرنارس تجربه می‌کند که در آن غدد آدرنال فعال‌تر خواهند شد و منجر به چربی پوست و آکنه می‌شوند. آدرنارس همچنین با افزایش میزان تعریق به خصوص در زیر بغل و کشاله ران مشخص می‌شود، زیرا غدد آپوکرین شروع به بلوغ می‌کنند.

پسران که تحت بلوغ قرار می‌گیرند ذاتاً بد بو نیستند. در عوض، آنها به محض اتفاق افتادن این امر نسبت به حضور باکتری در قسمت‌هایی از بدنشان که زمانی فاقد رطوبت بود، محافظت خود را از دست می‌دهند.

به عنوان والدین، ​​می‌توانید به فرزند خود در این زمینه‌ها کمک کنید:

معرفی ضد عرق یا دئودورانت به او

صابون دستمالی را با یک اسکرابر بدن نایلونی و شستشو دهنده بدن جایگزین کنید

به او پیشنهاد کنید که توجه بیشتری به زیر بغل و کشاله ران نشان دهد

اطمینان از تعویض روزانه لباس‌های زیر و پیراهن خود

به او لباس زیر پنبه یا با الیاف طبیعی که قابلیت جذب بیشتری دارند، بدهید.

چگونه با رویاهای دوران بلوغ کنار بیاییم

بلوغ و تغییرات جسمی ممکن است موضوعاتی ترسناک به نظر برسند، اما در واقع این یک قسمت طبیعی از رشد و تکامل است که نباید نادیده گرفته شود. رویاهای جنسی (معمولاً به عنوان احتلام شبانه شناخته می‌شوند) ممکن است قبل از ظهور موهای ناحیه تناسلی رخ دهند و نشان‌دهنده واکنش بدن به افزایش ناگهانی هورمون‌های جنسی مردانه باشند.

این تغییرات می‌توانند باعث تجربه تمایلات جنسی ناگهانی و مکرر همراه با نعوظ منظم و گاهی خود به خود شود. با توجه به توانایی بیضه‌ها در تولید اسپرم، این تجربیات یک واکنش طبیعی به تغییرات بدن هستند، مانند میل به خودارضایی.

بهترین راه برای والدین این است که این تجربیات را مسخره نکنند یا مخالفت خود را نشان ندهند. به جای این‌ها، به فرزندان خود توضیح دهند که این تغییرات طبیعی هستند و از این فرصت استفاده کنند تا از مشاوره و پشتیبانی والدینشان استفاده کنند.

همچنین می‌توانید به فرزندتان یک ست ملافه تخت اضافی بدهید تا او بتواند به راحتی ملافه‌ها را تعویض کند اگر کثیف شدند.

 

بلوغ در دختران


زمان مناسب برای صحبت کردن با او را پیدا کنید

اگر دختر شما به نشانه‌های علاقه‌ای به بلوغ داده است، حالا زمان مناسبی است تا با او در مورد این موضوع صحبت کنید. اگر دخترتان 8 سال یا بیشتر دارد، احتمالاً در حال تجربه تغییرات جسمی است و این ممکن است برای او موضوعی جالب باشد. برای والدین، پذیرش تغییرات بلوغ می‌تواند چالش برانگیز باشد.

شاید احساس کنید که دختر کوچکتان دیگر همان فردی نیست که قبلاً بود. دختری که قبلاً برای داستان‌های خواب و بوسیدن به شما نیاز داشت، اکنون ممکن است علاقه‌مند به مجله‌های جوانان و تنهایی شود. روال‌هایی که شما از همراهی با او لذت می‌بردید، ممکن است برای او دیگر اهمیت نداشته باشد و حتی ورود به اتاقش نیاز به اجازه داشته باشد.

سعی کنید این تغییرات در رفتار او را به شخص خودش نگیرید. این تغییرات ممکن است به نظر متناقض باشند، اما احتمالاً فقط راه او برای درک موضوعات و کشف خودش است. همانطور که قبلاً تلاش برای استقلال داشته است، هنوز هم به چیزهای زیادی وابسته است، خواه این را بپذیرد یا نه. ارتباط با او را حفظ کنید. بدترین کاری که می‌توانید انجام دهید، توقف گوش دادن به حرف‌های اوست.

