[sbu_post_image]
راشیتیسم یک نوع نرمی استخوان در کودکان است که معمولاً ناشی از کمبود طولانی و شدید فرم فعال ویتامین D است. این نرمی و ضعف در بالغین به عنوان استئومالاشی شناخته میشود. ویتامین D یکی از انواع ویتامینهای محلول در چربی و عامل اصلی در ساخت استخوانهای مستحکم و قوی است. کمبود فرم فعال ویتامین D باعث اختلال در تامین غلظتهای مناسب کلسیم و فسفر در استخوان میشود و در نتیجه نرمی استخوان رخ میدهد. بدن ما بسیار حساس به عدم تعادل کلسیم و فسفر در خون است. زمانی که بدن با کمبود کلسیم و فسفر مواجه میشود، با جذب کلسیم و فسفر از استخوانها و انتقال آنها به خون برای مقابله با این کمبود روبرو میشود که منجر به نرمی استخوان در کودکان میشود و در نهایت باعث تغییر شکل و ناهنجاری استخوانهای بدن، انحنا در استخوانهای بلند بدن و اختلال در فرم ستون مهرهها میشود. برخی از این ناهنجاریهای استخوانی گاهی نیازمند جراحی ترمیمی هستند.
علائم
کمبود ویتامین d ماهها قبل از بروز علائم بالینی نرمی استخوان در کودکان وجود دارد. در صورت بروز علائم بالینی عبارتند از:
- تغییر فرم اسکلت بدن: این تغییر شکل (دفوریتی) شامل پاهای پرانتزی، انحنای غیرطبیعی در مهرهها، تغییر شکل لگن و برآمدگی قفسه است.
- استخوانهای شکننده: کودکان مبتلا به نرمی استخوان بیشتر از سایر کودکان مستعد به شکستگی استخوان میباشند.
- نقص در رشد: تاخیر در رشد با انحنای رشد طولی قد و اندامها از نتایج نرمی استخوان در کودکان است.
- مشکلات بهداشتی دندان: این مشکلات شامل نقص در ساختمان دندانها، افزایش پوسیدگی دندانها و تاخیر در فرمگیری دندانها میباشد.
- درد استخوانها: شامل دردهای مبهم استخوانی به همراه دردهای موضعی بر روی استخوانهای ستون مهره، لگن و پاها میباشد.
کودکان در زمان به دنیا آمدن بدن نرم و منعطف دارند این روند با خوردن شیر مادر و گذشت زمان به استحکام استخوان ها تبدیل می شود. زمان شکل گیری و مستحکم شدن استخوان ها به خصوص در سر کودکان از زمان تولد تا 18 ماهگی ادامه خواهد داشت.
شایع ترین علت نرم ماندن استخوان ها مخصوصا استخوان جمجمه در ناحیه سر کم کاری تیروئید است. اگر استخوان ها تا سن 18 ماهگی همچنان نرم بمانند باید این نوزادان تحت درمان دارویی قرار گیرند چرا که در صورت حاد شدن تحت جراحی قرار می گیرند.
کم کاری تیروئید در کودکان علاوه بر اینکه سبب نرمی استخوان در کودکان و مشکلات حرکتی در آنها می شود در صورت درمان نشدن منجر به عقب ماندگی ذهنی و کاهش رشد کودکان می شود.
درمان
هدف اصلی از درمان نرمی استخوان در کودکان، اصلاح اختلال زمینهای و جلوگیری از عوارض بیماری است. استفاده مناسب از ویتامین D فعال، فسفر و کلسیم معمولاً در عرض چند هفته میتواند منجر به بهبودی نرمی استخوان در کودکان شود (اگر تشخیص به موقع انجام شود). مصرف مواد غذایی حاوی مقادیر مناسب فسفر و کلسیم مانند آب پرتقال، ماهی، محصولات لبنی و مکملهای غذایی بسیار مفید است. استفاده منظم از نور آفتاب نیز بسیار موثر است، اما باید به این نکته توجه داشت که تماس مستقیم با نور شدید آفتاب در شیرخواران زیر ۶ ماه توصیه نمیشود. در این رده سنی، استفاده منظم از قطرههای ویتامین A+D توصیه میشود. میزان کلسیم، فسفر و ویتامین D دریافتی براساس سن و وزن کودکان تعیین میشود. به دلیل عوارض ناشی از مصرف نابجای این مواد، توصیه میشود که حتماً با پزشک متخصص قبل از استفاده آنها هماهنگی شود.
در مواردی که نرمی استخوان در کودکان منجر به ناهنجاریهای استخوانی و اختلال در انحنای مهرهها و یا فرم اندامها میشود، استفاده از آتلهای مخصوص و در صورت عدم پاسخ، درمان جراحی ضروری است.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” علت نرمی استخوان ” و ” علایم و نشانه های نرمی استخوان ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نرمی استخوان کودکان مطالعه فرمایید.
منبع: تبیان. بیتوته