[sbu_post_image]
واژهی گره(ندول) تیروئید به بیماری گفته میشود که گروه یا دستهای از سلولهای تیروئید به صورت غیرطبیعی رشد کرده و به صورت توده یا گره در تیروئید در میآیند. با وجود اینکه بیشتر گرههای تیروئید خوشخیم هستند (غیرسرطانی)، تعداد کمی از آنها دارای سلولهای سرطانی هستند. به همین علت بررسی نشانه های ندول های تیروئید به منظور تشخیص این بدخیمیها انجام میشود.
علائم ندول های تیروئید
بیشتر گرههای تیروئید بسیار کوچک هستند و به راحتی توسط شخص حس نمیشوند. اگر گره تیروئید بزرگ باشد، ممکن است آن را با دست لمس کرده یا ورم در ناحیه گردن خود را متوجه شوید. بیشتر افراد نمیتوانند به صورت خودکار ندولهای تیروئید را تشخیص دهند، زیرا این ندولها به راحتی قابل لمس نیستند و معمولاً هیچ علامتی ندارند.
همچنین ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنید:
– احساس درد در ناحیه گلو یا احساس گرفتگی در گلو
– دشواری در قورت دادن غذا
– مشکلات در تنفس و نفس کشیدن
– عصبی بودن، تند شدن ضربان قلب، تعریق زیاد و یا کاهش وزن که اینها نشانههای پرکاری تیروئید هستند و در این حالت، غدد تیروئید هورمون بیش از حدی تولید میکنند.
– احساس خستگی یا افسردگی، مشکلات حافظه، یبوست، خشکی پوست یا احساس سرما که اینها نشانههای کمکاری تیروئید هستند و در این حالت، غدد تیروئید هورمون کافی تولید نمیکنند.
بیشتر ندولهای تیروئید بدون علائم هستند، ولی ممکن است پزشک شما آنها را در طی یک معاینه پیدا کند، یا شما خودتان ممکن است تودهای در گردن خود را در آینه مشاهده کنید. اگر گره از سلولهای تیروئید تشکیل شده باشد و به طور فعال بدون نیاز بدن، هورمون تیروئید تولید کند، بیمار ممکن است از علائم پرکاری تیروئید شکایت داشته باشد. تعداد کمی از بیماران که دارای گره تیروئید هستند، ممکن است از درد در ناحیه گردن، فک و یا گوش شکایت داشته باشند. اگر گره به اندازه کافی بزرگ باشد، ممکن است سبب اشکال در بلع، احساس قلقلک در گلو و یا تنگی نفس شود، البته اگر روی نای فشار آورد. بندرت گرفتگی یا خشونت صدا ممکن است به علت تحریک یکی از اعصاب حنجره توسط گره بوجود آید.
علت ندولهای تیروئید مشخص نیست، اما افرادی که در معرض تابش اشعه قرار میگیرند، بیشتر دچار ندولهای تیروئید میشوند. همچنین، گرههای تیروئید زمینه خانوادگی دارند، یعنی اگر پدر و مادر شما ندول تیروئید داشته باشند، به احتمال زیاد شما هم دچار ندولهای تیروئید خواهید شد.
برای آشنایی با ” درمان ندول های تیروئیدی ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: تبیان. پزشکان ایران