اصول را بشناسید

هر دختری منحصر به فرد است. او ممکن است چرخه قاعدگی خود را از سن 8 سالگی تا اواخر 16 سالگی آغاز کند. زمانی که این زمان فرا می‌رسد، بلوغ باعث می‌شود که غده هیپوفیز، یک غده در نزدیکی مغز به اندازه یک لوبیا، به بدن اجازه می‌دهد تا پیام‌های شیمیایی به نام هورمون را ارسال کند. سپس هورمون‌ها رشد و نمو اعضا و اندام‌های تولیدمثلی را تحریک می‌کنند و تغییرات مرتبط در بدن را ایجاد می‌کنند. هورمونی که توسط هیپوفیز ترشح می‌شود، باعث می‌شود تخمدان‌های او هورمون استروژن را تولید کنند. استروژن مسئول رشد جنسی اولیه است. زمانی که او تخمک‌گذاری کند یا تخمک بالغ را آزاد کند، می‌تواند باردار شود.

نوسان سطح هورمون‌ها همچنین ممکن است نوسانات خلقی در بزرگسالان را به همراه داشته باشد. اما به خاطر داشته باشید، این فراز و نشیب‌ها که دخترتان تجربه می‌کند احتمالاً به همان سختی هستند که شما تجربه می‌کنید، پس بهتر است در کنار او بمانید.  

بدانید چه انتظاری دارید و چه زمانی

هر دختری نسبت در دوره اول قاعدگی خود نگران می‌شود- این حالت چگونه خواهد بود و آیا طبیعی است یا نه. مهمترین نکته برای درک این مسئله این است که هیچ چیز غیرعادی وجود ندارد. هر دختری در این زمینه متفاوت است. برای رفع نگرانی‌های او، در اینجا برخی از علائمی که وی ممکن است تجربه کند و به شما کمک می‌کند تا در مورد بلوغ با دخترتان صحبت کنید، آورده شده است:

رشد پستان. پستان‌ها گردتر و کامل تر خواهند شد و به دنبال آن تیره شدن نوک پستان و آرئولا رخ می‌دهد. سینه‌های یک دختر اغلب به ویژه در ابتدا به طور ناموزونی رشد می‌کنند و قطعاً باید روشن کنید که جایی برای نگرانی نیست.

موهای تناسلی. اواخر بلوغ از نظر اندازه درشت و فرفری می‌شود.

رشد پراکنده. تا سن 15 سالگی، دختر شما باید انتظار داشته باشد که جهش قابل توجهی در قد و وزن خود تجربه کند. اگر اینطور نیست، با پزشک خانوادگی خود مشورت کنید.

ترشحات واژن. ممکن است دختر شما وقتی اولین بار متوجه لکه زرد یا سفید روی لباس‌های خود شد، نگران شود. شما می‌توانید به او اطمینان دهید که این طبیعی و قابل انتظار است. مگر در مواردی که خارش، بو و سوزش واژن را تجربه کند، نیازی به نگرانی در مورد عفونت نیست. این تخلیه معمولاً نشانه‌ای است که می‌تواند شروع دوره قاعدگی را در حدود یک سال آینده انتظار داشته باشد. در طی این مدت، او می‌تواند همیشه تمیز لباس بپوشد تا خود را تمیز نگه دارد، اما باید توجه داشته باشید که در صورت پریود شدن او، حتماً در کوله پشتی او نوار بهداشتی و یک جفت لباس زیر قرار دهید.

موهای زیر بغل. به طور معمول در اواخر بلوغ رخ می‌دهد. در بسیاری از دختران تا شروع قاعدگی موهای زیر بغل آنها را رشد نمی‌کند.

قاعدگی زنان. اکثر دختران اولین دوره خود را در سنین 12 تا 13 سالگی تجربه می‌کنند. اما این برای هرکسی متفاوت است، و طبیعی است که قاعدگی در 8 سالگی یا تا 16 سالگی شروع شود، اگر دختر شما پریود نشد با پزشک خانوادگی خود مشورت کنید.

بلوغ به همراه چند شگفتی دیگری می‌آید که باید به خاطر داشته باشید. در این دوران، او دیگر بچه نیست و ممکن است غدد عرقش فعال‌تر شوند. هورمون‌های فعال‌تر و فعالیت بیشتر غدد چربی می‌تواند باعث ظهور اولین جوش‌ها، به ویژه در صورت و پشت او شود. ممکن است نیاز به مراجعه به داروخانه برای محصولات شستشوی صورت داشته باشید. رعایت بهداشت نیز بسیار مهم است. اگر او هنوز به عنوان ناشی شناخته می‌شود، بهتر است به او بگویید که برای جلوگیری از عفونت، نیاز به تمیز نگه داشتن خود دارد.

 

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره